Laukkanen nappasi viimeisenkin rintauinti-SE:n!

#UUTINEN 19.10.2015

Swimming Club Vuokatin Jenna Laukkanen villiintyi hurjaan vauhtiin Vaasan GP-kisoissa. Kaksi Suomen ennätystä yllätti hänet itsensäkin keskellä harjoituskautta.

Jenna Laukkasella on nyt hallussaan kaikkien rintauintimatkojen Suomen ennätykset. Kuva: Jussi Salminen

Jenna Laukkanen ui erinomaisesti Grand Prix -kauden avauksessa Vaasassa viime viikonloppuna. Lyhyellä radalla uiduissa kisoissa hän päivitti lauantaina omaa satasen rintauinnin Suomen ennätystään peräti 0,62 sekuntia lukemiin 1.05,02. Edellisissä, vuoden 2014 lyhyen radan MM-uinneissa Dohassa, tulos olisi riittänyt jopa MM-finaaliin.

– En oikein käsittänyt maaliintulon jälkeen, että voiko aika olla noin kova nyt, siinä oli vielä jopa parannettavaa, mutta nyt tuo hyvin sujunut viime kausi ja tämä syksy alkaa sitten näkymään ajoissa, Laukkanen kertoi.

Sunnuntaina Laukkanen jatkoi säväyttämistään 50 metrin rintauinnissa. Jo alkuerissä hän jäi vain kolme sadasosasekuntia Katja Lehtosen SE-ajasta vuodelta 2009. Sunnuntai-illan finaalissa sotkamolainen kiiti jo melkein alle puolen minuutin tuloksella 30,05 ja riisti Suomen ennätyksen itselleen peräti 0,35 sekunnin turvin. Laukkanen on jo väläytellyt, että hänellä on potentiaalia saavuttaa kaikkien rintauintimatkojen SE-ajat, ja nyt hänen nimensä komeilee SE-taulukossa 50, 100 ja 200 metrin rintauinneissa niin lyhyellä kuin pitkällä radalla.

– Kyllähän tämä meni viime syksynäkin jo pari kertaa tosi lähelle, joten kyllä sieltä vähän nälkää ”vinstalle” jäi. Tosi hämmentävän tuntuista nyt, kun itse kuitenkin nuorena katselin miten kovaa Katja (Lehtonen) vinstaa ui ja tuntui, että eihän tuollaisiin aikoihin itse voi koskaan päästä, Laukkanen hämmästeli.

Huippuryhmän leiriltä vauhtia

Vaasan GP-uinteihin Laukkanen matkusti suoraan Turusta viikon pituiselta maajoukkueen huippuryhmän leiriltä. Sitä edelsi puolestaan parin viikon raskaampi treenijakso. Jopa kisamotivaatio oli hieman hakusessa Vaasan kisojen aattona.

– Ajattelin, että voi kun pääsisi jo kotiin, mutta sitten kisaverryttelyssä kyllä huomasi, että tämä ote puree veteen tosi hyvin, paljon paremmin kuin keskellä treenikautta yleensä, Laukkanen kertoi.

Turun maajoukkueleirillä rutiinit kotitreeneihin verrattuna olivat aivan erilaiset, mutta toisaalta leirillä sai paljon kaikenlaista muuta arjesta poikkeavaa, kuten tekniikkakuvauksia.

Nyt Laukkanen saa harjoitella rauhassa kotialtaallaan kuukauden päivät ennen Espoon lyhyen radan SM-uinteja (18.–22.11.). SM-altaastakin hän hakee silti vain kovaa treeniviikkoa, sillä syyskauden päätavoite ovat 2. joulukuuta Israelin Netanyassa alkavat lyhyen radan EM-uinnit.

Upanne sivusi nuorten SE-aikaa

Vaasan GP-uintien päätöksessä Helsingfors Simsällskapin Lotta Upanne kauhoi nuorten SE-ajan 50 metrin selkäuinnissa. Tulos syntyi 4x50 metrin sekauintiviestin aloitusosuudella, kun Upanne oli nopein selkäuimari ajalla 28,06. Tulos oli täsmälleen sama kuin Lotta Nevalaisen uima nuorten SE vuodelta 2011. Lauantain henkilökohtaisella matkalla Upanne ui vaatimattomammin aikaan 28,43 ja edellinen henkilökohtainen ennätys oli viime syksyn 28,20.

Laadukasta uintiviihdettä nähtiin sunnuntai-iltana myös naisten 100 metrin sekauinnissa, kun Cetuksen Fanny Teijonsalo porhalsi voittoon uudella ennätysajallaan 1.00,12. Omaa ennätystään espoolainen petrasi reilun sekunnin ja alitti tasan sekunnilla lyhyen radan EM-uintien aikarajan. Tiukan vastuksen GP-finaalissa Teijonsalolle tarjosi jo kolmatta starttiaan kisajaksossa uinut Jenna Laukkanen joka jäi Teijonsalolle reilut kuusi kymmenystä.


Tulokset: www.livetiming.fi 

Pistetilanne GP-kisasivulla