Kohti EM-kisoja – Siiri Einiö

#TARINA #UINTI 20.4.2021

Einiö valmistautuu ensimmäisiin aikuisten arvokisoihinsa.

Torstaina ja perjantaina uitavassa Helsinki Swim Meetissä Mäkelänrinteen altaaseen hyppää maailman ja Suomen kovimpia nimiä, ja mukana on myös nuoria lupaavia maajoukkueuimareita. Yksi Suomen maajoukkueen lupaavista nuorista on 17-vuotias Siiri Einiö, joka huhtikuun alussa Tukholman Swim Openissa rikkoi oman ennätyksensä pariinkin otteeseen, ja samalla EM-kisojen aikarajan.

Kuka on Siiri Einiö?

Einiö sai maajoukkuekutsun hieman itselleen yllättäen viime kesänä. Kirkkonummelta kotoisin olevalla ja siellä edelleen asustavalla Einiöllä vapaauinti oli nuorempana rintauinnin rinnalla pitkään ykköslajina, kunnes noin kaksi vuotta sitten rintauinnista muodostui hänelle päälaji. Kirkkonummen Gladiuksen kasvatti on ennen kaikkea “kisasuorittaja” ja saa itsestään enemmän irti kilpailutilanteessa, kun paineet ovat kovimmillaan.

– Mä tarvitsen sen kisamomentin, joukkueen, kilpakumppanit, kisapuvun ja kaiken sen kisatilanteen tuoman paineen ja koen myös viihtyväni kisatilanteessa, Einiö sanoo.

“Kyllä pari onnen kyyneltä tipahti”

Vuoden 2020 aikana monen urheilijan elämä muuttui, kun tapahtuma toisensa jälkeen peruttiin koronaviruspandemian vuoksi. Myös Einiön uintitreenit joutuivat tauolle.

– Viime vuosi oli vaihteleva, kun alkuun ei päässyt kolmeen kuukauteen altaaseen. Kesällä kuitenkin pääsin Espoonlahteen treenaamaan, Cetus Espoo otti sinne mukaan ja siitä olen kyllä tosi kiitollinen, kirkkonummelaisuimari toteaa.

Juuso Nikkasen valmentaman Einiön treenatessa Espoonlahdessa kesällä 2020 tehtiin myös maajoukkuevalinnat, ja maajoukkueen Presenioreiden listalla komeili myös hänen nimensä.

– Treenin jälkeen ihmettelin, kun oli monta puhelua ja viestiä puhelimessa. Kyllä siinä pari onnen kyyneltä tipahti, kun sen tajusi, Einiö kertoo hymyillen. 

Maajoukkuevalinta ei ollut Einiölle missään nimessä itsestäänselvyys, muttei myöskään todella suuri yllätys. 

– Suomen uinnin taso on todella kova. Olin kyllä ajatellut, että jonakin vuonna se sieltä tulee, mutta en itse asiassa edes tiennyt valintojen olevan silloin. Maajoukkueessa on ollut ihan mahtava yhteishenki ja se on tuonut paljon intoa kaikkeen tekemiseen, Einiö summaa maajoukkuevalintaa.

Henkisen puolen kasvu

Viime syksynä Einiön harjoittelu koki kolauksen, kun hänen kehonsa meni ylirasitustilaan, ja rutiinit rikkoutuivat, kun korona häiritsi kaikkea elämää. Altaassa ei kulkenut, sykkeet eivät nousseet ja välillä treeneissäkin itketti.

– Otin kaksi viikkoa pois altaasta ja aloin käymään urheilupsykologilla. Edelleen käyn hänen luonaan säännöllisin väliajoin ja se on auttanut todella paljon.

Tunteiden purkautuminen toi kuitenkin Einiön tekemiseen lopulta paljon hyvää. Kun hän sai arjen asiat psykologin kanssa järjestykseen niin, kaikki asiat alkoivat pikkuhiljaa rullaamaan.

– Tietyllä tavalla se oli jopa voimaannuttava kokemus, kun oppi kuuntelemaan omaa kehoa entistäkin paremmin. Aikaisemmin kaikki tekeminen on ollut kohti tavoitteita, jotka ovat olleet käytännössä aina aikatavoitteita. Nykyään olemme hakeneet Juuson kanssa tavoitteet siitä, että ennen kaikkea nautittaisiin tekemisestä ja se olisi kivaa. 

Ennätyksiä rikki

Kehitystä on Einiön tekemisessä tapahtunut, kun uusia ennätyksiä tuli huhtikuun alussa Tukholmassa kisatussa Stockholm Swim Open kisassa. 50 metrin rintauinnin edellinen oma ennätys Jyväskylästä parin viikon takaa (31.98) rikkoutui ensin perjantaina ajalla 31.90 ja sadan metrin kisassa väliaika oli jo 31.59, jolla ennätys meni uusiksi vielä kerran. 

Einiön vauhti on parantunut selkeästi viime vuodesta ja se näkyy altaassa, mikä tarkoittaa, että jotain on harjoituksissa tehty oikein.

– Moni asia on viime vuoden aikana muuttunut ja siihen on vaikuttanut moni tekijä. Oman fysiikkavalmentajan Tuomas Tikkalan kanssa on tehty töitä ja saatu voimatasoja nostettua ja sitä kautta tuotu nopeutta altaaseen. Kaikkien ylirasitustilasta johtuneiden haasteiden ja niiden selvittämisen jälkeen ennen kaikkea motivaatio, ilo ja se, että on päässyt niin sanotusti sen uinnin päälle, on varmasti tuonut lisää tekemiseen, Einiö summaa.

Tukholmassa uimallaan 50 metrin rintauinnin ennätyksellä Einiö rikkoi samalla EM-kisojen aikarajan, ja Einiö nimettiin Suomen joukkueeseen viime viikolla. Näin Einiö pääsee kilpailemaan ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa 17-vuotiaana. 

– Lähdin alun perin Tukholman kisoihin uimaan parastani ja nauttimaan, mutta onhan se uskomaton fiilis, kun raja rikkoutui. Budapestista lähdetään hakemaan totta kai kisakokemusta, fiilistelemään isoja areenoita ja ennen kaikkea nauttimaan uinnista.

“Mahtavaa päästä kotimaan kansainvälisiin kisoihin”

Torstaina ja perjantaina kisattava Helsinki Swim Meet on houkutellut monia kansainvälisiä huippu-uimareita Suomeen. Tapahtuma on kotimaisen uinnin mittakaavassa todella merkittävä osa Suomen uintikenttää myös tulevaisuudessa. Myös Einiö on innoissaan Mäkelänrinteessä järjestettävistä kisoista. 

– Tosi mahtavaa päästä isoihin kotimaan kisoihin. Viime keväänä harmitti kyllä paljon kun ne peruttiin, hän kertoo ja jatkaa lopuksi vielä itsevarmasti:

– Pidetään sama vauhti yllä kuin Ruotsissa, niin kyllä kotimaassakin kulkee.

Kirjoittaja: Valtteri Moisio

Kirjoittaja on Laajasalon opiston urheilujournalismin opiskelija. Uimaliitto tekee yhteistyötä Laajasalon opiston kanssa.

Henkilöt

Siiri Einiö