Kalle Mäkisellä vahva syksy – jo toinen nuorten SE

#UUTINEN #UINTI 23.11.2020

Syksyllä syntyneet ennätykset ovat Kalle Mäkisellä hyvä lisä matkalla kohti ammattilaisuutta.

Vantaan Vandersin Kalle Mäkinen on ennätysvauhdissa. Lokakuussa Mäkinen rikkoi Jani Sievisen vuonna 1992 uiman lyhyen radan 50 metrin selkäuinnin nuorten Suomen ennätyksen, ja uusi ennätys kirjattiin aikaan 24.71. Viime viikonloppuna Tampereella järjestetyissä Pikkujoulu-uinneissa ennätykset paukkuivat jälleen, kun Mäkinen ui uuden lyhyen radan nuorten Suomen ennätyksen 50 metrin vapaauinnissa ajalla 22.13.

– Tietysti hyvä fiilis jäi viikonlopusta. Alun perin piti uida Espoossa, mutta siellä kisat jouduttiin perumaan koronarajoitusten vuoksi. Onneksi pääsin lyhyellä varoitusajalla Tampereelle uimaan. Vapari oli heti alkuun ja sain ennätyksen siinä rikki. Tämä 50 metrin vaparin ennätys on se, mitä olen eniten halunnut, Mäkinen kertasi viikonloppua.

Vuonna 2002 syntynyt Mäkinen on uinut päämatkoillaan tasaisen kovia aikoja syksyn aikana. Kova kunto on seurausta hyvästä treenivuodesta. Keväällä Mäkinen teki yhdessä valmentajansa Anttoni Laitisen kanssa muutoksia harjoitussuunnitelmaan koronarajoitusten vuoksi.

– Maaliskuun puoleen väliin treenit kulkivat hyvin. Kun hallit menivät kiinni, olin kaksi ja puoli kuukautta pois altaasta. Siinä kohtaa otimme selkeän tavoitteen parantaa voimatasoja ja onnistuimme siinä hyvin. Olen ajatellut, että korona vaikuttaa negatiivisesti, jos annan sen vaikuttaa. Omasta asenteesta se on kiinni, Mäkinen taustoittaa.

– Voiman kautta olemme pystyneet parantamaan startteja, joka on ollut aiemmin Kallen heikkous. Nyt ne alkavat olla hyvällä tasolla. Yleisesti kaikissa Kallen päälajeissa tulostaso on parantunut, eli hyvässä vaiheessa ollaan, Laitinen avaa tilannetta valmentajan näkökulmasta.

Unelma selkeänä mielessä

Tulevaisuutta ajatellen nuorella uimarilla on selvät tavoitteet, ja syksyllä syntyneet ennätykset ovat hyvä lisä matkalla kohti ammattilaisuutta.

– Duunia on tehty sitä silmällä pitäen, että aikuisiin tähdätään. Tavoite on päästä aikuisten EM-kilpailuihin ja siitä sitten vielä kovempiin kisoihin. Unelma olisi päästä joskus olympialaisiin uimaan 50 metriä vaparia, Mäkinen kertoo.

Entä miten valmentaja luonnehtii määrätietoisen uimarinsa ominaisuuksia? Millä eväillä urheilija haaveitaan tavoittelee?

– Kalle on hyvin analyyttinen ja hän pohtii paljon sitä, mitä hän tekee ja miksi. Paljon puhutaan siitä, miten harjoitus vaikutta kehoon ja mitä tuntemuksia harjoituksista tulee. Hän yrittää myös hyvin tarkasti kehittää omaa teknistä osaamistaan, Laitinen luonnehtii.