Kaikkea muutakin kuin uintikilpailu!

#UUTINEN #UINTI 21.6.2018

Kun Rollo-uinnit on uitu, alkaa paras vaihe – yhdessä olo kavereiden kanssa Rollo-leirillä. Mitä kaikkea Rollo-tapahtuma on ja millaisia tarinoita siellä syntyy? Siitä kertoo Manu Tuppurainen:

Kuva: Timo Paakkanen (lisää valokuvia kuvagalleriassa)

Yhteensä kuusi mitalia, joista kaksi kultaista: tyttöjen 400 metrin vapaauinnista sekä 200 metrin sekauinnista. Neljä mitaleista henkilökohtaista ja kaksi viesteistä, sellainen on turkulaisen Kerttu Rantasen saldo Rollot 2018 -uinneista Lahdesta.

–No ihan kiva määrä, Rantanen tyytyy toteamaan.

Vaikka kotiin viemisenä nuorella uimarilla on varsin komea mitalimäärä, silti Kerttu Rantasesta Rollot 2018 -uinneissa tärkeämpää on ollut hieno yhteishenki muiden seuratovereiden kanssa.

–Viestikarnevaali on kyllä ollut kaikkein kivointa, mukavaa yhdessäoloa joukkueen kanssa. Mahtavaa yhteishenkeä, Rantanen iloitsee ja samaa mieltä ovat hänen ystävänsä Tilda Saine ja Tilda Aaltonen.

–Olimme pukeutuneet Paavo-pesusieniksi, me laulettiin koko ajan sitä tunnusbiisiä, Tilda Aaltonen sanoo.

–Siisteintä oli, kun sai hypätä vaatteet päällä veteen, Tilda Saine hymyilee muiden nyökytellessä vierellä.

Lahti maamerkkeineen säväytti rolloilijoita

Elämyksen Åbo Simklubb -seuran edustajille, kuten muillekin rollolaisille tarjosi myös Salpauselän näkötorni, tutummin Lahden suurmäki. 

–Vähän pelottaa, en ole koskaan näin korkealla käynyt, Tilda Aaltonen sanoo katsoessaan alas kymmenien metrien päähän mäkimontun pohjaan, jossa hän muutamaa päivää aiemmin kauhoi kilpasiskojensa kanssa.

–80 metriä maanpinnasta on tornin korkeus ja jotain yli 120 metriä merenpinnasta, Aaltonen tietää faktat Lahden suurmäestä.

Vaikka Rollo-uinnit ovat vuosittain 10-13-vuotiaiden uimareiden päätapahtuma Suomessa, elämykset, ilo, riemu sekä kavereiden kanssa yhdessä olo, ne ovat Rollo-uintien avainsanat – ja niitä Rollo-uinnit järjestävä seura Lahden Uimaseura ry pyrki tietysti kisojen jälkeisellä leirilläkin vaalimaan. 

–Osa lapsista saattoi uida kisojen aikana vain yhden tai kaksi lähtöä ja sen vuoksi järjestimme kaikenlaista rastitoimintaa maauimalan ympäristöön myös kisojen ajaksi, Lahden Uimaseuran puheenjohtaja Juri Haverinen sanoo.

Kisojen jälkeiselle Rollo-leirillekin jäätiin viihtymään ja jopa niin päin, että muutamat nuoret jättivät uintikisat väliin ja saapuivat vasta sunnuntaina leirille. Näin esimerkiksi Lapuan Virkiän joukkueessa.

–Ensimmäistä kertaa olen täällä ja kivaa on ollut sekä aikuisilla että lapsilla. Paljon mukavaa tekemistä, lyhyet välimatkat joka paikkaan ja hyvää ruokaa, Virkiän Annu Antila sanoo.

–Ja vaikka ottaisi kaikkein kalleimman paketin, eli täyden ylöspidon kisojen ja leirin ajaksi perjantaista keskiviikkoon, niin ei tämä ole hinnalla pilattu, 220 euroa per henkilö tästä kaikesta on aika pieni hinta, Uudenkaupungin Uinti-Vakka Ry:n valmentaja Mauri Elokoski sanoo. Elokoski on ryhmänsä kanssa toista kertaa Rollo-uinneissa.

Antilan ja Elokosken mukaan Lahden urheilukeskus toimii myös erinomaisena paikkana järjestää Rollo-uinnit. Samalla nuorille urheilijoille tulevat tutuiksi Lahden suurmäki sekä klassiset suomalaiset televisiosta tutut Salpauselän hiihtolatujen ratkaisupaikat, J-mutka ja Intiaanikukkula, jonne rastitoimintaa oli järjestetty kisalähtöjen ajaksi.

Harva nuorista oli koskaan aiemmin käynyt esimerkiksi Suurmäen näkötornissa, nyt sinne kiipesi lähes 400 nuorta. Näkötorni oli leirin toiminnoista yksi, mutta sen lisäksi toimintarasteilla oli tarjolla muun muassa judoa, mölkkyä, pesäpalloa, vesipalloa, kaupunkisotaa, kaupunkisuunnistusta ja melontaa.

Rasteilta rasteille siirtyminen kävi myös liikunnasta. Askelmittarit nakuttivat joidenkin ranteissa ja ne olivat mitanneet melkoiset kilometrit, jopa 14–26 kilometrin matkoja päivään. Kun liikkuu paljon, myös ruoka maistuu. Kahden koulun, Lahden yhteiskoulun ja Salpauselän koulun keittiöt työnsivät nälkäisiin suihin reilun viiden päivän aikana peräti 20500 ruoka-annosta.

–Hyvää ruokaa täällä on ollut, oululaiset Markus Tervaskanto ja Julius Jakkula sanovat lapioidessaan broileripataa suuhunsa.

Heidän seuransa valmentaja Lotta Heikkinen naurahtaa, että toisaalta energiaakin nuorilla on riittänyt ja he ovat yrittäneet kiertää kaikki mahdolliset aktiviteetit, mitä vain mahdollista. Kaikkiin aktiviteetteihin ei ollut pakollista tietenkään osallistua, mutta harva jätti niitä kuitenkaan väliin, niin kivoja ne olivat.

Oulun Uintia edustavat Tervaskanto, Jakkula ja Heikkinen eivät olleet kuitenkaan kaukaisin vieras, joka tämän vuoden Rollo-Uinneissa vieraili. Kuutti Shepherd saapui Rolloihin Englannista Doverista.

Kuutti asui Espoossa puoli vuotta vanhempiensa kanssa ja tutustui tuolloin paikalliseen Cetus Espoo -uintiseuraan ja sen nuoriin. Nyt hän tuli pelkästään Cetuksen väen kanssa Rolloihin ja palaa leirin jälkeen takaisin kotiinsa Englannin kanaalin rannalle.

Vesi tulee kotona Englannissa tutuiksi muuallakin kuin uimahallissa, sillä kotoa Kuutilta löytyy oma kanootti.

–Vaikka olen melonut aiemmin paljon, halusin päästä melomaan myös täällä, koska se on niin kivaa, Shepherd hymyili kilpaa auringon kanssa pelastusliivejä riisuessaan.

Kuutti Shepherdin jälkeen melomaan lähtivät myös Cetus Espoota edustavat Janina Granberg, Cecilia Richard sekä Annaliina Mänttäri.

–Melonnassa ja uimisessa yhdistyvät vesi ja kun vesi on tuttu elementti uinnin kautta, niin kanootilla kaatuminen ei niinkään pelota, Cecilia Richard sanoo.

–Siinä joutuu käyttämään myös keskivartalon hallintaa niin kuin uidessakin, tytöt tietävät.

Lahden Uimaseura sydämellä mukana järjestelyissä

Kysyi Cetuksen tytöiltä tai keneltä muulta tahansa tapahtumassa mukana olleelta nuorelta, miten reilun viiden päivän Rollo-rupeama on mennyt, niin vastaus on poikkeuksetta, että kivaa, todella kivaa on ollut. Kiva yhdessä tekeminen, hyvä yhteishenki näkyy myös nuorissa. Naurua, iloisia naamoja näkee joka puolella ja ylävitoset lentelevät. 

Lahden Uimaseura ry:n puheenjohtaja Juri Haverinen sanoo, että tarkoitus on ollutkin juuri tarjota lapsille runsaasti muutakin kuin pelkät uintikilpailut. Kilpailut ovat kilpailuja, mutta vielä tärkeämpää on tarjota nuorille elämyksiä, sellaisia, että he muistavat lopun elämänsä olleensa Rollo-leirillä Lahdessa.

Haverinen peräänkuulutti Rollo 2018 -uintien avajaispuheessaankin yhteishenkeä, joka lähtee jokaisesta leiriläisestä itsestään.  

–Hyvä fiilis on kyllä nyt, halusimme lapsille hyvää fiilistä ja tärkeän kokemuksen, ja näyttäisi siltä, että olemme onnistuneet. Kiitos kuuluu tietysti kaikille, itse lapsille ja kaikille muille tahoille, jotka ovat tapatumaan vaikuttaneet ja luoneet hyvän hengen, Haverinen sanoo, kun Rollo-leirin viimeinen ilta, joka huipentuu Rollo-discoon, on edessä.

–Sitä lapset odottavat, että pääsevät fiilistelemään sinne. Varmaan odottavat niitä illan hitaitakin, Haverinen toteaa naurahtaen.

Niinpä niin, tuhatkunta nuorta kun ahtautuu Lahden messukeskukseen, on tunnelma katossa. Tunnelmaa nostattamaan sopii hyvin heti aluksi vesiteeman mukaisesti Herrat-duon ”Kumiankka”-biisi. Sitten jossain vaiheessa iltaa on vielä niiden hitaiden vuoro.

Teksti: Manu Tuppurainen
Kuvat: Timo Paakkanen

Katso myös!

Valokuvaaja Timo Paakkasen Rollo-kisakuvat kuvagalleriassa!

Rollot 2018 lukuina

 • 76 uimaseuraa
 • 41 uintilajia
 • 123 jaettua mitalia
 • 220 talkoolaista
 • 987 myytyä Rollo-passia
 • 1056 uimaria
 • 1450 talkoovuoroa
 • 1500 muuta henkilöä
 • 2500 uintistarttia
 • 3500 käytettyä suunnittelutuntia
 • 20500 ruoka-annosta

Fakta

 • Rollo-uinnit ovat 10­–13-vuotiaiden vuosittainen pääkisa Suomessa.
 • Ensimmäiset Rollo-uinnit pidettiin vuonna 1987 Hyvinkäällä.
 • Lahden Uimaseuralla Rollo-uintien järjestelyvastuu oli ensimmäistä kertaa.
 • Lahden Uimaseura aloitti Rollo-uintien järjestelyn puolitoista vuotta ennen tapahtumaa.
 • Lahden Uimaseura Ry vastasi järjestelyistä yhdessä Lahden kaupungin ja Suomen Uimaliiton kanssa.
 • Seuraavat Rollot pidetään Oulussa kesällä 2019.

 

Asiasanat

Rollot