Ikäkausiuimarit kisasivat Lappeenrannassa

#UUTINEN 3.12.2018

Lyhyen radan ikäkausimestaruusuinnit tuottivat viime viikonloppuna yhdeksän uutta kisaennätystä. Simmis palasi voittajaksi yli neljän vuoden tauon jälkeen.

Kuva: JR Kuva Juha Reinikka

Ikäkausimestaruusuintien loppukilpailuissa Lappeenrannassa nähtiin hyvää vauhtia ja onnellisia tuuletuksia. Kaikki kolme kisapäivää vietiin läpi sujuvasti ja kaikilla uimareilla ja yleisöllä tuntui olevan mukavaa. Kilpailujen järjestelyt saivat pääasiallisesti erittäin hyvää palautetta.

Kisat olivat tiukkoja ja sijoituksista taisteltiin viimeiseen vetoon ja potkuun asti. Viikonlopun ehkä näyttävin trilleri käytiin 15-vuotiaiden poikien 400 metrin vapaassa, jossa Alex Lydman (VUS-VSS) otti voiton komealla tasan neljän minuutin tuloksella ja vain sadasosasekunnin erolla ennen Lassi Haimia (HSS).

Kisaennätyksiä Lappeenrannassa tehtailtiin kuuden uimarin toimesta yhteensä yhdeksän kappaletta. Laura Lahtisen lisäksi kasvamassa on muitakin tulevaisuuden nimiä, kuten tytöissä vaikkapa Alina Antila (NU), Jenna Pulkkinen (KoU), Petra Ansaranta (OU), Ada Hakkarainen (HSS) ja Aino Hinkka (UKK). Pojissa esimerkkiä näyttivät muun muassa Aku Kaila (RaisU), Alex Lydman (VUS-VSS), Jesper Lietzen (ÅSK) ja Ronny Brännkärr (KemTU).

Simmis palasi näyttävästi ykköseksi

Helsingfors Simsällskap vei voiton seurojen välisessä pistekilpailussa. Toiseksi sijoittui Oulun Uinti ja kolmanneksi Cetus Espoo. Voittajaseuralta ei ole koskaan ennen nähty edes 600 pisteen ylityksiä, ja nyt Simmis keräsi hurjan 750 pisteen voittopotin. Helsinkiläisten ylivoima korreloitui myös mitalitaulukossa, saaliina oli peräti 68 mitalia, joista 30 oli kultaisia.

Cetus Espoon pitkä voittoputki seurojen välisessä pistekilpailussa katkesi tänä vuonna. Cetus on ollut voittamaton IKM-uinneissa vuoden 2015 syksystä asti niin lyhyellä kuin pitkälläkin radalla. Simmis voitti IKM-pisteet viimeksi kesällä 2014 pitkän radan kilpailuissa.

Monipuolinen selkäuimari Aku Kaila sai mitä haki

Yksi mielenkiintoisimmista IKM-uimareista oli Raision Urheilijoiden Aku Kaila, joka itse kertoi kisojensa sujuneen hyvin ja odotusten mukaisesti. Hän paransi jo aluekisoissa uimaansa 200 metrin selkäuinnin kisaennätystä komeasti lukemiin 2.03,32, ja näin Manu Mäntymäen 18-vuotias ennätys sai antaa jo toistamiseen tilaa raisiolaiselle. Kaila voitti molemmat 15-vuotiaiden selkäuintimatkat ja otti lisäksi pronssia itseään vanhemman ikäluokan 50-metrisellä. Hopeaa hän saavutti 800 metrin vapaassa ja jäi 400 ja 200 metrin vapaauinneissakin vain täpärästi palkintokorokkeelta.

Kaila on aloittanut uinnin harrastamisen 9-vuotiaana ja samaan aikaan harrastanut monipuolisesti erilaisia urheilulajeja. Mukana on ollut yleisurheilu, lentopallo, koripallo, jalkapallo ja myös vähän erikoisempana thaiboxing. Thaiboxingissa Kaila on otellut myös pari-kolme ihan virallista ottelua. Nykyään pääpaino on kuitenkin uinnilla, ja kun tuloksia katsoo, niin ihan hyvä valinta.

Väliaikaohjelmana mestareiden perhosuintivinkkejä

Uinti-iloa jaettiin Lappeenrannassa muutenkin kuin junioreiden mestaruuskisojen tiimoilta. Lauantaina kilpailujaksojen välillä altaaseen ehtinyt Lappeenrannan Uimareiden mastersuimareiden joukko höystettynä kisatoimitsijoilla ja valmentajilla saivat yllättäen perhosuintiohjausta, kun ÅSK:n valmentaja Vesa Hanski ja HSS:n valmentaja Antti Kasvio antoivat lähes kädestä pitäen perhosuintitekniikan lyhyen oppimäärän. Molemmathan tunnetaan takavuosien uintimaajoukkueen tähtinä.