Hieno ilta suomalaisilta Otopenissa - Lahtinen seitsemäs 100 metrin perhosuinnissa

#UUTINEN #UINTI 9.12.2023

Kuva: Nikola Krstic/Bildbyrån

Lyhyen radan EM-uinneissa nähtiin lauantaina iltajaksossa jälleen hieno joukko suomalaisia. Laura Lahtinen ui jälleen finaalissa ja oli naisten 100 metrin perhosuinnin seitsemäs. Hän pysäytti kellot aikaan 57,48.

Lahtinen nähtiin iltajaksossa myös naisten 50 metrin perhosuinnin semifinaaleissa sekä viestijoukkueessa. Perhosuinnissa hän oli 16. ajalla 26,24. Lahtisen mukaan illalla nähtiin perustekemistä, mutta menosta puuttui viimeinen venyminen. Hän on ahkeroinut kisa-altaassa jokaisena päivänä. Tänään hän odotti eteenkin 100 metrin perhosuinnissa kovempaa aikaa.

– Ei ollut ehkä ihan energiaa niin paljon tankissa, että olisin päässyt kovempaa. Olen silti ihan tyytyväinen, että perustasolla pysyttiin. Oli kiva nähdä, että kaveri jaksossa uivat hyvin. Lähden hyvillä fiiliksillä huomiseen, jossa uin ainakin viestin.

Veera Kivirinta eteni upeasti naisten 50 metrin rintauinnin finaaliin. Kivirinta paransi semifinaaliuinnissa omaa ennätystä lukemiin 29,56 ja oli viides. Uimarin mukaan illan uinti oli täynnä paniikkia ja pintaantumisen jälkeen vauhti melkein pysähtyi sekä siitä seurannut adrenaliinipnaiikki kulki mukana koko loppu matkan ajan.

– Käännös oli parempi kuin aamulla ja se ei osunut niin kaukaa. Toinen piikki taas oli ihan kunnon tykitystä ja olen ihan eläin siellä. Uinti toimii, mutta kaikkialla muualla on sitten parantamisen varaa, Kivirinta analysoi.

Vaikka käännös loksahti nyt paikalleen, niin Kivirinnan mukaan se ei vielä ole nopea. Kuitenkin tämän illan uinti antoi toivoa siitä, että huomenna voi kulkea paremmin. Hän on erityisen onnellinen uudesta ennätyksestä tällaisen uinnin jälkeen.

– Ajattelin pintaantumisen takia finaalipaikan karanneen, mutta ei karannut ja ennätys tuli. Jos finaalissa sekoilisin vähemmän ja saisin kokonaisvaltaisesti paremman uinnin, niin eiköhän se sillä lähde, Kivirinta toteaa.

Kivirinnan lisäksi semifinaalissa nähtiin Salon Uimareiden Kiia Metsäkonkola. Nuori uimari oli 13. uudella henkilökohtaisella ennätyksellä 30,46. Salolainen on yllättänyt itsensä kisareissussa. Eritysti siinä, miten hän on jännityksestä huolimatta pystynyt suoriutumaan hyvin sekä sietämään jännitystä.

– Illan uinti aamun verrattuna oli tosi paljon rennompi ja oli itsevarmempi fiilis lähteä uimaan. Koitin keskittyä toiseen piikkiin enemmän, koska se oli aamulla vähän sähläystä. Onneksi se nyt illalla tuli paremmin. Koko kisareissu on ollut todella hieno kokemus. Tästä on todella hyvä jatkaa Ouluun SM-kisoihin, Metsäkonkola sanoo.

Ronny Brännkärr eteni miesten 100 metrin sekauinnin finaaliin. Brännkärr oli semifinaalin viides ajalla 52,59.

– Illan uinti oli sellainen, mikä vaadittiin jatkoon pääsyyn ja se tuli lunastettua. Ihan hyvä fiilis jäi uinnista. Toki paljon on parannettavaa vielä. Toivon, että huomenna niillä pienillä jutuilla mitä lähden poimimaan vielä, niin saisin aikaa pois ja katsotaan sitten mihin se riittää.

Erik Nurmi ui myös 100 metrin sekauinnin eristä semifinaaleihin. Alkuerissä Niemi kellotti uuden henkilökohtaisen ennätyksen 54,77 ja oli 15. Hän jätti illan semifinaalin valitettavan loukkaantumisen vuoksi välistä.

Suomen sekajoukkue nähtiin 4x50 metrin vapaauintiviestin finaalissa. Suomen joukkueessa uivat Niko Mäkelä, Ari-Pekka Liukkonen, Laura Lahtinen sekä Fanny Teijonsalo. Joukkue oli finaalin kuudes ajalla 1.32,03. Aamun alkuerissä avausosuutta ui Miikka Ruohoniemi.

Miesten 50 metrin rintauinnin semifinaalissa nähtiin kaksi suomalaista: Davin Lindholm sekä Miikka Ruohoniemi.

Lindholm oli semifinaalissa jaetulla yhdeksännellä sijalla ajalla 26,63, joka on hänen uusi ennätys. Hän karsi finaalin varapaikasta swim-offeissa ja paransi ennätysaikaansa lukemiin 26,45 ja otti lopulta sijan yhdeksän.

Lindholm on ollut kovilla viimeisen vuoden henkisen puolen kanssa. Hän sanoo, ettei ole luottanut itseensä ja hänellä on ollut paljon epäröintiä itseensä ennen kaikkea uinnillisesti. Vaikean vuoden jälkeen EM-kisojen tulokset ovat uimarille todella positiivinen yllätys.

– Molemmat ajat olivat tosi positiivisia yllätyksiä. Kun pääsin lopuksi noinkin hyviin aikoihin, niin se oli mieletön loppu näille kisoille. Kaiken kaikkiaan on ollut hienot kisat, Lindholm iloitsee.

Uimari päättää lyhyen radan kautensa näihin EM-kilpailuihin eikä suuntaa ensi viikolla SM-kisoihin. Päätös niiden väliin jättämisestä tehtiin jo pari viikkoa sitten.

– Oma pää ei kestänyt silloin kisaamista, niin en halua pilata itseäni enempää, kun olen ollut niin rikki. EMkisat jatkuvat kuitenkin osaltani vielä huomenna, kun uin viestissä ja toivottavasti siinä pääsemme jatkoon, Lindhdolm sanoo.

Miikka Ruohoniemi oli semifinaalin 12. kellottaen ajan 26,79, joka sivuaa hänen parasta aikaansa. Uimari on sairastellut pienesti parin päivän ajan ja epäilee sen näkyneen tämän päivän suorituksissa.

– Ajallisesti olen ihan tyytyväinen illan uintiin. Vähän jäi kuitenkin hampaankoloon, kun tuli muutamia virheitä matkalla. Semifinaalipaikka oli tavoitteena ennen kisoja ja se sekä useampi ennätys tuli saavutettua, Ruohoniemi iloitsee.

Ennen ensi viikon lyhyen radan SM-uinteja Ruohoniemi toivoo parantuvansa ja saavansa siellä ehjiä uinteja.

Aamujakson tulokset

M 50m rintauinti, alkuerät
 - Ari-Pekka Liukkonen | 27,82 | 30.
- Olli Kokko | 27,01 | 15.

N 200m vapaauinti, alkuerät
- Ada Hakkarainen | 2.02,70 | 38.
Aika on Hakkaraisen uusi henkilökohtainen ennätys.

M 200m selkäuinti, alkuerät
- Aku Kaila | 2.01,16 | 24.

M 100m sekauinti, alkuerät
- Niko Mäkelä | 56,30 | 20.

Uimareiden kommentit Soundcloudissa

Suomalaisten lajiohjelma sunnuntaina 10.12. | aamujakso 09.30 | iltajakso 18.00 (Kellonajat Suomen aikaa)

09:42 | N 400m vapaauinti, alkuerät | Laura Lahtinen, Ada Hakkarainen, Louna Kasvio
10:00 | Sekajoukkue 4x50m sekauintiviesti | Ronny Brännkärr, Davin Lindholm, Laura Lahtinen, Fanny Teijonsalo