Veera Kivirinta Euroopan viidenneksi nopein – Brännkärr kahdeksas 100 metrin sekauinnissa

#UUTINEN #UINTI 10.12.2023

Kuva: Nikola Krstic/Bildbyrån

Uinnin lyhyen radan EM-uintien viimeinen kilpailupäivä päättyi hienoihin suomalaisuinteihin iltajaksossa. Veera Kivirinta oli upeasti naisten 50 metrin rintauinnin viides ajalla 29,79. Aika jäi 23 sekunnin sadasosaa hänen semifinaalissa uimastaan ennätyksestä 29,56. Pronssimitalista Kivirinta jäi vain 38 sadasosaa.

Kivirinnan tavoin Tampereen Tatua edustava Ronny Brännkärr päätti loistavasti sujuneet EM-kilpailut finaaliuintiin. Brännkärr oli miesten 100 metrin sekauinnin kahdeksas. Finaalissa kellot pysähtyivät aikaan 52,61. Tamperelaisen koko kisaviikko on mennyt loistavasti. Uimari on syystäkin tyytyväinen suorituksiinsa.

– Tämän illan uinti ei ollut sitä mitä lähdin hakemaan, mutta kokonaisuudessaan erittäin hyvät kisat ja urani parhaat arvokilpailut samalla, joten tosi positiivinen fiilis tästä jää. Seuraavaksi minut nähdään kisa-altaassa Oulussa SM-uinneissa, Brännkärr sanoo.

Sunnuntain aamujaksolla nähtiin kaksi suomalaista henkilökohtaisessa startissa sekä viestijoukkue. Naisten 400 metrin vapaauinnin alkuerissä Louna Kasvio kellotti uuden nuorten Suomen ennätyksen 4.10,66 ja oli erien 15. Kasvio nähtiin ensimmäistä kertaa aikuisten arvokilpailuissa ja kisat olivat hänelle erittäin onnistuneet.

– Olen tyytyväinen omiin sijoituksiini. Ehkä ajat olisivat voineet olla vähän parempia, mutta tietysti ennätyksiin pitää aina olla tyytyväinen. Seuraavaksi SM-kisojen jälkeen vähän lepoa ja sitten taas treeniä kohti ja ensi kevään pitkän radan kautta, Kasvio sanoo.

Ada Hakkarainen ui Kasvion vieressä aamun alkuerissä naisten 400 metrin vapaauinnissa. Hakkarainen oli 21:s ajalla 4.14,14. Simmiksen uimari oli myös ensikertaa aikuisten arvokisoissa ja on tyytyväinen omiin saavutuksiinsa Otopenissa.

– Viikon aikana pystyin suorittamaan onnistuneita suorituksia ja jäi hyvä fiilis koko kisoista. Seuraavaksi minut nähdään SM-kisoissa, jos en tule kipeäksi, Hakkarainen kertoo.

Suomen sekajoukkue kilpaili 4x50 metrin sekauintiviestin alkuerissä. Suomi oli erien 11. ajalla 1.40,94. Joukkueessa uivat Ronny Brännkärr, Davin Lindholm, Laura Lahtinen sekä Fanny Teijonsalo.

Suomalaisten suoritukset Otopenissa jäivät reilusti plussan puolelle

Koko Suomen iso joukkue suoriutui kilpailuista loistavasti. Viikon aikana nähtiin peräti 13 suomalaista finaalissa. Paras suomalaissaavutus on Laura Lahtisen neljäs sija naisten 200 metrin perhosuinnissa. Suomen ennätyksiä kellotettiin kaksi: Ronny Brännkärr 50 metrin selkäuinnissa 23,85 sekä Ada Hakkarainen 800 metrin vapaauinnissa 8.31,22. Louna Kasvio kellotti huikeat neljä kertaa nuorten Suomen ennätyksen.

Huippu-uinnin päävalmentaja Eetu Karvonen on erittäin tyytyväinen Suomen joukkueen suorituksiin Romaniassa. Valtava määrä kovia ennätyksiä näkyi iltauinteina ja onnistumisina siellä sekä finaalipaikkoina.

– Kaikkinensa nämä olivat parhaat kilpailut, missä olen ollut suomalaisten kanssa. 13 finaalipaikkaa kuuden urheilijan voimin sekä viesti siihen päälle kertovat venymisistä tiukoissa paikoissa.

Karvosen mieltä ilahduttaa erityisesti se, että myös ensikertalaiset pystyivät parhaimpiinsa ja nousemaan iltauinteihin. Päävalmentajan mukaan tulostaso kertoo siitä, että Suomen kansainvälinen taso on noussut ja Suomi pystyy isona joukkueena näkymään EM-kilpailuissa iltauinneissa.

– Tietysti mitali jäi puuttumaan ja lähellekin pariin otteeseen. Seuraava askel on se, että mennään yksi napsu eteenpäin ja ollaan mitalitasolla useamman uimarin voimin. Kisat olivat erittäin positiivissävytteiset kaikkinensa, Karvonen päättää.

Uintikarkelot jatkuvat Suomessa jo ensi viikolla, kun luvassa on lyhyen radan SM-uinnit Oulussa. Niissä EM-joukkueesta mukana on suurin osa. Veera Kivirintaa, Davin Lindholmia sekä Niko Mäkelää ei nähdä Oulussa. Laura Lahtinen, Erik Nurmi sekä Mikka Ruohoniemi eivät vielä ole varmoja SM-kisoihin osallistumisesta. Muut Romaniassa uineet kisaavat jälleen ensi viikolla.

EM-kisojen nettisivut
EM-uintien suomalaiskommentit