Hallaselkä ja Junttila debytoivat uimahyppyjen sekasyncro-kilpailuissa

#UUTINEN #UIMAHYPYT 17.10.2022

Uimahyppyseura Tiirat Ry järjesti uimahyppyjen nuorten ja aikuisten hallimestaruuskilpailut Helsingissä Mäkelänrinteen uintikeskuksessa 14.-16.10.2022. Kilpailut toimivat näyttökilpailuna nuorten ja aikuisten Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin, jotka käydään Norjan Bergenissä joulukuussa. 

Hallimestaruuskilpailuissa hypättiin aikuisten, A-, B-, C-, ja D-ikäluokkien sarjoissa. Yksilölajien lisäksi kilpaluissa nähtiin parihyppykilpailut, joukkuelaji sekä 3 metrin sekasyncro, jossa debytoivat Suomen tämänhetkiset uimahyppyjen kärkinimet Lauren Hallaselkä ja Juho Junttila.

”Maajoukkueurheilijat ovat pääosin aika hyvässä kunnossa ajankohta huomioiden. Muutamalla näkyi hienoa edistymistä perustekniikassa; on oltu treeniaikaan paikalla. Hyvin tehty pk-kausi on ensiarvoisen tärkeä kevättä ajatellen, koska pian vaikeita hyppyjä pitää taas saada alas ihan urakalla”, kommentoi nuorten olympiavalmentaja Salla Sofieva hallimestaruuskisojen jälkeen ja jatkaa;

”Kaikki A- ja B-tyttöjen yksilölajien PM-paikat otettiin M-luokan tuloksilla, eivätkä lajien voittajia aina olleet vanhat tutut nimet. Erityisesti B-tytöissä edustuksesta käydään kovaa kilpailua kuuden taitavan tytön kesken. Ei ihme, että edistystä tapahtuu, kun kilpailu kotimaassa on näin kovaa.”

Tiirojen Lauren Hallaselkä vei naisten 1 metrin ja 3 metrin ponnahduslaudan hallimestaruudet sekä 3 metrin sekasyncron yhdessä Juho Junttilan kanssa.

”Kaikissa lajeissa tuli hyvät pisteet. Metrillä aika perussuorittamista, kolmosella mun toiseksi parhaat pisteet ikinä. Eli aika hyvä näin peruskuntokaudelle. Hienoa nähdä, että pystyy hyppäämään näin hyvin, vaikka on peruskuntokausi meneillään”, iloitsi Hallaselkä omasta kisaviikonlopustaan.

Loppuvuonna Hallaselän kisakalenterissa ovat uimahyppyjen PM-kilpailut sekä ehkä hieman myös yllättäen lyhyen radan SM-uinnit ja lajina 50 metrin vapaauinti. 

Sekasyncron 3 metrin debyytissään Hallaselkä ja Junttila keräsivät pisteitä 268,20, jotka riittävät joulukuisiin PM-kisoihin. 

”Vänkäsin 1,5 vuotta ja nyt Lori suostui treenaamaan sitä mun kanssa. On ollut kyllä tosi kivaa. Meillä on paljon samoja kisahyppyjä, joten syncron treenaaminen ei jarruta kummankaan yksilölajeja. Ollaan tyytyväisiä suoritukseen”, iloitsi Junttila.

Junttila vei näytöstyyliin myös henkilökohtaiset metrin ja 3 metrin ponnahduslautojen hallimestaruudet. 

Tiirojen Hannah Puranen vei naisten sekä A-sarjan kerroskisojen voitot. 

 ”Hyvät fiilikset jäi kokonaisuudessaan. Peruskuntokaudella ollaan harjoiteltu paljon tekniikkaa ja tosi perusjuttuja. Sinänsä kisat olivat huonoon aikaan, koska ei keretty valmistelemaan kaikkia hyppyjä. Siksi kympin sarjaa ei nähty nyt aikuisissa. Myös osa hypyistä A-sarjassa olivat helpompia kuin viime vuoden kisoissa”, kommentoi Puranen SM-kisojen urakkaansa.  

Hallimestaruuskilpailujen kolmen päivän urakka on monelle urheilijalle raskas. Oman haasteensa tuo ajankohta, mikä osuu heti kovan peruskuntokauden päätteeksi. 

”Aikuisten maajoukkueurheilijat olivat miesten ja naisten lajeissa omaa luokkaansa. HM-kisa ei ole urheilijoille optimaalisen hyödyllinen, koska nuorten ja aikuisten kaikki lajit hypätään samaan syssyyn kolmen päivän sisään. Nuorille tulee herkästi niin paljon lajeja, että osallistuminen aikuisten kilpailuihin estyy tästä syystä. Meillä on ensi vuonna neljä toisen ja kolmannen vuoden A-ikäsarjan mj-urheilijaa, joiden olisi ensiarvoisen tärkeää alkaa aktiivisesti kilpailla myös naisten ja miesten telineillä. HM-kilpailujen konseptia voisi jatkossa miettiä tältä pohjalta sekä peruskuntokauden tarve huomioiden”, pohti valmentaja Sofieva kokonaisuutta.
 Hallimestaruuskilpailujen tulokset