Uimahyppyjen hallimestaruuskilpailuissa seitsemän seuraa edustettuna

#UUTINEN #UIMAHYPYT 18.10.2023

Uimahyppyjen hallimestaruuskilpailut käydään tulevana viikonloppuna 20.–22.10.2023. Kilpailupaikkana toimii Mäkelänrinteen Uintikeskus ja järjestävänä seurana Uimahyppyseura Tiirat.

Kilpailut toimivat näyttökilpailuna nuorten ja aikuisten Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin. Hallimestaruuskilpailuissa hypätään yksilö- ja parihypyissä. Viikonloppuun osallistuu yhteensä 65 hyppäjää seitsemästä eri seurasta.

Aikuisten maajoukkueesta mukana nähdään Juho Junttila ja nuorten maajoukkueesta Odessa Jääskeläinen, Odessa Käck, Hannah Puranen sekä Elsa Korhonen.

Junttilalla kesä on mennyt kauden osalta pitkäksi, kun Universiadit päättyivät vasta elokuun puolella. Tavalliseen tapaan hallimestaruuskilpailut osuvat peruskuntokauden loppuun, jonka vuoksi Tiirojen hyppääjä on tehnyt oman sarjan hyppyjä vasta vähän.

– Syksyllä pitää jälleen työstää perustekniikkaa ja mahdollisesti kokeilla vaikeampia hyppyjä. Syksyllä kisoja on harmillisen vähän, niin nämä kisat ovat hyvä paikka käydä mittaamassa lähtötaso kevättä silmällä pitäen, Junttila avaa.

Aikuisten maajoukkueessa hyppäävää Lauren Hallaselkää ei nähdä kisoissa. Hallaselkä on aloittanut opinnot Yhdysvalloissa ja treenaa sekä kilpailee siellä.

Nuorten EM-kilpailuissa elokuun lopussa hypännyt Vantaa Divingin Odessa Käck on pitänyt lomaa kyseisten kilpailujen jälkeen. Kroatiassa hypätyissä NEM-kisoissa hyppääjällä ilmeni selän kanssa ongelmia, mutta pikkuhiljaa hän on päässyt takaisin treenaamaa ja ne on sujuneet hyvin.

– Treeniloman aikana sain hyvin panostettua kouluun enemmän ja sielläkin menee hyvin. Pari viikkoa sitten sain aloittaa treenaamisen kunnolla. Hyppään viikonloppuna oman ikäisten sekä naisten sarjat. A-tytöissä sekä naisissa on tavoitteena saada PM-kilpailuihin rajat rikki, Käck kertoo.

Sen tarkempia pistetavoitteita hyppääjä ei ole asettanut, mutta hakee tietysti tasaisia sarjoja omalle tasolle. Nuorten sarjassa syksyllä Käckillä on ainoastaan hallimestaruuskilpailut ja tammikuussa vuorossa on aikuisten tasolla Pohjoismaiden mestaruuskilpailut.

Joensuun Uimaseuraa edustava Aukusti Eerikäisen syksy on sujunut mainiosti. Hypyt ovat kulkeneet loistavasti ja hyppääjä on saanut korjattua teknisiä puutteita sekä saanut varmuutta vaikeimpiin hyppyihin. Joensuulainen suuntaa odottavin fiiliksin tuleviin kilpailuihin.

– Ohjelmassani on metrin sekä kolmen metrin ponnahduslauta. Tavoitteena on saavuttaa A/B tulosluokkarajat. Minulla on toive, että tulisin valituksi näiden kisojen avulla tammikuun PM-kisoihin.

Tiiroja edustavan Hannah Purasen syksyyn on kuulunut treenien lisäksi koulua, joka on ollut paikoitellen suhteellisen rankkaa. Lukujärjestyksessä on ollut enemmän kursseja, jotta ensi kevään kisakausi kevenisi koulun suhteen. Treeneissä ohjelmistossa on ollut peruskuntokausi, joten harjoitukset ovat olleet fyysisesti raskaampia kuin kisakaudella.

– Treeneissä on tekniikan osalta panostettu taaksepäin puolitoista volttia taittaen (203b) viiden metrin lähdön rohkeuteen ja tekniikkaan. Minulla on kisahyppynä taaksepäin kaksi ja puoli volttia taittaen kymmenestä metristä ja 203b viitosesta on oleellinen osa vaikeamman hypyn harjoittelua ja laatua ajatellen, Puranen avaa treenikuulumisiaan.

Syksyn aikana hyppääjä on myös pyrkinyt nopeuttamaan hyppytahtia treeneissä, jotta hyppyjen toistomäärät kasvaisivat. Tulevista kilpailuista Purasella on tavoitteena päätelineellä eli kerroksilla tasaiset hypyt, vaikka kisahyppyjä hän ei ole ehtinyt juurikaan harjoitella. Ohjelmassa on myös A-tyttöjen laudat, joissa tavoitteeksi hän mainitsee keskittymisen tekniikkaan ja itse kisatilanteessa olemiseen.

Kotihallissa kisaaminen luo Puraselle hyvät fiilikset, koska tutussa hallissa on helpompi ja mukavampi kisata. Loppuvuoden kilpailusuunnitelmat hänellä on vielä auki, mutta yhtenä vaihtoehtona on aikuisten kilpailut Berliinissä. Ensi vuonna hän on viimeistä vuotta nuorten sarjassa ja vaihtoehtoina on keskittyminen siihen tai aikuisten sarjaan siirtymiseen sekä vaikeampien hyppyjen kehittämiseen.

 

Löydät kaikki kilpailuihin liittyvät Uimaliiton sivuilta:

kisakutsu | aikataulu | osallistujat

Hallimestaruuskisojen tuloksia voi seurata Divecalcista.