Dresdenin saldona kuusi finaalia

#UUTINEN 24.4.2017

Kaksi kuukautta ennen kesän arvokilpailuita nuorten maajoukkueen hyppääjät tehtailivat ennätyksiä, finaalipaikkoja ja upeita yksilösuorituksia. 

Saija Paavola ja Tino Tapio. Kuva: Satu Uusitalo

Sunnuntaina, Dresdenin kansainvälisten juniorikisojen viimeisenä kilpailupäivänä juhlittiin Tiirojen 14-vuotiaan Tino Tapion finaalipaikkaa B-poikien metrillä. Kahdeksantena aamun alkukilpailun päättänyt Tino räjäytti potin illan finaalissa ja paransi roimasti ennätystään. Tinon finaalisijoitus oli neljäs ja mitali jäi harmittavasti vain parin pisteen päähän. Kultaa otti täysin ylivoimaisesti Espanjan Adrian Abadia huipputuloksella 432,50. Viime joulukuun nuorten MM-kilpailussa tämä pistemäärä olisi riittänyt kultamitaliin. Hopea matkasi tässä lajissa Saksaan ja pronssi Kanadaan. Tinon pisteet 359,15 ylittävät SM-tulosluokkarajan yli 14 pisteen turvin. SM-tulosluokkaraja lasketaan uimahypyissä kaksien edellisten NEM-kisojen kuudenneksi sijoittuneiden keskiarvosta.

Suomi soljui hyvin suurmaiden mukana

Kokonaisuudessaan viikon parasta antia olivat Tinon metrin kilpailun lisäksi Saija Paavolan neljäs sija A-tyttöjen kerroksilla ja Sofia Sihvosen kahdeksas sija B-tyttöjen kerroksilla. Kaikki kolme nuorta urheilijalupausta ylsivät SM-tulosluokkarajaan ja omaan ennätykseensä kevään kovimmassa kilpailussa.

Euroopan maista kokonaisuudessaan parhaiten Dresdenissä suoriutuivat isoilla joukkueilla isäntämaa Saksan ohella Iso-Britannia ja Venäjä. Euroopan isojen ja vahvojen uimahyppymaiden ylivoima rikkoutui kuitenkin näissä kisoissa, sillä nuorten tasolla on monessa pienemmässä uimahyppymaassa kasvamassa uusi todella lahjakas sukupolvi. Espanja otti näissä karkeloissa peräti neljä mitalia, kaikki poikien lajeissa. Myös Ruotsi ylitti kaikki ennakko-odotukset nappaamalla itselleen kolme mitalia tyttöjen laudoilla. Lisäksi Sveitsi onnistui loistavasti kahden kärkihyppääjänsä johdolla. Euroopan kärki on siis laventumassa ja kesän arvokisoista on lupa odottaa todella jännittäviä karkeloita. Merkille pantavaa oli myös Euroopan vahva taso verrattuna Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan, jotka eivät tällä kertaa päässeet loistamaan. 

Suomi on vuosittain napannut Dresdenistä finaalipaikkoja ja kaksi suomalaista on aikaisemmin sijoittunut kilpailussa neljännelle sijalle. Viisi finalistia, kuusi finaalipaikkaa ja kaksi neljättä sijaa samana vuonna on joka tapauksessa Suomen paras saavutus tähän asti. Positiivista on myös se, että nuorten EM-kisojen A-valintatapa ylitettiin kahdeksan kertaa ja B-valintaraja lisäksi kaksi kertaa.

Suomen finalistit:

Tino Tapio, Tiirat, B-poikien 1m ja 3m, 4. ja 12.
Sofia Sihvonen, Vandi, B-tyttöjen krs, 8.
Lauren Hallaselkä, Tiirat, B-tyttöjen 1m, 11.
Anni Paloheimo, Tiirat, B-tyttöjen 3m, 9.
Saija Paavola, Tiirat, A-tyttöjen krs, 4.

Kisasivut: www.diving-dresden.net