Boikottikisoista 16 mitalia Suomeen

#UUTINEN 5.9.2018

Sloveniassa hypätyt mastersien EM-uimahypyt eivät keränneet aivan niin paljon kilpailijoita kuin edellisvuosina johtuen kisapaikan huonosta maineesta. Mukana oli seitsemän suomalaista.

Kuva: Marja Salonius

Uimahyppyjen masters-EM-kisoissa Slovenian Jesenicessä oli tavallista vähemmän osallistujia, koska moni maa boikotoi kisoja ja osallistui edellisellä viikolla isoihin masters-kisoihin naapurimaa Kroatiassa. Boikotti johtui vuoden 2007 Jesenicen EM-kisojen huonoista olosuhteista ja usea maa oli pyytänyt Euroopan uimaliittoa (LEN) siirtämään kisat muualle. LEN ei suostunut, vaan Jeseniceen rakennettiin lisää hyppylautoja, lämmittelyaltaat ja kuivatreeniteltta sekä parannettiin suihku- ja WC-tiloja ja ruokatarjoilua altaalla. Silti isoista hyppymaista puuttuivat kokonaan muun muassa Tsekki, Hollanti ja Ranska ja monesta muustakin maasta oli vain pari hyppääjää. Isot joukkueet oli kuitenkin esimerkiksi Saksalla ja Italialla sekä Suomestakin seitsemän hyppääjää neljästä seurasta.

Ensikertalaiset rohkeasti mukana

Suomi sai Jesenicestä peräti 16 mitalia: 4 kultaa, 8 hopeaa ja 4 pronssia. Euroopan mestaruuksia saivat Härvelin Pekka Koponen (60-64-v.) yhdellä metrillä ja Marja Salonius (65-69-v.) kolmella metrillä ja kerroksilla sekä parihypyissä naiset +110 vuotta parilla Leena Tuomisto - Marja Salonius.

Salon Uimareiden ensikertalainen Roope Pelo (40-45-v.) otti hopeat sekä metrillä että kerroskisassa. Toinen ensikertalainen, Tiirojen Toni Toro (35-39-v.) kahmaisi kaksi hopeaa ja yhden pronssin.

Kymmenen vuoden hyppytauon jälkeen myös Turun Jari Komulainen (50-54-v.) kävi pokkaamassa pronssimitalin metrillä.

Ylimääräisenä testilajina hypättiin joukkuekilpailu omin masters-säännöin. Siihen osallistui kuusi maata ja Suomi joutui tyytymään jumbosijaan.

Vain yhtenä kisapäivänä vuoristo-olojen ulkoaltaalla kärsittiin sateesta ja kylmyydestä, sillä moni päivä oli aurinkoinen ja lämmin. Kisoja johti legendaarinen olympiavoittaja Klaus Dibiasi ja sujuvista järjestelyistä voidaan antaa täydet pisteet. Boikoteista huolimatta Sloveniassa hypättiin nyt hienot kisat.

Tulospalvelu