Niko Mäkelä räjäytti pitkään muhineen SE:n

#UUTINEN 16.11.2018

Miesten selkäuintimatkojen Suomen ennätyksiä ovat hallineet viimeiset kolmisenkymmentä vuotta vain Jani Sievinen ja Tero Räty. Nyt tilastoihin saatiin pitkään odotettu muutos Riihimäeltä.

Kuva: Jussi Salminen

Riihimäen Uimaseuran Niko Mäkelä oli toisen kilpailupäivän huippuonnistuja. Mäkelä kauhoi jo aamun alkuerissä sadasosan päähän Suomen ennätyksestä 50 metrin selkäuinnissa. Illan finaalissa riihimäkeläisen tuloskunnosta ei jäänyt epäilystäkään, kun Suomen ennätys kirkastui lukemiin 24.25. Edellinen 50 metrin selkäuinnin Suomen ennätys oli Tero Rädyn vuonna 2006 uima 24.44.

– Uinti tuntui oikein hyvältä ja sen jälkeen, kun tuli maaliin ja näki taulun, olin ihan että vau, totesi vasta 19-vuotias Mäkelä kisan jälkeen.

Mattsson ja Liukkonen hätyyttivät Eetu Karvosen SE-aikaa

Miesten 100 metrin rintauinnissa nähtiin jännittävä kisa, kun aamun erissä kolmen sadasosan päähän Suomen ennätyksestä jäänyt Matti Mattsson ja Ari-Pekka Liukkonen kisasivat Suomen mestaruudesta. Voiton vei Liukkonen ajalla 58.41. Mattssonin finaaliaika oli 58.45. Kolmas oli Miikka Ruohoniemi ajalla 59.31.

– Uinti tuntui hyvältä, oli tiedossa eilisen 50 metrin rintauinnin jälkeen, että sieltä tulee kaikkien aikojen paras uinti satasen rintauinnissa. Mattsson teki jo tosi kovan ennätysparannuksen aamulla ja lähenteli Suomen ennätystä. Oli ajatuksena, että täytyy lähteä tosissaan kamppailemaan mestaruudesta, totesi Liukkonen uinnin jälkeen.

– Ihan ok uinti, mutta aamulla oli paljon parempi. Tuli vähän liikaa teknisiä virheitä, Mattsson kertoi.

Myös naisten 50 metrin rintauinnissa nähtiin jännittävä kisa, kun mitaleista kisattiin tasarintamassa. Kova naiskolmikko oli Suomen mestaruuden voittanut Jenna Laukkanen (30.15), toiseksi tullut Ida Hulkko (30.31) ja kolmantena maaliin saapunut Veera Kivirinta (30.56).

Khalili huudatti jälleen kotiyleisöä

Perjantai-illan avauslajin, miesten 400 metrin vapaauinnin Suomen mestaruuden vei aamulla nuorten Suomen mestaruuden voittanut HSS:n Lassi Haimi ajalla 4:00.12. Toiseksi tuli niin ikään nuorissa toiseksi tullut Vaasan Uimaseuran Alex Lydman ajalla 4.00.57, ja kolmas oli Riihimäen uimaseuran Jasper Pullinen 4.01.41.

Miesten 100 metrin rintauinnin vammaisluokissa kauhottiin kaksi Suomen ennätystä. Leo Lähteenmäki luokassa S9 ajalla 1.11.40 ja Nader Khalili luokassa S14 ajalla 1.17.34. Khalili ui uuden Suomen ennätyksen myös 200 metrin sekauinnissa, uusi Suomen ennätys S14 luokassa on 2:23.56 ja Antti Latikka kirkasti S13-luokan ennätyksen samassa lajissa lukemiin 2:22.07. Nader onnistui upeasti myös 50 metrin selkäuinnissa. Siinä uudeksi S14-luokan Suomen ennätykseksi kirjattiin 30.60.

Naisten 100 metrin vapaauinnissa Suomen mestaruuden voitti Nummelan kisaajien Nea-Amanda Heinola ennätysajallaan 55.05, toiseksi tuli HSS:n Kaisla Kollanus ajalla 55.60 ja kolmanneksi Raision Urheilijoiden Olivia Weuro ajalla 55.73.