Tuomarikoulutusta eri lajeissa

Uinti | Uimahypyt | Taitouinti | Vesipallo 


Uinnin tuomari- ja toimitsijakoulutus

2-luokka

Uinnin 2-luokan tuomari- ja toimitsijakoulutus on tarkoitettu uusille tuomareille sekä 2-luokan tuomarikortin päivittäjille. Koulutus antaa valmiudet toimia muun muassa ajanottajana ja käännösvalvojana. Ikäraja on 15 vuotta ja koulutuksen kesto 6 tuntia. Koulutukseen voi hakeutua alaikäisenäkin, mutta tuomarioikeudet saa vasta 15 vuotta täytettyään.

1-luokka

Uinnin 1-luokan tuomarikoulutus on tarkoitettu kokeneille 2-luokan tuomareille sekä 1-luokan tuomarikortin päivittäjille. Koulutus antaa valmiudet toimia kilpailunjohtajan tehtävissä. Ikäraja on 17 vuotta ja koulutuksen kesto 6 tuntia. Koulutukseen voi hakeutua alaikäisenäkin, mutta tuomarioikeudet saa vasta 17 vuotta täytettyään.


Uimahyppyjen tuomarikoulutus

B-tuomarikurssi

Uimahyppyjen B-tuomarikurssi antaa perustiedot uimahyppyjen säännöistä ja tuomaroinnista. Koulutuksen ja tuomarikokeen hyväksytysti suorittamalla saa B-tuomarin oikeudet ja oikeuden tuomaroida kansallisissa FinnCup- ja aluemestaruuskisoissa. Koulutukseen voi osallistua myös vaikka ei suorittaisi tuomarikoetta. Koulutus on osa TASO I valmentajakoulutusta. Tuomarikurssille voivat osallistua kaikki uimahypyistä ja uimahyppytuomaroinnista kiinnostuneet.


Taitouinnin tuomarikoulutus

C-tuomarikurssi

Taitouinnin C-tuomarikurssi on tarkoitettu taitouintituomarin uraa aloittaville tuomareille. Kurssilla käsitellään seuraavia asioita: taitouinti lajina, taitouintikilpailujen rakenne, taitouintituomarin ura, etiikka ja psykologia, perusasennot, perusasennon muutokset, kuviot sekä teknisten ohjelmien pakoliset osiot. Kurssin kesto on 20 h ja kolme kertaa varjotuomaroinnit. Teorian ja varjotuomaroinnit hyväksytysti suoritettuaan voi toimia kuviokilpailuissa tuomarina ja teknisissä ohjelmissa elementtituomarina.

B-tuomarikurssi

Taitouinnin B-tuomarikurssi on tarkoitettu taitouintituomarina jo toimineille C-tuomarikurssin käyneille tuomareille. Kurssilla käsitellään seuraavia asioita: musiikkiuintien tuomarointi: puhtaus, synkro, vaikeus, taiteellinen vaikutelma sekä koreografia, musiikintulkinta ja esitystapa. Kurssin kesto on 22 h ja kolme kertaa varjotuomaroinnit eri osa-alueille. Teorian ja varjotuomaroinnit eri osa-alueilla hyväksytysti suoritettuaan henkilö voi toimia kilpailuissa B-tuomarina.


Vesipallon erotuomari- ja toimitsijakoulutus

Toimitsijakoulutus

Vesipallon toimitsijakoulutus on tarkoitettu uusille toimitsijoille ja kortin uusijoille. Koulutus antaa valmiudet toimia vesipallo-ottelussa sihteerinä ja ajanottajana. Ikäraja 14 vuotta, koulutuksen kesto 4 tuntia.

2-luokka

Vesipallon 2-luokan tuomarikoulutus on tarkoitettu uusille tuomareille sekä 2-luokan tuomarikortin päivittäjille. Koulutus antaa valmiudet toimia erotuomarina I-divisioonan ja nuorten vesipallo-ottelussa. Ikäraja 14 vuotta, koulutuksen kesto 6 tuntia ja testiottelujen viheltäminen. Alaikäinen 2-luokan tuomarikurssin hyväksytysti suorittanut henkilö on nuorisotuomari (NT) ja hän voi toimia erotuomarina erillisen nimeämistaulukon mukaisesti.

1-luokka

Vesipallon 1-luokan tuomarikoulutus on tarkoitettu kokeneille 2-luokan ja nuorisotuomareille sekä 1-luokan tuomarikortin päivittäjille. Koulutus antaa valmiudet toimia erotuomarina miesten ja naisten SM-sarjan ja nuorten SM-sarjojen otteluissa. Ikäraja 17 vuotta koulutuksen kesto 6 tuntia. Alaikäinen 1-luokan tuomarikurssin hyväksytysti suorittanut henkilö on 1-luokan erotuomari ja hän voi toimia erotuomarina erillisen nimeämistaulukon mukaisesti.