Toimitsija- ja tuomarikoulutus

Uinti | Uimahypyt | Taitouinti | Vesipallo 


Uinnin tuomari- ja toimitsijakoulutus

2-luokka

Uinnin 2-luokan toimitsijakoulutus on tarkoitettu uusille toimitsijoille sekä 2-luokan toimitsijakortin päivittäjille. Koulutus antaa valmiudet toimia muun muassa ajanottajana ja käännösvalvojana. Ikäraja on 15 vuotta. Koulutus sisältää neljän (4) tunnin teoriaosuuden, joka voidaan suorittaa sekä lähi- että etäopetuksena ja Reilusti paras –verkkokoulutuksen, josta todistus esitetään kouluttajalle sekä käytännön harjoittelun virallisessa uintikilpailussa. Koulutukseen voi hakeutua alaikäisenäkin, mutta toimitsijaoikeudet saa vasta 15 vuotta täytettyään. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneille tulee Suomisportiin merkintä toimitsijakortin suorituksesta, erillistä korttia ei enää jaeta. Toimitsijakorttien voimassaolo päivitetään neljällä vuodella.

1-luokka

Uinnin 1-luokan tuomarikoulutus on tarkoitettu kokeneille 2-luokan toimitsijoille sekä 1-luokan tuomarikortin päivittäjille. Koulutus antaa valmiuksia toimia kilpailunjohtajan tehtävissä. Ikäraja on 18 vuotta ja koulutuksen kesto 6 tuntia, ja koulutukseen kuuluu suorittaa Reilusti paras –verkkokoulutus, josta todistus esitetään kouluttajalle. Koulutukseen voi hakeutua alaikäisenäkin, mutta tuomarioikeudet saa vasta 18 vuotta täytettyään. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneille tulee Suomisportiin merkintä tuomarikortin suorituksesta, erillistä korttia ei enää jaeta. Tuomarikortin voimassaolo päivitetään neljällä vuodella.

Kuuluttajakoulutus

Kuuluttajakoulutukseen sisältyy kuuluttamisen teoriaa ja käytännön harjoittelua uintikilpailun kuuluttamossa. Koulutus antaa valmiuksia kilpailukuuluttajan tehtäviin ja se sopii uintipainotteisuudestaan huolimatta yleisiltä osin myös muihin uintiurheilulajeihin. Koulutuksen kesto on 6 tuntia.

Lähettäjäkoulutus

Lähettäjäkoulutukseen sisältyy: kilpailunjohtaja ja lähettäjä, lähettämisen tarkoitus, laitteet ja poikkeustilanteet, SW 4.4 vai ei? sekä lähettäjän muut tilanteet. Koulutuksen kesto on noin 3 tuntia.

Kilpailunjohtajakoulutus

Uinnin kilpailunjohtajakoulutus on tarkoitettu 1-luokan tuomarikortin suorittaneille täysi-ikäisille henkilöille. Koulutuksen on tarkoitus lisätä monipuolisesti ymmärrystä käytännön työskentelystä kilpailunjohtajana ja antaa käytännönläheisiä neuvoja tehtävässä onnistumisen tueksi . Koulutuksen kesto on 6 tuntia.


Uimahyppyjen tuomarikoulutus

B-tuomarikurssi

Uimahyppyjen B-tuomarikurssi antaa perustiedot uimahyppyjen säännöistä ja tuomaroinnista. Koulutuksen ja tuomarikokeen hyväksytysti suorittamalla saa B-tuomarin oikeudet ja oikeuden tuomaroida kansallisissa kilpailuissa: FinnCup, aluemestaruuskilpailut, Masters SM ja seurojen omat kilpailut. Koulutukseen voi osallistua myös vaikka ei suorittaisi tuomarikoetta. Tuomarikurssille voivat osallistua kaikki uimahypyistä ja uimahyppytuomaroinnista kiinnostuneet.


Taitouinnin tuomarikoulutus

C-tuomarikurssi

Taitouinnin C-tuomarikurssi on tarkoitettu taitouintituomarin uraa aloittaville tuomareille. Kurssilla käsitellään seuraavia asioita: taitouinti lajina, taitouintikilpailujen rakenne, taitouintituomarin ura, etiikka ja psykologia, perusasennot, perusasennon muutokset, kuviot sekä teknisten ohjelmien pakoliset osiot. Kurssin kesto on 20 h ja kolme kertaa varjotuomaroinnit. Teorian ja varjotuomaroinnit hyväksytysti suoritettuaan voi toimia kuviokilpailuissa tuomarina ja teknisissä ohjelmissa elementtituomarina.

B-tuomarikurssi

Taitouinnin B-tuomarikurssi on tarkoitettu taitouintituomarina jo toimineille C-tuomarikurssin käyneille tuomareille. Kurssilla käsitellään seuraavia asioita: musiikkiuintien tuomarointi: puhtaus, synkro, vaikeus, taiteellinen vaikutelma sekä koreografia, musiikintulkinta ja esitystapa. Kurssin kesto on 22 h ja kolme kertaa varjotuomaroinnit eri osa-alueille. Teorian ja varjotuomaroinnit eri osa-alueilla hyväksytysti suoritettuaan henkilö voi toimia kilpailuissa B-tuomarina.


Vesipallon erotuomari-, pelinohjaaja- ja toimitsijakoulutus

Toimitsijakoulutus

Vesipallon toimitsijakoulutus on tarkoitettu uusille toimitsijoille ja toimitsijakortin uusijoille. Koulutus antaa valmiudet toimia vesipallo-ottelussa sihteerinä ja ajanottajana. Ikäraja on 14 vuotta, koulutuksen kesto on 4 tuntia.

Pelinohjaajakoulutus

Vesipallon pelinohjaajakoulutus on tarkoitettu uusille pelinohjaajille sekä pelinohjaajakortin päivittäjille. Koulutus antaa valmiudet toimia pelinohjaajana nuorten- ja lasten vesipallo-otteluissa. Ikäraja on 14 vuotta, koulutuksen kesto on 6 tuntia ja testiotteluiden pelinohjaus. Alaikäinen pelinohjaajakoulutuksen hyväksytysti suorittanut henkilö voi toimia erotuomarina erillisen nimeämistaulukon mukaisesti.

Erotuomarikoulutus

Vesipallon erotuomarikoulutus on tarkoitettu kokeneille pelinohjaajille ja nuorisotuomareille sekä erotuomarikortin päivittäjille. Koulutus antaa valmiudet toimia erotuomarina miesten ja naisten SM-sarjan ja nuorten SM-sarjojen otteluissa. Ikäraja on 17 vuotta, koulutuksen kesto on 12 tuntia ja testiotteluiden tuomarointi. Alaikäinen erotuomarikurssin hyväksytysti suorittanut henkilö voi toimia erotuomarina erillisen nimeämistaulukon mukaisesti.