Urheilijalle ruokaa paljon, monipuolisesti ja säännöllisesti

#UUTINEN #UINTI 14.4.2020

Urheilija tarvitsee monipuolista ja laadukasta ravintoa.

Kovan harjoittelun ja kehittymisen tärkeä mahdollistava tekijä on laadukas ravinnon saanti. Peruspilarit monipuolisuus, riittävä energiamäärä sekä säännöllisyys luovat pohjan uintiurheilijoiden oikeaoppiselle ruokailulle. Harjoitusmäärät ovat valtavia ja sitä myöten ravinnon merkitys korostuu. Mitä tulisi ottaa huomioon omassa syömisessään?

Uinnin olympiavalmentaja Jari Varjonen avaa uintiurheilijoiden ruokailun sudenkuoppia ja erityispiirteitä.

– Uimarin energiantarve liikkuu 4000-7000 kilokalorin välillä vuorokaudessa, mutta toki kyseessä on hyvin yksilöllinen asia. Energian riittävyys on usein se rajoittava tekijä. Eli ei syödä riittävästi ja ravinto on yksipuolista. Monipuolista ruokaa, riittävästi ja säännöllisesti on se avainjuttu. Energiapatukat ja muut voi olla hyvä lisä, mutta niihin ravinnon saanti ei voi perustua, Varjonen tiivistää.

– Ravinnosta puhuttaessa pitää myös ottaa huomioon, että uintilajit ovat hyvin erilaisia ja silloin se vaatii ravinnolta myös erilaista painotusta. Sprintterit tekevät enemmän voimapuolta joten he tarvitsevat ravinnossa enemmän proteiinia. Kestävyyslajit taas vaativat hiilihydraatteja ja rasvaakin jossain määrin enemmän, Varjonen jatkaa.

Ida Hulkon ei tarvitse suunnitella ja valmistaa kaikkia ruokiaan itse hyvän lounasravintolayhteistyön ansiosta.

Bistro-cafe Hygge Ida Hulkon matkassa

Tamperelainen lounasravintola Bistro-cafe Hygge on rintauimari Ida Hulkon tärkeä tukija. Tampereen keskustassa, rautatieaseman kupeessa sijaitseva Hygge tarjoaa lounasta tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista.

– Käyn siellä syömässä monena päivänä viikossa. Jokainen annos on suunniteltu ravitsemusterapeutin johdolla, mausta tinkimättä. Hygge on minulle tärkeä yrityskumppani. Kannustan nuoria ammattilaisuuteen tähtääviä urheilijoita neuvottelemaan itselleen laadukkaan lounasravintolan yhteistyöhön, Hulkko kertoo.

– Näillä harjoitusmäärillä on pidettävä huolta, että syö riittävästi. Ruuan pitää tietysti olla laadukasta ja tykkään suosia kotimaista, mutta en halua miettiä ruokajuttuja liian pipo kireällä. Väliin pitää mahtua myös pizzapäiviä, Hulkko nauraa.

Tamperelainen Bistro-Cafe Hygge tarjoaa muun muassa aamiaista, lounasta ja brunsseja.

Huom!
Korovirusepidemian ja valtioneuvoston säätämien rajoitusten vuoksi Bistro-cafe Hygge myy ruokaa tällä hetkellä vain mukaan otettavina annoksina.

cafehygge.fi