U17-maajoukkueella luvassa vilkas vuosi

#TARINA #VESIPALLO 15.2.2020

Vesipallon U17-maajoukkue kauden ensimmäisellä leirillään Eurassa. Kuva: Kim Johnsson

Tammikuussa valittu vesipallon U17-maajoukkue on aloittanut taipaleensa kohti marraskuun lopulla Kuopiossa pelattavaa PM-turnausta. Joukkueeseen valittiin 16 pelaajaa, ja kokoonpano jakautuu kuuteen eri seuraan, eli kyseessä on laaja maajoukkue.

Tämä ikäluokka on tällä hetkellä vesipallon maajoukkueiden vanhin. Uutta virtaa tekemiseen on odotettavissa, sen lupaa U17-joukkueen vastuuvalmentaja Kim Johnsson.

– Aikaisemmin maajoukkueen ohjelma on ollut liian suppea, karsinta, valmistava leiri ja sitten jo pääturnaus, eli PM-kisat, Johnsson kertoo.

Hän on käärinyt hihansa, ja suunnitellut U17-joukkueelle laadukkaan kaksivuotissuunnitelman, jossa tullaan tekemään tiiviimpää yhteistyötä myös tulevan U15-joukkueen kanssa. Se, mitä nuorten joukkueet tarvitsevat, on kunnon otteluita maajoukkueena.

– Joukkue tarvitsee enemmän aikaa yhdessä, ja ennen kaikkea pelejä alle. Ennen marraskuun Kuopion PM-turnausta meillä on yhdeksän aktiviteettia. Turnaukset keväällä Tsekkien Brnossa ja syksyllä Espanjassa Barcelonassa. Väliin mahtuu leirejä kotimaassa ja Unkarissa, Johnsson valottaa.

Turnaukset, jotka Johnsson on joukkueelleen valinnut, on haettu kokemuksen kautta, sillä tason pitää olla sopiva, jotta joukkue kehittyy peleissään. Myös esimerkiksi Unkarin leiri on mietitty parhaan mahdollisen leirikohteen kautta.

Maajoukkuepolku näkyväksi

Laajempi toiminta vaatii laajempia resursseja. Kim Johnssonin rinnalla U17-maajoukkueen apuvalmentajana toimii toinen Uintiseura Kuhien puurtaja Miika Busk. Kaksikko toimi viime vuoden loppuun asti U15-maajoukkueen ruorissa. Yhdessä he suunnittelevat joukkueen ohjelmaa, harjoituksia, peluutusta ja leirityksiä. Ja tietenkin budjettia.

Vesipallon kasvua lajina ei voi taikoa hetkessä, sen Johnsson tietää. Hän uskoo vakaasti siihen, että hyvin suunniteltuna maajoukkuetoiminta kuitenkin ruokkii kasvua.

– Nyt, kun maajoukkueita on vain U15- ja U17-sarjoissa, on siinä mielessä epämotivoivaa urheilijoille, että he eivät voi nähdä polkuaan kohti U19- tai seniorimaajoukkuetta. Mutta jos, ja kun, näiden ikäluokkien maajoukkuetoiminta saadaan toimimaan, olisi hyvät perusteet laajentaa maajoukkuetoimintaa. Uimaliitolta on saatu nyt vahva tuki ja se on erittäin tärkeää, Johnsson sanoo.

Motivoituneiden maajoukkueiden edesottamukset ovat hyviä näyteikkunoita lajin houkuttelevuuden kasvattamiselle ja harrastajamäärien nousulle. Tällä hetkellä Suomessa on noin 360 ensisijaista vesipallon lisenssipelaajaa.

U17-maajoukkue 2020

Benford Lucas
Busk Niklas
Goodman Maximilian
Johnsson Mats
Kaukinen Aku
Koskela Kaapo
Kozár Gellért
Laine Joonas
Lampinen Dan
Lehtonen Erkka
Leppänen Santeri
Niinivirta Saku-Kasperi
Noro Jouka
Rinta-Jouppi Juho
Tihtonen Timo
Virtanen Niklas

Henkilöt

Kim Johnsson

Asiasanat

U17-maajoukkue