Tukholman kisoissa huippukova taso

#UUTINEN 31.3.2016

Suomalaisittain Tukholman Swim Open -kisojen päähuomio keskittyi torstaina lähellä Rion A-rajoja oleviin Emilia Pikkaraiseen ja Mimosa Jallowiin, mutta parhaan sijoituksen vei Jenna Laukkanen.

Emilia Pikkarainen kertoi, ettei finaaliuinnissa ollut tarpeeksi energiaa. Kuva: Jussi Salminen

Tukholmassa on käynnissä hyvin tasokkaat kansainväliset kisat, jotka ovat myös näyttömahdollisuus elokuisiin Rion olympiauinteihin. Mukana on monia maailman kärkinimiä myös Euroopan ulkopuolelta.

Emilia Pikkarainen ui torstaina 100 metrin perhosuinnin A-finaalissa seitsemänneksi tuloksella 59,88. Aika uupui neljä kymmenystä viime viikon SM-uintien tuloksesta ja 1,14 sekuntia Rion olympiauintien A-rajasta (58,74).

– Aloitus oli hyvä, mutta niin se yleensä on, oli sitten millaisessa kunnossa tahansa. Ei tässä uinnissa ollut enää sellaista virtaa kuin SM-uinneissa vielä oli, Pikkarainen kertoi.

Pikkaraisen kauden kärkiaika on 59,09 tammikuisista Luxemburgin kisoista. Finaalin taso oli kova, Ruotsin moninkertainen maailmanmestari Sarah Sjöström vei voiton tuloksella 55,68.

Jallowia ärsytti raa'at hapot

Mimosa Jallow sijoittui viidenneksi 100 metrin selkäuinnissa. Jyväskyläläinen jäi kauden parhaastaan vajaat kolme kymmenystä ajalla 1.01,20. Rion olympiauintien A-rajaan jäi marginaalia 0,95 sekuntia.

– Ärsyttää, kun aloitus tuli niin helposti hyvin, mutta olimme sopineet Maken (valmentaja Marko Malvela) kanssa, että toinen puolikas tullaan kokonaan niin täysiä kuin pystyy, ja se viimeiset 15 metriä oli sitten kyllä niin kovat hapot, ettei ikinä ole ollut, Jallow raportoi.

Jallowin ennätys viime kesän MM-uinneista on 1.00,64, josta on matkaa olympiarajaan 0,39 sekuntia.

Laukkanen starttasi olympiavoittajan vierestä

Jenna Laukkanen otti neljännen sijan 50 metrin rintauinnin A-finaalissa. Sotkamolainen ui aikaan 31,37 jääden alkueräajastaan kymmenyksen ja mitalista 0,13 sekuntia. Hän ui finaalissa 100 metrin olympiavoittaja Ruta Meilutyten (Liettua) vieressä.

– Liian lyhyt matka, Laukkanen harmitteli.

– Tuntui hyvältä mutta lopussa se meni sellaiseksi läpsyttelyksi. Olisihan se mitali oli tässä seurassa aika kiva saada, hän jatkoi.

Meilutyte vei voiton ajalla 30,13, hopean Ruotsin Sophie Hansson lukemin 30,98 ja pronssia Venäjän Natalia Ivaneeva ajalla 31,24.

Laukkasen Suomen ennätys sprinttimatkalla on 30,79. 50 metrin rintauinti ei ole olympialaji.

Piiroinen pitkän matkan viitonen

Eetu Piiroinen starttasi torstaina 1500 metrin vapaauinnissa. Hän sijoittui viidenneksi tuloksella 15.51,91. Viimeksi Piiroinen ui kyseisen matkan viime huhtikuussa, joten aika oli toki kauden paras, mutta kesän 2014 ennätys kirjataan 15.43,18.