Team Aquanetti iskussa Israeliin

#UUTINEN 27.6.2017

Nuorten uintimaajoukkue, Team Aquanetti, edustaa 12 uimarin voimin Suomea nuorten EM-uinneissa keskiviikosta sunnuntaihin. Tälläkin kertaa mukana on vain tyttöjä.

12 tyttöuimaria edustaa Suomea tällä viikolla Netanyan nuorten EM-kisoissa. Kuva: Marjoona Teljo

Nuorten EM-uinnit kisataan Välimeren rannalla Israelin Netanyassa. Samaisessa altaassa Jenna Laukkanen ui Suomelle kaksi kultaa lyhyen radan EM-kisoissa joulukuussa 2015.

Suomen 12 uimarin nuorten EM-joukkueesta 9 on matkassa A-rajalla. Kuten viime kesänäkin, joukkue koostuu vain tytöistä. Viidellä uimarilla on kokemusta aikaisemmista nuorten EM-uinneista, Nummelan Nea-Amanda Heinola ja Lahden Essi-Maria Lillman voidaan nimetä Suomen konkareiksi, sillä molemmat ovat edustaneet Suomea kaksissa edellisissä nuorten EM-kisoissa. Heinola puolustaa viime kesän Unkarin kisoista 50 metrin vapaauinnin pronssia ja nuorten Suomen ennätystä. Paula Peltola, Iida Reini ja Ronja Riihinen omaavat kokemusta viime kesältä. Ensikertalaisia nähdään siis seitsemän. Vuonna 2002 syntyneet Mia Pentti ja Sini Silvennoinen ovat joukkueen nuorimmat.

– Meillä on hieno iskukykyinen tyttöjoukkue, josta suuri osa päässyt kisaan A-rajalla. Näin ollen Suomen värejä nähtäneen myös iltauinneissa, ennakoi joukkueenjohtaja Marjoona Teljo.

Suomalaiset ovat ilmoittautuneet yhteensä 38 henkilökohtaiseen lajiin. Viesteistä uidaan todennäköisesti kaikki tyttöjen lajit, eli lyhyt ja pitkä vapaauinti sekä 4x100 metrin sekauintiviesti, joskin viimeisimmät päätökset viestien suhteen tehdään kisapaikalla.

Ennätysuimari Oura tahtoo finaaliin

Yksi mielenkiintoisista Suomen joukkueen uimareista on Helsingfors Simsällskapin Vilma Oura, joka on valinnut Netanyaan peräti viisi lajia, kaikki selkäuinnit, eli 50, 100 ja 200 metriä, sekä 400 metrin vapaauinnin ja 50 metrin perhosuinnin.

– Ehkä se 200 metrin selkäuinti on päämatka ja selkäuinnit yleensäkin. 400 metrin vaparin valitsin oikeastaan vain siksi, että jos 200 metrin selkäuinnissa ei tulekaan finaalipaikkaa. En halua, että kisoissani on yhtään "tyhjää" päivää, Oura selittää.

Kausi on sujunut loppua kohden yhä vahvemmin. Alkukaudesta sairastelut verottivat kuntoa, mutta viime ajat toukokuussa 16 vuotta täyttänyt Oura on saanut treenata terveenä ja tehokkaasti. Alla on oman seuran harjoitusleiri Unkarin viime kesän nuorten EM-altaalla, kahden viikon leiri onnistui Ouran mukaan hyvin ja antoi positiivisia viitteitä kunnosta kohti kauden pääkisoja. Tavoite on selkeänä:

– Ehkä aikoja enemmän tavoitteena on päästä NEM-finaaliin.

Ouralla on hallussaan maaliskuulta 50 ja 200 metrin selkäuintien nuorten Suomen ennätykset. Satasellakaan nuorten SE ei ole kaukana, marginaalia seuratoveri Lotta Upanteen nimissä olevaan ennätykseen on vain alle varttisekunti. Samaista nuorten Suomen ennätystä kärkkyy myös Uinti Tampereen Fanny Grönvall, joten selkäuintimatkoilla on luvassa mielenkiintoa kisaviikon aikana. Oura uskoo, että hänellä on edellytykset parantaa Suomen ennätyksiään Netanyassa:

– Ainakaan vielä ei jännitä, ehkä sitten lähempänä, Oura mietiskeli ennen matkaanlähtöä.


Suomalaistulokset Uimaliiton NEM-kisasivulla 

Kisasivut: www.isr2017ec.org 

Suomen joukkue

Charlotta Edelman (Åbo Simklubb)
Fanny Grönvall (Uinti Tampere)
Nea-Amanda Heinola (Nummelan Kisaajat)
Hanna Kareinen (Helsingfors SS)
Essi-Maria Lillman (Lahden US)
Anniina Murto (Porin US)
Vilma Oura (Helsingfors SS)
Paula Peltola (Aurajoen Uinti)
Mia Pentti (Swimming Jyväskylä)
Iida Reini (Åbo Simklubb)
Ronja Riihinen (Cetus Espoo)
Sini Silvennoinen (Åbo Simklubb)

Joukkueenjohtaja: Marjoona Teljo
Valmentajat: Esa Sievinen, Mika Kekäläinen ja Tomi Pystynen
Fysioterapeutti: Linda Laihorinne