Tampereen SM-uintien toinen aamu

#UUTINEN 7.7.2017

50 metrin matkoilla kellotettiin perjantaiaamuna parikin nuorten mestaruusuintien ennätystä. Matti Mattsson ui kovan alkueräuinnin päämatkallaan.

Jenna Rajahalme oli ennätysvauhdissa. Kuva: Niina Merilaita

Perjantaiaamuna nähtiin nippu vammaisuinnin Suomen ennätyksiä. Simmiksen Henrik Krogius kauhoi satasen vapaauinnin S5-luokan SE-ajaksi 1.48,58. Krogius nappasi ennätyksen Ari Ahoselta. Nokian Pyryn Jenna Rajahalme jatkoi vauhdikasta menoaan satasen rintauinnissa. 1.34,11 paransi Jessika Markkasen SB9-luokan SE-tulosta lähes 15 sekunnilla! Rajahalme vei myös 50 metrin vapaassa Markkaselta SE-lukemat, tässä lajissa nokialainen ui S10-luokassa ja tulos oli 31,89. Vaasan Uimaseuran Nader Khalili paransi omaa SM14-luokan Suomen ennätystään 200 metrin sekauinnissa lukemiin 2.32,83.

ÅSK:n Otto Rannikko nappasi poikien 100 metrin vapaan mestaruuden vain sadasosan erolla Cetuksen Sergey Kuznetsoviin. Rannikko ui oman ennätyksensä 52,52. Edellinen ennätys oli uitu Espoon GP:ssä toukokuussa. Valmentaja Tomi Pystysen kanssa oli odotuksiakin uida 52-alaosat, aloitusvauhti ei ehkä ollut odotetun kova, mutta loppu tuli todella hyvin. Satasen vapaa on Rannikon päämatka näissä kisoissa, ja jäljellä on vielä iltajakson A-finaali. Hän treenaa ÅSK:n kovassa ryhmässä, jossa on monta 1999 syntynyttä poikaa, joten kilpailua syntyy ja sitä kautta kehittyvät kaikki.

Iida Reini voitti tyttöjen 100 metrin rintauinnin ajalla 1.12,49 ja oli myös aikuisten alkuerien toiseksi nopein Ida Hulkon jälkeen (1.11,48).

– Olen tosi tyytyväinen suoritukseeni. Olen ollut sairaana, korvatulehdus on haitannut treenaamista, joten olen tosi onnellinen tähän tulokseen ja sijoitukseen, Reini iloitsi.

Lahden Uimaseuran Essi-Maria Lillman ui oman ennätyksensä 400 metrin vapaassa 4.31,83 ja nappasi nuorten Suomen mestaruuden. Iloinen mestari kommentoi lajin jälkeen:

– Uinti tuntui hyvältä koko ajan ja ennätys oli ihan positiivinen yllätys. En muista milloin edellinen ennätys on uitu. Päämatka on kuitenkin 200 m sekauintia.

ÅSK sai taas yhden nuorten mestaruuden, kun Lauri Elomaa taisi yllättää itsensäkin positiivisesti parantamalla yli neljä sekuntia omaa 200 metrin rintauinnin ennätystään. Ajallaan 2.27,90 Lauri voitti poikien mestaruuden, toiseksi sijoittui Oulun Uinnin Lasse Pulkkinen ja kolmanneksi Cetuksen Eerikki Laitala.

– Uinti tuntui hyvältä ja taktiikka oli kuten aina, että suht rauhallinen alku ja loppua kohti rutistetaan kunnolla. Kaikki rintauintimatkat kulkee, mutta tämä 200 m on päämatka tällä hetkellä, Elomaa kommentoi.

Nummelan Kisaajien Nea-Amanda Heinola otti odotetusti nuorten Suomen mestaruuden 50 m vaparissa. Aika oli hyvä 25,99 ja uusi nuorten kisaennätys. Toiseksi kauhoi ÅSK:n Sini Silvennoinen ja kolmanneksi saman seuran Iida Reini. Nean kommentit uinnista:

– Uinti tuntui hyvältä, jopa paremmalta kuin nuorten EM:ssa. Alkuun jäi petrattavaa illaksi.

Cetuksen Sergey Kuznetsov ui aamulla nuorten Suomen mestariksi 50 metrin selkäuinnissa uudella kisaennätyksellä 26,99:

– Kausi on ollut vaikea, tämä oli ensimmäinen kisa vähään aikaan ja ensimmäinen hyvä uinti näissä kisoissa. Eilinen pitkä viesti vähän painoi. Illaksi voisi yrittää parantaa delfareita. Nilkka on aiheuttanut ongelmia, mutta yritän saada delfareita illaksi paremmaksi.

Matti Mattsson ui 200 metrin rintauinnin vauhdikkaammin kuin koskaan ennen kotimaassa. Porilainen voitti alkuerät erinomaisella tuloksella 2.11,55, mikä toki oli myös uusi kisaennätys.

Finaalijakso alkaa Tampereella klo 17.00.