Parihyppypronssit kotiin Madridin GP:stä

#UUTINEN 21.1.2016

Uimahyppyjen aikuisten maajoukkue kisasi viime viikonloppuna FINA GP:ssä Espanjassa. "Härkätaisteluhengellä" liikkeellä ollut viisikko haki olympiakarsinnan rajoja, ja yksi ylittyikin!

Suomen joukkue Madridin GP-altaan äärellä. Kuva: Jari Komulainen

Madridin GP-kisassa oli viimeinen näyttömahdollisuus helmikuisiin Rion tulevissa olympiamaisemissa kisattaviin olympiakarsintoihinn.

Kilpailut alkoivat suomalaismenestystä jännittäen. Naisten 3 metrin ponnahduslaudalta Taina Karvonen punnersi itsensä semifinaaliin. Alkukilpailun tulos uupui vain 3 pistettä olympiakarsintalippuun vaaditusta rajasta. Semifinaali sujui erinomaisesti ja Taina hyppäsi pisteet 266 ylittäen olympiakarsintarajan! Halli oli revetä, kun suomalaiset huusivat täyttä kurkkua. Espanjalaisyleisö ihmetteli, että mikäs niille nyt tuli.

Perjantaina kilpailtiin vielä miesten kerroskilpailu. Suomalaisista siihen osallistui Heikki Mäkikallio edeten finaaliin. Viiden ensimmäisen finaalihypyn jälkeen olympiakarsintaraja näytti olevan Heikillä hyvin haarukassa. Viimeiseen hyppyyn olisi tarvittu keskinkertainen 5,5 pisteen suoritus, mutta hyppy epäonnistui pahoin pyörien yli, ja pisteraja sekä mitali jäivät saavuttamatta.

Naiset avasivat ensin mitalitilin

Lauantai aloitettiin naisten 3 metrin parihyppykilpailulla. Siinä Suomen naiset Iira Laatunen ja Taina Karvonen esiintyivät tasaisen varmasti, ja saavuttivat herkullisen Grand Prix -pronssimitalin jääden kuitenkin olympiakarsintarajasta.

Päivä eteni miesten 3 metrin ponnahduslautakilpailuun, missä Jouni Kallunki eteni vakuuttavasti semifinaaliin 384 pisteen turvin. Finaalipaikka jäi kuitenkin haaveeksi, kun semifinaalin neljäs hyppy karkasi käsistä ja pilasi loistavasti sujuneen sarjan. Elämänsä ensimmäiseen GP-voittoonsa hyppäsi suomalaisten hyvä ystävä, Itävallan Constantin Blaha.

Historiallisen hyvä saldo

Sunnuntain viimeinen kilpailupäivä lähti suomalaisittain hyvin käyntiin Otto Lehtosen ja Jouni Kallungin aloittaessa miesten 3 metrin parikilpailuin varmoin ottein. Sarjan vaikein hyppy ei kuitenkaan sujunut toivotusti, ja nappitulosta ei saavutettu. Tuloksena kovan taistelun jälkeen oli pronssimitali, mutta olympiakarsintaraja jäi tavoittamattomiin. Taakse jäi muun muassa Venezuelan pari, jotka kisasivat Lontoon olympialaisten henkilökohtaisella 3 metrin laudalla.

Sunnuntaipäivän päätteeksi käytiin katsomassa Real Madridin peli, ja arvioitiin viikonlopun kokonaissaldoa. Oltiin tyytyväisiä Tainan olympiakarsintapaikasta ja saavutetuista kahdesta Grand Prix mitalista. Kahden Grand Prix mitalin kanssa ei luultavasti ole koskaan aiemmin kotiin tultukaan. ”Soitto Joona Puhakalle varmistaisi asian”, arveli Lehtonen. Mitalit kaulassa kotiin. Gracias Madrid. Adios.


Tulokset