Matti Mattsson valittiin Vuoden urheilijaksi – Sievinen urheilun kunniagalleriaan

#UUTINEN #UINTI 13.1.2022

Matti Mattsson on Vuoden urheilija. Kuva: Janina Pitkänen / Urheilugaala

Matti Mattsson valittiin Vuoden urheilijaksi. Valinta julkistettiin perinteiseen tapaan Urheilugaalassa. Vuoden urheilijan äänestää Urheilutoimittajain Liitto.

– Kahdeksan vuotta sitten seison tällä samalla palkintopallilla ja olin juuri voittanut Vuoden läpimurto -palkinnon. Olin silloin Vuoden urheilija -äänestyksessä kolmas ja ajattelin, että jonain vuonna haluan voittaa tämän Uunon. Vuonna 2016 soitin Eetulle (Karvonen), että lähtisikö hän valmentamaan minua, ja pikkuhiljaa löysimme kultaisen keskitien. Kahdeksan pitkää vuotta se otti, ja tässä tämä nyt on. Väliaikatulos, olympiapronssia ja Vuoden urheilijan Uuno, Mattsson kertoi puheessaan.

Mattsson kiitti puheessaan perhettään, lähisukuaan ja koko tiimiään sekä sponsoreitaan tuesta vuosien aikana.

– Uintiurheilu ei ole yksilölaji, Mattsson totesi.

Puheensa loppuun Mattsson nosti esille ajankohtaisen aiheen:

– Kaikki lapset ja nuoret, jotka ovat syystä tai toisesta tippuneet koronan aikana pois harrastuksista, toivon, että te löytäisitte takaisin urheilun tuoman ilon ja onnen, sillä te olette niitä tulevia olympiamitalisteja ja Vuoden urheilijoita.

Mattsson on kolmas uimari, joka on valittu Vuoden urheilijaksi. Jani Sievinen palkittiin vuonna 1994 ja Hanna-Maria Seppälä vuonna 2003 Vuoden urheilijana.

Olympiapronssia ja SE-aikoja

Vuoden 2021 aikana Mattsson saavutti olympiapronssia ja ui useita SE-aikoja.

Mattsson ui heinäkuussa Tokion olympialaisissa pronssia 200 metrin rintauinnissa huikealla Suomen ennätyksellä 2.07,13. Aika oli myös uusi Pohjoismaiden ennätys. Mattssonin olympiapronssi on viides olympiamitali suomalaisen uinnin historiassa ja ensimmäinen olympiamitali Suomelle uinnista 25 vuoteen.

Toukokuun EM-kilpailuissa Mattsson sijoittui 200 metrin rintauinnissa neljänneksi.

Vuoden aikana Mattsson ui peräti yhdeksän pitkän radan SE-aikaa.

Mattsson paransi 200 metrin rintauinnin ennätystään viidesti, ensimmäisen kerran toukokuussa Helsinki Swim Meetissä, jolloin hän päivitti vuonna 2013 uimansa ennätyksen aikaan 2.08,51.

Lisäksi Mattsson paransi 100 metrin rintauinnin SE-aikaa neljästi, ja rikkoi 100 metrin rintauinnissa minuutin rajan, kun hän kellotti uudeksi SE-ajaksi 59.99 toukokuun EM-kilpailuissa.

Mattssonin valmentaja on Eetu Karvonen, joka oli ehdolla Vuoden valmentajaksi.

Sievinen kunniagalleriaan

Jani Sievinen nimettiin Urheilugaalassa urheilun Hall of Fame -kunniagalleriaan.

Sievinen voitti urallaan mm. olympiahopeaa Atlantassa vuonna 1996 sekä viisi maailmanmestaruutta. Yhteensä Sievinen voitti uransa aikansa kymmeniä arvokisamitaleita ja ui useita maailmanennätysaikoja. Sievinen valittiin Vuoden urheilijaksi vuonna 1994.

Sievinen päätti uransa Helsingissä 2006 järjestettyihin lyhyen radan EM-uinteihin.

Sievinen on ensimmäinen uimari, joka on valittu urheilun Hall of Fame -kunniagalleriaan.

Ida Hulkko oli ehdolla vuoden esikuvaksi. Vuoden esikuvana palkittiin Tim Sparv. Vuoden esikuvan äänestää Suuri raati.

Mattssonin olympiapronssiuinti oli ehdolla Vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi ja sijoittui yleisöäänestyksellä ratkaistavassa kategoriassa neljänneksi.