Mari Moilala ensimmäisenä taitouimarina uuteen olympia-altaaseen Pariisissa

#UUTINEN #TAITOUINTI 6.5.2024

Mari Moilala

Taitouinnin World Aquatics Artistic Swimming World Cup 2 käytiin Pariisissa 3.–5.5.2024. Suomea kilpailuissa edustivat Mari Moilala, Iiris Nurmi ja Veera Säämänen. Kilpailuissa oli mukana yhteensä 35 maata.

Moilala oli ensimmäinen urheilija, joka hyppäsi uunituoreeseen olympia-altaaseen soolon teknisessä kilpailuissa. Kisan avaaminen ja altaan korkkaaminen ensimmäisenä oli uusi ja haastava tilanne ja se jännitti taitouimaria paljon.

– Sain kuitenkin koottua itseni vahvaan ja onnistuneeseen suoritukseen pienistä virheistä huolimatta, olin läsnä hetkessä ja nautin uimisesta, kommentoi Moilala.

Moilalan valmentaja Saana Annunen oli on erittäin tyytyväinen suojattinsa suoritukseen, vaikka ensimmäisessä hybridissä tulikin pieni puhtaus virhe. Annusen mukaan virheestä huolimatta suoritus oli kokonaisuutena ehjä ja vahva.

– Marin suoritus oli erittäin hyvä. Vaikka jännitys oli käsinkosketeltavaa, Mari keskittyi oikeisiin asioihin ja on ihana kuulla, että hän pystyi nauttimaan suorituksesta haastavasta starttinumerosta huolimatta, Annunen toteaa.

Myös Moilalan soolon vapaaohjelman suoritus meni hyvin ja oli hieno onnistuminen.

– Sain kisaviikon loppuväsymyksestä huolimatta tehtyä puhtaan ja varman suorituksen. Pystyin keskittymään suorituksessa oikeisiin asioihin ja eläytymään vahvasti. Olen tyytyväinen myös sijoitukseen, kommentoi Moilala.

Annusen mielestä Moilalan suoritus oli hieno onnistuminen. Keskittyminen oli kohdallaan ja läsnäolo ja eläytyminen erinomaista. Koko kevään ajan valmennettava on suorittanut tasaisesti puhtaita suorituksia ilman basemarkkeja.

– Kilpailu oli kokonaisuudessaan Marilta tasaisen vahvaa suorittamista. Mari on sinnikäs ja pitkäjänteisesti harjoitteleva urheilija, olen erittäin ylpeä hänestä. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia kilpailuja, Annunen sanoo.

Moilalan sijoitus teknisessä soolossa 15/23 ja vapaaohjelmassa 11/25.

Mari Moilala, soolo tekninen ja soolo vapaaohjelma

Myös Veera Säämänen osallistui soolon tekniseen kilpailuun, jossa hänellä oli tavoitteenaan uida puhdas ohjelma ja sen hän saavutti. Ohjelma oli itsevarma sekä puhdas suoritus jännityksestä huolimatta.

– Huolimatta jännityksestä, sain koottua itseni ja onnistuin parantamaan eläytymistä ja kokonaissuoritusta Unkarin kilpailusta, mikä oli myös tavoitteena. Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen uintiin ja että sain tehtyä hyvän suorituksen näin suurissa kilpailuissa, kommentoi Säämänen.

Säämäsen valmentaja Jasmin Grönman on uimarin tavoin todella tyytyväinen kisasuoritukseen. Grönmanin mukaan ohjelma pysyi hyvin koossa, eikä jännitys näkynyt liikaa suorituksessa, mikä on iso onnistuminen.

– Suorituspuhtautta voidaan varmasti vielä työstää. Tämä oli kuitenkin Veeralle vasta toinen startti tällä ohjelmalla ja isolla areenalla sekä parannus Unkarin kisasuorituksesta, joten olen tyytyväinen suoritukseen ja todella ylpeä Veerasta, kertoo Grönman.

Soolon vapaaohjelmaansa Säämänen oli melko pettynyt, vaikka valmistautuminen sujui hyvin. Vapaaohjelmassa uimari ei saanut puristettua normaalia hyvää suoritusta, vaikka olo ennen starttia oli melko normaali. Kisasuorituksessa hän ei saanut ulos parastaan.

– Sitä on urheilu ja tämä kokemus varmasti opettaa arvokkaita asioita, ja oli hienoa uida näin tasokkaassa kilpailussa, Säämänen kommentoi.

Säämäsen harjoittelu ennen kilpailuja sujui hyvin, mutta suoritus ja tulos ei tänään valmentajankaan mielestä kuvastanut sitä.

– Tiedän, että Veera yritti parhaansa ja olen siihen tyytyväinen. Startti toi mukanaan tärkeää kokemusta isommilta kilpailuareenoilta. Lisäksi oli hieno sekä arvokas kokemus päästä kilpailemaan olympia-altaassa. Kaikenlaiset suoritukset kuuluvat urheiluun. Tänään ei ollut altaassa paras päivä, mutta jatkamme ohjelmien työstämistä kohti SM-kilpailuja, Grönman toteaa.

Säämäsen sijoitus teknisessä soolossa 13/23 ja vapaaohjelmassa 24/25.

Veera Säämänen, soolo tekninen ja soolo vapaaohjelma


Veera Säämänen, Iiris Nurmi ja Mari Moilala

Suomella oli hieno edustus myös duo vapaaohjelmassa, jossa uivat Moilala ja Nurmi, Säämänen oli varauimari. Duo oli tyytyväinen ohjelmaansa altaassa, joka oli yhtenäinen ja se näkyi myös tuloksissa.

– Synkrovähennyksiä tuli todella vähän. Suorituksessa oli yksi basemark, joka johtui pienestä korkeusvirheestä, mutta olemme tosi tyytyväisiä siitä huolimatta. Mielestämme tämä oli kokonaisuudessaan paras kisauinti meiltä toistaiseksi ja suoritus myös tuntui hyvältä, kommentoivat Moilala ja Nurmi.

Valmentajat Grönman ja Tea Uimonen olivat tyytyväisiä suorituksen synkroon ja hyviin taiteellisen vaikutelman pisteisiin.

– Kokonaispisteissä urheilijat ylsivät lähes täysin samaan kuin Unkarissa, joka kertoo urheilijoiden vahvasta rutiinista ja suoritusvarmuudesta. Pienestä virheestä tullut basemark on ehdottomasti korjattavissa. Vielä jäädään siis tavoittelemaan puhdasta suoritusta, mutta olemme todella tyytyväisiä sijoitukseen kovatasoisessa kilpailussa, valmentajat kommentoivat.

Duon sijoitus vapaaohjelmassa 17/27.

World Cup sivut

Kaikki tulokset

Asiasanat

taitouinti