Laura Lahtinen 15-vuotiaana aikuisten SE-uimariksi!

#UUTINEN 18.11.2018

SM-uinnit päättyivät Vaasassa Simmiksen juhliin niin aikuisissa ja nuorissa. Yksi Simmiksen joukkueen kulmakivistä oli Laura Lahtinen, joka räjäytti Suomen ennätyksen kisojen päätöslajissa.

Kuva: Janne Ahonen

Naisten 100 metrin perhosuinnissa nähtiin nuorten Suomen ennätys, kun HSS:n Laura Lahtinen voitti Suomen mestaruuden uudella ennätysajalla 58.54. Edellinen nuorten Suomen ennätys oli Emilia Pikkaraisen nimissä ajalla 58.66. Toiseksi kisassa tuli HSS:n Kaisla Kollanus (1:00.15) ja kolmanneksi Nummelan Kisaajien Nea-Amanda Heinola (1:00.25).

– Uinti tuntu hyvältä siihen nähden, että on uinut jo niin paljon, Lahtinen kertoi. Kysymykseen tiesitkö, että tänään tulee uusi Suomen ennätys, Lahtinen vastasi:

– Ajattelin, että jos todella hyvin uin, niin se voi tulla.

Laura Lahtisen huippusuoritukset jatkuivat myös illan viimeisessä henkilökohtaisessa lajissa. Lahtinen päivitti 1500 metrin vapaauinnissa aikuisten Suomen ennätyksen lukemiksi 16:29.42. Toiseksi tuli Oulun Uinnin Petra Ansaranta  (17:01.64) ja kolmanneksi HSS:n Emma Koiranen (17:11.41).

Aikuisten Suomen ennätys oli Lahtiselle ensimmäinen. Nuorten Suomen ennätyksiä hänellä on nimissään nyt neljä. Hän kahmi Vaasassa kuusi henkilökohtaista aikuisten mestaruutta. Lahtisen kaulaan ripustettiin yhteensä 25 kultamitalia, kun nuorten, aikuisten ja viestimitalit lasketaan yhteen.

Laukkanen tavoitteli Seppälän Suomen ennätystä

Naisten 100 metrin sekauinnissa Suomen mestaruuden voitti Swimming Club Vuokatin Jenna Laukkanen ajalla 59.30. Toiseksi tuli Oulun Uinnin Veera Kivirinta ajalla 1:02.33 ja kolmanneksi ui Swimming Jyväskylän Mia Pentti ajalla 1:02.95.

– Uinti meni ihan ok, taas oli vähän käännöksissä semmoista, mitä voisi vähän parantaa, ettei ollut ihan maailman nopeimmat mutta kokonaisuudessa ihan hyvä petraus aamuun, sai sitä aikaa pois. Vähän jäi kuitenkin hampaankoloon, kyllä mä sitä alle 59:n uintia alan jo vähän odottelemaan, Laukkanen kertoi lajin jälkeen.

Laukkanen ui todennäköisesti 100 metrin sekauintimatkan myös MM-kisoissa Kiinan Hangzhoussa joulukuussa.

Pöytäkivellä painoi syksyn maailmancupkiertue

Miesten 50 metrin perhosuinnissa nähtiin jännittävä voittotaistelu HSS:n Riku Pöytäkiven ja Riihimäen Uimaseuran Niko Mäkelän välillä. Pöytäkivi voitti matkan Suomen mestaruuden ajalla 22.82. Mäkelän aika oli 22.97. Kolmanneksi tuli Uinti Tampereen Eemil Varho ajalla 24.12.

– Uinti ei ole lennokasta. Jetlagi painaa, olen herännyt neljän aikoihin täällä joka päivä, kun tulin suoraan Pekingistä ja Tokiosta maailmancupista, niin siihen nähden hyvä. Sama kuin satasen kanssa, että vähän tahtouinti enemmänkin, tullaan kilpailemaan eikä halua hävitä. Nyt tämän jälkeen alkaa 1,5 viikkoa täyslepoa ja sitten alkaa periaatteessa uusi kausi MM-kisoilla. Mulla on aina toiminut tämä täyslepo, etten tee silloin mitään, Pöytäkivi kertoi. Pöytäkiven voittoaika oli myös uusi kisaennätys.

Latikka voitti leipälajinsa

200 metrin vapaauinnissa vammaisuimari Nader Khalili päivitti jälleen tilastoja. Uusi S14-luokan Suomen ennätys on 2:03.89. Myös S8-luokkaan saatiin uusi Suomen ennätys, kun Ilmari Laitala kauhoi 200 metrin vapaauintimatkan aikaan 2:45.06. S9-luokassa Suomen ennätyksen teki samalla matkalla Ville Nieminen (2:39.55).

Vammaisuinnin 100 metrin selkäuinnissa Suomen mestaruuden voitti S13-luokassa kisaava Antti Latikka. Hänen aika oli 1:01.31.

– Uinti oli semmoinen tasapaksu uinti, paria teknistä seikkaa lukuun ottamatta se oli oikeasti aika hyvä uinti. Vähän pettynyt, että ei yhtään ennätystä tullut loppupeleissä, mutta kaikkien aikojen toiseksi ja kolmanneksi parhaita aikoja oli kaikki, Latikka summasi kisan jälkeen.

Myös vammaisuinnin miesten 50 metrin perhosuinnissa kellotettiin uusi Suomen ennätys. S6-luokan William Söderling päivitti ennätyksen lukemiin 48.61.

Rannikko ja Hulkko veivät 200-metriset

Miesten 200 metrin vapaauinnissa Suomen mestaruuden voitti ÅSK:n Otto Rannikko ajalla 1:49.94, toiseksi tuli Kemin Työväen Uimareiden Ronny Brännkärr (1:50.27) ja kolmanneksi HSS:n Elias Herlevi (1:51.21).

Naisten 200 metrin rintauinnin Suomen mestaruuden voitti TaTU Tampereen Ida Hulkko ajalla 2:28.05, Toiseksi tuli Raision Urheilijoiden Rebekka Luoto ja kolmanneksi Uinti Tampereen Roosa Mäkinen ajalla 2:30.36.

Kampuksen Plaanin Mimosa Jallow voitti odotetusti naisten 50 metrin vapaauinnin. Voittoaika oli 24,60. Vallitseva Suomen ennätys, 24.17, on myös Mimosa Jallow'n nimissä. Toiseksi tuli Nummelan kisaajien Nea-Amanda Heinola ajalla 25.18 ja kolmanneksi HSS:n Kaisa Kollanus ajalla 25.35. 

Simmis voitti kaiken

Helsingfors Simsällskap oli täysin vailla vastusta Vaasan SM-kisoissa. Se voitti niin aikuisten kuin nuortenkin piste- ja mitalitaulukot hyvin selkeillä eroilla. Päävalmentaja Matti Mäki kertoi, että menestys oli jopa odotettua suurempaa:

– Kauden alku on ollut haasteellinen, on ollut tosi paljon sairasteluita, mutta viimeiset viikot tänne valmistautuessa menivät tosi hyvin. Ja kisat ovat menneet jopa yli odotusten.


Tulospalvelu: www.livetiming.fi 

Piste- ja mitalitaulukot: www.sm-uinnit.fi