Laukkanen neljäs, Koski SE:llä seitsemäs

#UUTINEN 8.12.2016

Suomen kolmen MM-finaalin super-ilta Windsorissa osoitti kovaa tasoa. Jenna Laukkanen jäi ennätyksestään vain sadasosan ja Matias Koski paransi taas parastaan. Viestikin olisi tuonut SE:n vaikka viimeinen vaihto olisi otettu laillisesti.

Kuva: Kalle Tuori

Jenna Laukkanen ui neljänneksi 50 metrin rintauintifinaalissa ajalla 29,72. Tulos uupui sadasosasekunnin hänen omasta Suomen ennätyksestään, jota hän onnistui sivuamaan lajin alkukilpailuissa tiistaina.

– No, jonkun pitää olla neljäs, vähän jäi hampaankoloon, vaikka sijoitukseni pidinkin. Mutta oli se nyt oma paras tähän hetkeen, ja olen kyllä tyytyväinen siihen, että olen näin pian olympialaisten jälkeen päässyt siihen huippukuntoon, missä olin vuosi sitten, kun Euroopan mestaruus tuli, Laukkanen totesi.

Edelleen Laukkanen päästi vain maanosansa ulkopuolisia. Mitaleille jäi matkaa ainoastaan 0,14 sekuntia, kun Laukkasta kolme vuotta kokeneempi Yhdysvaltain Molly Hannis kiiruhti edelle ajalla 29,58. Kultamitalikin meni Yhdysvaltoihin Lilly Kingille ajalla 28,92 ja hopeaa otti maailmanennätyksen haltija, Alia Atkinson Jamaikalta, ajalla 29,11.

– Fiilis finaaliin oli kyllä katossa, lähdin haastamaan kolmen kärkeä tosissani. Jos olisi saatu sekauintiviestin finaali tuohon alle iltajaksoon, niin olisi voinut olla minulle parempi. Viimeisellä kymmenellä metrillä meni vähän sähläämiseksi, olisi pitänyt uida rauhallisemmin omaa uintia loppuun asti.

Olosuhteet Kanadassa ovat parhaimmillaan kisa-altaalla ja Laukkanen uskoo vielä herkistyvänsä pidemmille matkoille seuraavina päivinä.

– Kisa-allas on tosi hyvä, mutta kaikelta muulta odotin kyllä paljon enemmän, kuljetukset tökkivät ja vievät aikaa, Laukkanen kertoi.

Laukkasella on jäljellä henkilökohtaisista lajeista vielä 100 ja 200 metrin seka- ja rintauinnit.

– Nyt alkaa matkat pidentyä loppua kohden, toivottavasti vielä vähän terävyyttä tulee esiin.

Koski tyytyväinen päämatkansa ennätysantiin

Matias Koski ui jo toista kertaa keskiviikon aikana Suomen ennätyksen. Hän päätyi 200 metrin vapaauinnin finaalin seitsemänneksi ajalla 1.43,51 ja onnistui nipistämään alkueräajastaan 17 sadasosaa.

– Se meni hyvin, olen tyytyväinen. Tiesin, että muut vetää finaalissa kovempaa kuin aamulla, varsinkin Park, hän tekee aina noin. Ajattelin, että mitali voisi silti olla mahdollinen, vaikka ei minulla tänne oikein mitään tavoitetta ollut, Koski kertoi.

Hän jäi palkinnoilta 1,56 sekuntia ja kisasi ensimmäisessä MM-finaalissaan puhtaasti sijoituksesta. Eurooppalaisista hän oli toiseksi paras. Vain kolmen kymmenyksen parannuksella hän olisi ollut jo viides.

– Uin eri taktiikoilla tänään, aamulla oli selkeästi mielessä väliajat, ja finaalipaikan saaminen, nyt illalla keskityin enemmän itse kilpailuun ja vastaamaan muiden vauhtiin tarkkailemalla heidän menoa.

Yhdysvalloissa ei 25 metrin radalla kisata, joten Kosken edellinen noteeraus oli vuoden 2013 lyhyen radan EM-uinneista. 200 metrillä hän on kiristänyt kolmessa vuodessa vauhtia yli kuusi sekuntia. Kaksisatanen oli Windsorissa hänen päämatkansa, 100 metriä vapaata on luvassa vielä lauantaina.

– Ei minulla siitäkään ole oikein vertailukelpoista tulosta, joten en tiedä millainen aika sieltä tulee, toivottavasti pääsisin siinä uimaan vielä välieriin, Koski pohti.

Ensimmäinen Suomen ennätys 25 metrin radan taulukkoon teki häneen vaikutuksen:

– Kaikki ne (Antti) Kasvion ennätykset ovat kyllä kovia aikoja, olen niitä katsellut, ja kyllä tämä on mulle kova juttu, Koski huomautti.

Vaihtorikko riskitaktiikalla

Suomen sekajoukkue koki hylkäyksen 4x50 metrin vapaauintiviestin finaalissa. Andrei TuomolaAri-Pekka LiukkonenHanna-Maria Seppälä ja Fanny Teijonsalo eivät kaihtaneet riskejä finaaliin lähtiessään, ja rohkea vaihtotaktiikka olikin lähellä tuottaa Suomen ennätyksen. Kaikki sujui hienosti 150 metriin asti, mutta viimeinen vaihto tapahtui kuitenkin viisi sadasosaa liian nopeasti, ja näin Suomi diskattiin.


Suomalaistulokset Uimaliiton MM-kisasivulla

N 50 m RU finaali

1) Lilly King USA 28,92
2) Alia Atkinson JAM 29,11
3) Molly Hannis USA 29,58
4) Jenna Laukkanen FIN 29,72

M 200 m VU finaali

1) Taehwan Park KOR 1.41,03
2) Chad Le Clos RSA 1.41,65
3) Aleksandr Krasnykh RUS 1.41,95
…7) Matias Koski FIN 1.43,51 SE

Mix 4x50 m VUV finaali

1) Russia 1.29,73
2) Netherlands 1.29,82
3) Canada 1.29,83
DSQ Finland