Jo kuudella hyppääjällä rajat EM-kisoihin

#UUTINEN #UIMAHYPYT 4.3.2019

Tulevan kesän EM-uimahypyissä nähtäneen kookas joukkue, sillä jo kuudella hyppääjällä on tulosrajat kisoihin. MM-telineille puolestaan on B-rajanäytöt jo kolmeen lajiin.

Muun muassa Lauren Hallaselkä, Nea Immonen ja Anni Paloheimo ovat lyöneet tiskiin kovia näyttöjä jo kauden puoliväliin mennessä. Kuva: Satu Uusitalo

Uimahyppyjen aikuisten maajoukkueeseen valittiin viime syksynä kahdeksan uimahyppääjää, joista neljä edustaa Suomea edelleen myös nuorten maajoukkueessa. Katseet siintävät jo Tokioon ja sen yli Pariisiin, mutta samalla maajoukkuetoiminnan yhtenä tärkeänä tavoitteena on tukea lahjakkaimpien nuorten siirtymistä aikuisten sarjoihin ja tavoittelemaan tulevaisuudessa menestystä myös senioritasolla. 

Vuoden 2019 pääkilpailuja tulevat olemaan elokuun EM-kilpailut Kiovassa ja jo niitä edeltävät, heinäkuussa kisattavat MM-kilpailut Etelä-Korean Gwangjussa, jossa jaetaan jo ensimmäisiä maapaikkoja Tokion olympialaisiin. Arvokilpailuiden lisäksi maajoukkueen uimahyppääjiä nähdään kevään ja kesän aikana useissa kansainvälisissä seurakilpailuissa ja FINA GP-kisoissa.

PM-kisoissa useita onnistumisia

Joulukuiset PM-kilpailut olivat aikuisille ensimmäinen näyttökilpailu ensi kesän arvokisoihin ja kisoissa nähtiinkin useita arvokisarajojen ylityksiä. 

Aboa Watersportsin Jouni Kallunki onnistui hienosti molemmissa lajeissaan; EM-kisojen A-raja ylittyi kirkkaasti miesten 3 metrin ponnahduslaudalla tuloksella 378,35. Naisten 3 metrin laudalla Vantaa Divingin Nea Immonen onnistui vaikeissa hypyissään saavuttaen myös EM-kisojen A-valintarajan.

Viime kesänä aikuisten arvokisadebyyttinsä EM-kilpailuissa tehnyt Lauren Hallaselkä hyppäsi samassa lajissa EM-kisojen B-rajan. 

PM-kisojen suurin yllättäjä oli kuitenkin vasta 15-vuotias Tiirojen Anni Paloheimo. Nuorten kisoissa menestynyt ja vuoden nuoreksi lupaukseksi nimetty Paloheimo on vasta hiljattain siirtynyt hakemaan kokemusta myös aikuisten sarjoista, mutta ylitti kertaheitolla naisten metrin laudalla sekä EM-kisojen A-rajan että MM-kisojen B-rajan pistein 236,10. 

PM-kilpailujen tulokset  

Teinit loistivat Tukholmassa

Nuorten naisten hienot otteet jatkuivat helmikuun alussa Tukholmassa Ruotsin mestaruuskisoissa, joissa MM-rajat paukkuivat nyt jo kahdessa lajissa. Vantaa Divingin Roosa Kanerva lähenteli omaa ennätystään ja ylitti naisten metrin laudalla MM-kisojen B-valintarajan tuloksella 240,20. 

Tukholman kisojen parasta antia oli Tiirojen teinikaksikko Paloheimo-Hallaselän onnistuminen naisten 3 metrin parihypyissä. Viime kesän nuorten EM-pronssimitalistit ylsivät Tukholmassa MM-kisojen B-valintarajaan. Parivaljakon uusi ennätys tällä olympiatelineellä kirjataan nykyään lukemin 261,12. Tyttöjen kilpailulliset päätavoitteet ovat ehdottomasti vielä nuorten sarjoissa, mutta kokemusta tuleviin koitoksiin kannattaa hakea jo tässä vaiheessa myös aikuisten sarjoista. Kesän isoja kisoja silmällä pitäen harjoitellaan jo nyt uusia vaikeampia hyppyjä. 

Ruotsin mestaruuskilpailujen tulokset 

Junttila urheilukomennuksella Ruotsissa ja Saksassa

Tiirojen Juho Junttila suorittaa parhaillaan asepalvelusta Santahaminan urheilujoukoissa. Armeijan aloitus vaikeutti syksyllä selkeästi harjoittelua, mutta alkuvuodesta Junttila pääsi harjoittelu- ja kilpailuvapaille. Ohjelmaan kuului Ruotsissa pidetyn leirin ja mestaruuskilpailuiden lisäksi Saksan mestaruuskilpailut Berliinissä sekä uran ensimmäiset Rostockin GP-kilpailut. Neljän viikon reissun tärkein tavoite oli kilpailuhyppyjen toistomäärän kasvattaminen ja kilpailurutiinien mieleen palauttaminen.

Tuloksellisesti Junttila onnistui parhaiten Berliinissä, jossa hän selvitti tiensä finaaliin molemmilla telineillä ja ylitti miesten 3 metrin semifinaalissa EM-kisojen A-rajan pistein 367,30. Samalla harjoitteluun saatiin uutta energiaa ja uusia ideoita, sillä Junttila harjoitteli leiri- ja kilpailuviikkonsa pääosin kansainvälisessä ohjauksessa Ruotsin, Tanskan ja Sveitsin valmentajien johdolla.

Nuorten SM-hypyt viikonloppuna Helsingissä!

Arvokisojen näyttökilpailut jatkuvat huhti- ja toukokuussa, jolloin kisataan mm. Ukrainassa, Hollannissa ja Norjassa.

Suomen nuoret hyppääjät saavat tasokasta vastusta myös ensi viikonlopun nuorten SM-kisoissa Helsingin Mäkelänrinteessä, kun avoimiin kisoihin tulee osanottajia myös Hollannista, Monacosta, Norjasta ja Tanskasta. Mukana on myös nuorten EM-mitalisteja. Kisojen aikataulu ja tuloslinkit löytyvät uimahyppyjen kalenterista. Tervetuloa seuraamaan esimerkiksi kovatasoista A-tyttöjen 3 metrin kisaa lauantaina 9.3. klo 14.15!

Asiasanat

Uimaliitto