Hurja ennätyssaldo Turun masters-kisoissa

#UUTINEN 27.10.2015

Viime viikonloppuna Turussa järjestetyissä mastersmestaruuskilpailuissa nähtiin poikkeuksellisen paljon ennätystuloksia. Impivaarassa kauhottiin jopa mastersien maailmanennätysvauhtia Raakel Luodon ja Margit Ohlssonin toimesta.

Raakel Luoto oli mielissään vauhdistaan. Kuva: Jussi Salminen

Aurajoen Uinnin ja Uintiklubi Turun isännöimät kilpailut sujuivat erinomaisesti. Tunnelma oli koko kisojen ajan rento ja järjestelyjä kiiteltiin. Vain Impivaaran uimahallin kehno ilmanvaihto sai moitteita. Avoimena järjestetyissä kilpailuissa oli mukana uimareita myös Ruotsista, Venäjältä ja Virosta. Kaikkiaan mukana oli pitkälti yli 500 kilpailijaa.

Tulostaso oli rautainen. Viikonloppuna nähtiin peräti neljä maailmanennätystä ja lisäksi kaksi Euroopan ennätystä. Pohjoismaiden ennätysvauhtia uitiin suomalaisten toimesta peräti 18 kertaa ja kansallisia masters-ennätyksiä kirjattiin jopa 67, joissakin lajeissa kansallista ennätystä petrattiin jopa kahdesti saman lajin aikana.

Luoto huippuvauhdissa kotialtaassaan

ÅSK:n Raakel Luoto siirtyi tänä vuonna 40–44-vuotiaiden sarjaan, ja kotialtaassa kisatut pitkän radan mestaruusuinnit olivat hänelle jättimenestys. Vuonna 1993 Suomea EM-uinneissa edustanut Luoto (o.s. Pietarinen) paransi tuloksiaan kautta linjan saavuttaen 50 metrin ja 100 metrin selkäuintien masters-ME-tulokset (30,48 ja 1.06,67).

– Tiesin pystyväni noihin aikoihin, mutta luonnollisesti olen varsin tyytyväinen viikonlopun saldoon, totesi Luoto kilpailujen jälkeen.

Selkäuintien ajat olivat toki myös Euroopan ennätyksiä, mutta 100 metrin vapaassa hän teki vielä Euroopan ennätyksen (1.00,26) ja sivusi EE-tulosta vielä 50 metrin perhosessa (29,42).

– On mahtavaa huomata, että vielä tässäkin iässä voi kehittyä. Uiminen on ihanaa ja kilpaileminen sytyttää aina. Mikäs sen hienompaa, kun voi harjoitella omaksi ilokseen ja samalla huolehtia kunnostaan ja terveydestään.

Luoto kertoo käyvänsä uimassa yleensä pari kertaa viikossa, loma-aikoina hieman enemmän. Uimisen lisäksi hän käy punttisalilla.

– Perhe on nykyisessä elämänvaiheessa etusijalla, sanoo kahden lapsen äiti.

Välillä toistakymmentä vuotta kilpailutaukoa pitänyt Luoto tähtää nyt myös mastersuimareiden Euroopanmestaruuskisoihin, jotka pidetään ensi vuonna Lontoossa.

– Siellä on tuhansia osallistujia, joten jo kuumaan erään pääseminen olisi hieno saavutus, toteaa tuore ME-uimari vaatimattomasti.

Ohlsson sai kaikkien selkäuintien ME:t

Ruotsin Södertörn Simsällskapista Turkuun kisaamaan saapunut Margit Ohlsson oli Luodon tavoin ensimmäistä vuottaan uudessa ikäsarjassa. Ohlsson kilpailee nyt 70–74-vuotiaiden sarjassa ja nappasi Turussa nimiinsä 50 ja 200 metrin selkäuintien maailmanennätykset (38,69 ja 3.06,24). Satasen matkalla Södertörnin selkäuintispesialisti oli tehnyt maailmanennätyksen jo syyskuussa Hollannissa.

Ohlssonilla on yhä nimissään myös aiemman ikäluokkansa (65–69-v.) maailmanennätys 50 metrin selkäuinnissa.

Erikoispalkinnot uusiin koteihin

Mastersmestaruusuinneissa jaettiin jälleen kiertopalkintojakin. Kotkan Aquilan masters-uimareiden viime vuonna voittama Poseidon-malja luovutettiin Hämeenlinnan Uimaseuralle esimerkillisestä masters-hengestä Turun kisoissa.

Pitkien vapaauintimatkojen palkinto, eli Ramin malja, oli Savonlinnan Uimaseuran Markku Makkosen hallussa Turun kisoihin asti. Nyt Ramin maljan voitti parhaat pisteet naisten 800 metrin vapassa kauhonut uimari, eli Hydran Anne-Mari Käräjämies. Hän teki uuden Pohjoismaiden ennätyksen 50–54-vuotiaissa tuloksella 11.05,42.

Sekariötökkä jaettiin myös Turussa. Sen ansioihin laskettiin maaliskuisista Oulun lyhyen radan kisoista 100 ja 400 metrin sekauinnit ja Turun pitkän radan kisoista 200 metrin sekauinti. Kovimmat yhteispisteet keräsi Kemin Työväen Uimareiden Ulla Hurula, joten sekariötökkä matkasi Meri-Lappiin.


Päivitetyt mastersien ennätystaulukot 

Seurapisteet ja mitalitaulukko Uimaliiton kisasivulla 


Lähde: AUi:n ja ÅSK:n tiedote