Finaalinhohtoinen syntymäpäivä Bergenissä

#UUTINEN 27.6.2017

Suomi sai kolme hyppääjää finaaliin nuorten EM-hyppyjen ensimmäisenä varsinaisena kisapäivänä. Tino Tapio otti syntymäpäivänsä kunniaksi uransa ensimmäisen arvokisafinaalin, kuten myös Lauren Hallaselkä ja Anni Paloheimo.

Synttärisankari Tino Tapio. Kuva: Satu Uusitalo

Tino Tapion avauslajina nuorten EM-kisoissa oli metrin ponnahduslauta. Tiiroja edustava Tapio eteni 14–15-vuotiaiden poikien sarjassa määrätietoisesti finaaliin alkukilpailun kuudenneksi parhaana. Alkukilpailun yhdeksästä hypystä viiden ensimmäisen pisteet siirtyvät finaalin lähtöpisteiksi ja niissä Tapio oli jopa kolmantena 12 finalistin joukossa.

Vain neljän hyppykierroksen finaalin jälkeen Tapion lopullinen sijoitus oli 10. pistein 339,50. Kolmannen finaalihypyn pienet vaikeudet aiheuttivat reilun kymmenen pisteen takamatkan alkukilpailun tulokseen verrattuna.

– Pikkuisen jäi parantamisen varaa kahteen viimeiseen finaalihyppyyn, mutta olen tyytyväinen. Oli mukavaa kisata, kun tuntee jo näitä muitakin hyppääjiä, oli sellainen varma ja luottavainen olo, Tapio iloitsi.

Päivä päättyi kakkukahvituokioon Tapion 15-vuotispäivän johdosta, joten hymyyn oli toinenkin syy. Nyt edessä on kolme välipäivää ja lauantaina kolmen metrin kisa.

– Lahjaksi on tullut pari kakkua ja onhan kaikki onnitelleet. Nyt nostan jalat ylös ja lepäilen. Keskiviikkona en tule hallille treenaamaan, mutta alan jo keskittymään lauantain kisaan, Tapio suunnitteli.

Nuorimmat Tiirat finaalivireessä

Tiirojen Lauren Hallaselkä ja Anni Paloheimo olivat iskussa avauslajissaan, 14–15-vuotiaiden kolmen metrin ponnahduslaudalla. Molemmat selvittivät alkukilpailun tasaisessa kamppailussa tiensä finaaliin 12 parhaan joukkoon, Paloheimo kymmenentenä ja Hallaselkä heti seuraavana vain 1,7 pistettä seuratoveristaan.

Kolmen hyppykierroksen finaalissa suomalaiskaksikon sijoitukset vaihtuivat toisin päin. Hallaselkä onnistui hyppäämään tasaisen finaalisarjan ja oli lopputuloksissa kymmenes pistein 314,70. Paloheimon finaali alkoi upeasti, mutta viimeisen hypyn vaikeudet jättivät hänet alle 300 pisteeseen tuloksella 296,85.

– Olen helpottunut, että tämä päivä on nyt ohi, mutta myös tosi tyytyväinen, kaikki onnistui tänään hyvin, Hallaselkä iloitsi.

Hän on kevään aikana hionut todella paljon sarjansa uusinta hyppyä, 2,5 volttia taaksepäin, ja se onnistui tiistaina hienosti peräti kolme kertaa. Hän oli syystäkin tyytyväinen ensimmäisten nuorten EM-kisojen kymmenenteen sijaan. Anni Paloheimo ei ollut täysin tyytyväinen finaalidebyyttinsä ja tiesi syynkin heti:

– Finaaliin pääsy oli tavoitteenani ja se toteutui, mutta alkukilpailu oli parempi, finaalissa ulospäin 2,5 volttia lähti niin hyvin, etten osannutkaan avata sitä kunnolla ja se tuli yli. Se ei ole koskaan lähtenyt treeneissäkään noin hyvin, siksi se yllätti, Paloheimo analysoi.

Hän kuitenkin osoitti suuren urheilijan luonnetta pettymykseen päättyneen henkilökohtaisen finaalin jälkeen, kun alkamassa oli vielä parihyppykilpailu. Paloheimo kasasi itsensä huippuvireeseen minuuteissa.

Parihypyissäkin hyvä tulos

Hallaselkä ja Paloheimo debytoivat vielä tiistain päätteeksi kolmen metrin ponnahduslaudan parihypyissä arvokisatasolla. Suoran finaalin nuorin pari selviytyi hienosti seitsemännelle sijalle kymmenen parin joukossa. Tulos oli 230,16, mikä on kelpo tulos vasta vähän yhdessä hypänneelle parille.

– Saivatpa tytöt tänään roppakaupalla kokemusta kolmessa kisassa. Heillä on tosi vähän kokemusta parihypyissä, mutta he sopivat kyllä luontaisesti tosi hyvin synkroihin, eli potentiaalia löytyy, joukkueenjohtaja Satu Uusitalo kertoi.

Uusitalo oli vakuuttunut suomalaisten avauspäivään, mutta myös kisoihin kokonaisuutena. Taso on todella kova.

– Tyttöjen parihyppykisan voittanut venäläispari on todella lahjakas ja poikien metrillä mestariksi hypännyt Espanjan Adrian Abadia olisi ottanut mitalin vaikka ilman viimeistä hyppyään, sellainen ylivoima on ennennäkemätöntä.

Suomalaisittain kisat ovat alkaneet juhlavasti. Ainakaan 2000-luvulta ei löydy arvokisapäivää, jolloin kolme suomalaista olisi hypännyt finaalissa.