EM-uintien päätteeksi viestien SE-karkelot

#UUTINEN 18.12.2017

Kööpenhaminan EM-uinnit päättyivät hienoihin tunnelmiin, kun sekä miesten että naisten viestijoukkueet kellottivat jälleen uudet Suomen ennätysajat. Euroopan kärkeen on kuitenkin vielä kirittävää.

Naisten viestijoukkue kisojen lopuksi. Kuva: Jussi Salminen

Naiset onnistuivat petraamaan komeat kuusi kymmenystä 4x50 metrin sekauintiviestin aamuista SE-aikaa. Illan finaalissa sija oli kahdeksas ajalla 1.46,22. Mimosa Jallow ui selkää aikaan 26,72:

– Tuntui vähän kovemmalta vauhdilta, Jallow pyöritteli.

Veera Kivirinta pääsi nauttimaan iltakisojen huumasta viimeisenä iltana viestin rintauimarina ja suoriutui osuudestaa ajassa 29,45:

– Nyt kyllä uinti kulkee, oli mahtavaa päästä uimaan, vaikka jännittikin tosi paljon, Kivirinta huokaisi.

Jenna Laukkanen perhosteli 25,55, aika jäi pikkuisen aamun alkueristä:

– Ei nyt päämatka, mutta eiköhän tuo ihan kiitettävä ollut, Laukkanen sanoi.

Marlene Niemi ankkuroi vapaauinnilla aikaan 24,50.

– Paras uintini näistä, ei päästy ihan yhtä kovaan vauhtiin kuin nuo muut, se vähän harmittaa, Niemi pohti.

Niemi oli oikeassa, mitaleille vaadittiin 1.45,35. Vajaan sekunnin päässä häämöttävä raja ei kuitenkaan ole mahdoton.

Miehet nipistivät reilun kymmenyksen

Miehet höyläsivät naisten tavoin aamuisesta Suomen ennätyksestä. Euroopan kärjen joukossa 1.34,28 riitti kahdeksanteen sijaan. Jaakko Rautalin aloitti selkäuimarina aikaan 24,74, hänelle EM-finaali oli uran ensimmäinen kokemus:

– Oli tosi hyvä tunnelma lähteä uimaan, olen tosi tyytyväinen, vaikka aamun aikani ei parantunut, toisesta altaanmitasta se taisi jäädä kiinni, Rautalin kertoi.

Andrei Tuomola venyi melkein kymmenyksen parannukseen aamusta ja ui rintaa 26,47:

– Perushyvä rintauintiosuus, ensimmäisellä piikillä oli sen verran aallokkoa, että veto ei oikein pitänyt, mutta semihyvä uinti, Tuomola kommentoi.

Riku Pöytäkivi perhosteli lähes identtisen 22,47:

– Sitä samaa, mitä täällä on tullutkin, pitäisi kyllä tulla vähän kovempaa, sanoi Pöytäkivi.

Ari-Pekka Liukkonen ui vapaata lukemin 20,60. Liukkosen vaihtoaika oli -0,01, joten juuri paremmin ei enää viestissä voi vaihtaa:

– Tämä oli parhaimman tuntuinen uintini, lähdin ihan nautiskelemaan. Vaihtoon jäi vähän ilmaa, Liukkonen naureskeli ironisesti.

– Mutta ei ihan vielä riitä meidän vauhti tuonne kärkikahinoihin, se on realiteetti, hän jatkoi.

Mitaleille jäi marginaalia 2,22 sekuntia.

Hyviä tuloksia usealle uimarille

Suomi saavutti Kööpenhaminan kisoissa kaksi hopeamitalia, viisi henkilökohtaista finaalipaikkaa ja neljä viesteissä. Suomen ennätyksiä kirjattiin 11, joista yksi oli myös Pohjoismaiden ennätys.

– Onnistuimme joukkueena hyvin, siitä kertovat nämä numerot. Monta eri uimaria saavutti kisoissa hyviä tuloksia, minusta se on tärkeää, joukkueenjohtaja Jari Varjonen tiivisti.

– Jenna Laukkanen mitaleineen oli tietysti kärkemme näissä kisoissa. Mimosa Jallow taas on noussut uudeksi tähdeksemme siihen Jennan ja Ari-Pekka Liukkosen rinnalle. Pitää myös muistaa, että kaikki välieriin päässeet uimarit, Ida Hulkko, Riku Pöytäkivi, Andrei Tuomola, ovat tehneet kovia tuloksia, sillä täällä taso oli tosi kova, oikeastaan kaikki Euroopan parhaat olivat mukana, Varjonen jatkoi.

Varjonen muistutti myös, että melkein puolet joukkueesta oli arvokisojen ensikertalaisia. Tässä joukossa saavutettiin myös hyviä tuloksia, esimerkkinä melkein kaikissa lajeissaan ennätyksen uinut Niko Mäkelä ja nuorten Suomen ennätykseen kurottanut Vilma Oura.


Suomalaistulokset Uimaliiton EM-kisasivulla