Mitä ne mastersit ovat?

Masters-harrastus uintiurheilun lajeissa katsotaan alkavan 25-vuotiasta, eikä yläikärajaa ole. Aivan vasta-alkajille masters-toiminta ei suoraan sovi, vaan lajien perustekniikat on oltava hallussa. Seuroissa toimii masters-ryhmiä, joissa päämäärät vaihtelevat. Masters-harrastaja voi keskittyä oman kunnon ja lajitekniikan kohentamiseen tai valita kilpailullisemman harrastuksen, jolloin mukaan tulevat myös tulos- ja menestystavoitteet. Kilpailuihin osallistumiseen tarvitaan myös Blue Card -lisenssi ja urheilun tapaturmavakuutus.

Mikä on sinun lajisi?

Tämän päivän uintiurheilussa masterslajeja ovat uinti, uimahypyt ja vesipallo. Uinti on suosituin masterslaji, ja mastersuinnin harrastajia löytyykin kymmenien uimaseurojen riveistä.

Uimahypyissä on myös masterseille toimintaa ja säännöllisesti SM-kilpailuja ja sarja FinnCupissa. Masters-hyppytoimintaa löytyy esimerkiksi Suomen ensimmäisestä uimahyypyihin erikoistuneesta seurasta, Uimahyppääjien kerho Härvelistä Helsingissä. 

Vesipallossa suomalaisia masters-joukkueita on nähty EM- ja MM-turnauksissakin, mutta kansallista masters-sarjaa vesipallossa ei ole. Esimerkiksi Helsingfors Simsällskap on koonnut viime vuosina joukkueet kansainvälisiin arvoturnauksiin. 

Taitouinti on suomalaisittain tuorein masters-laji, Vantaan Vandersin naisten joukkue on kisannut jopa mastersien EM- ja MM-kilpailuissa.

Uinnissa mestaruuskisat kahdesti vuodessa

Kunto- ja Mastersuinti on tarkoitettu uintilajien perustekniikan hallitseville aikuisuimareille, jotka haluavat kohentaa ryhmässä kuntoa, uintitekniikkaa ja saada vaihtelua muuhun harjoitteluun.

Tarjolla on vähemmän ryppyotsaista kisailuakin, joka soveltuu mainiosti eri ikäisille. Tosissaankin kilpailemisen voi toki ottaa, sillä mastersuimareille pidetään kirjaa jopa maailmanennätyksistä. Kilpailuissa sarjat vaihtuvat viiden vuoden välein, alkaen 25-vuotiaista. Nuorin ikäsarja on siis 25-29-vuotiaille, seuraava 30-34-vuotiaille ja niin edelleen. Yläikärajaa ei ole. Kansallisissa uintikilpailuissa kisataan melko usein myös masters-lajeja, joissa on hyvä ottaa ensikosketusta aikuisten kilpauintiin, kunhan kilpailulisenssi on kunnossa.

Suomessa järjestetään vuosittain avoimet mestaruustason mastersuintikilpailut, keväisin 25 metrin radalla ja syksyisin 50 metrin radalla. Kilpailuihin osallistumiseen vaaditaan kilpailulisenssi ja edustus uimaseuraan. Lisätietoa kilpailuista löytyy kilpailujen kutsuista. Mastersuinnissa kisataan myös jopa PM-, EM- ja MM-tasolla.