Ajankohtaista koronaviruksesta

21.5.2020

Päivitetty 21.5. klo 12.30

Uutta 21.5.:

Lyhyen radan MM-uinteja siirretään vuodella eteenpäin joulukuulle 2021.

Valtioneuvoston asettamia rajoituksia

(4.5.) Uimahallien ja muiden sisäliikuntatilojen avaaminen hallitusti ja asteittain on mahdollista 1.6. alkaen. Myös kokoontumisrajoitusta lievennetään 50 henkilöön 1.6. alkaen. 

(30.3.) Valtioneuvosto on jatkanut 16.3. antamiaan rajoituksia jatkettaviksi 13.5. asti.

(16.3.) Valtioneuvosto on linjannut lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. toukokuuta 2020 asti. Seuratoiminnan ja uintiurheilun kannalta merkittävimmät linjaukset ovat:

 • Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
  Seuratoiminnassa tämä koskee esimerkiksi harjoitusten ja kokousten järjestämistä. Seuroja kehotetaan välttämään yhteisharjoituksia ja suosimaan mahdollisuuksien mukaan kotiharjoitteita.
 • Suljetaan valtion ja kuntien harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.
  Seuratoiminnassa tämä tarkoittaa tavanomaisten harjoitteluolosuhteiden sekä seuran tilojen käytöstä poistumista. Mikäli seurat saavat käyttää esimerkiksi erityisluvan nojalla yleisöltä suljettua uimahallia, tulee huolehtia koronavirustartuntojen leviämisen hidastavista toimenpiteistä ja noudattaa edellä mainittua rajoitetta kokoontumisista.
 • Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen.
 • Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

(12.3.) Valtioneuvoston päätöksellä kaikki Suomessa järjestettävät yli 500 henkilön yleisötilaisuudet perutaan 31.5. asti, ja alle 500 henkilön tapahtumien peruuttamiseksi Valtioneuvosto antoi vahvan suosituksen.

Tukea liikunta- ja urheiluseuroille sekä liikunnan koulutuskeskuksille koronapandemian haittojen lieventämiseksi

Koronapandemia on vaikeuttanut paikallisten liikunta- ja urheiluseurojen sekä liikunnan koulutuskeskusten toimintaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee koronatilanteessa näitä organisaatioita erityisavustuksilla. Avustushaku alkaa 30. huhtikuuta ja päättyy kaksi viikkoa myöhemmin 14. toukokuuta.

Lue lisää ministeriön sivuilta.

Uimaliiton asettamat rajoitteet jäsenseuroille

Koronavirustilanteen muuttuessa Suomessa ja viruksen leviämistä ehkäisevien rajoitusten vaiheittaisen purkamisen seurauksena Suomen Uimaliiton alainen kilpailutoiminta voi käynnistyä vaiheittain. Aluehallintovirastot ovat tehneet 19.5.2020 tartuntatautilain mukaiset päätökset, joilla kielletään kaikki yli 50 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoontumiset 30.6.2020 asti. 

Uimaliitto avaa kilpailutoimintaa vaiheittain. Lähtökohtana ovat aluehallintovirastojen ja uimahallien rajoitukset tapahtumille. Lue lisää uutisista.

Kesän 2020 uintiurheilun kansallisia arvokilpailuja ei järjestetä.

Matkustusrajoite

Uimaliitto peruuttaa kaikki ulkomaille suuntautuvat matkustamiset. Liittojohtoiset toiminnot, kuten maajoukkueiden leiri- ja kilpailumatkat ovat peruutettu kesäkuun loppuun, eli 30.6. asti. 

Harrastetoiminta ja tapaturmavakuutus

Liikunnan ja urheilun harrastamisessa on huomioitava, että julkiset kokoontumiset on rajoitettu kymmeneen henkilöön. Lisäksi suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Suosittelemme omatoimista harjoittelua huomioiden viranomaisten asettamat rajoitteet. Katso ennaltaehkäisyn ohjeita THL:n sivuilta

Blue Card -lisenssiin kuuluva Pohjantähden tapaturmavakuutus kattaa vakuutetun harjoitusohjelman mukaisessa harjoittelussa (myös oheisharjoittelu) sattuneet tapaturmat. Vakuutus on siis voimassa myös omatoimiharjoituksissa, omatoimisilla lenkeillä ja kuntosaliharjoittelussa.

Mikäli sinulla on vakuutukseton Blue Card ja käytät omaa urheilutapaturmavakuutusta, selvitä vakuutuksen voimassaolo oheisharjoittelussa omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Uimaliiton tuki jäsenseuroille

Uimaliitto tulee tukemaan jäsenseurojaan koronaviruspandemian aiheuttamissa vaikeuksissa. Luvassa on sekä välitöntä taloudellista tukea että välillistä tukea hinnoittelussa esimerkiksi Uimaliiton koulutuksissa ja palveluissa.

Tukipaketin kokonaisuuteen vaikuttaa moni vielä avoin tekijä. Merkittävimpiä tekijöitä ovat eduskunnan käsittelyssä 29. huhtikuuta alkaen oleva valtion lisätalousarvio ja varmuus siitä, voiko uusi uintiurheilun toimintakausi käynnistyä normaalisti 1. syyskuuta ilman valtiojohdollisia rajoitteita.

Harrastusmaksut

Blue Card -lisenssien osalta maksunpalautuksia tehdään vain 6.3.2020 jälkeen lunastettujen 14 vuorokauden Blue Card Light -lisenssien osalta.

Blue Card -lisensseistä ei toistaiseksi palauteta maksuja. Kilpailurajoitusten vaikutusta tarkistetaan mahdollisesti seuraavan kauden lisenssimaksuihin, kun koronavirustilanteen mittakaava on selvillä. Uimaliitto suosittaa jäsenseurojaan linjaamaan omien kausimaksujensa mahdollista kompensointia vasta, kun koronavirustilanteen mittakaava on selvillä. Olympiakomitean ohje seurojen toimintamaksuihin.

Sääntömääräiset kokoukset

Yhdistyslain mukaan yhdistyksen kokouksen ajankohta on määrättävä yhdistyksen säännöissä. Vallitsevien poikkeusolojen vuoksi kokouksen järjestäminen ei välttämättä onnistu säännöissä määrättynä ajankohtana, joten kokousta voidaan joutua siirtämään. Kokouksen mahdollisesta siirtämisestä päättää yhdistyksen hallitus arvioiden millaisen riskin kokouksen järjestäminen asettaa jäsenistön tai sen edustajien, ja muunkin väestön terveydelle. Suomen Olympiakomitean suositus on, että sääntömääräinen kokous voidaan siirtää säännöissä määrättyä aikaa myöhemmäksi, jos sen pitämisen arvioidaan aiheuttavan terveydelle vaaraa. Lue lisää.

Uimaliiton kevätkokousta ei järjestetä 25. huhtikuuta. Kokous tullaan järjestämään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Lisätiedot

Yleiset asiat toimenpiteistä: toiminnanjohtaja Sanna Airaksinen, puh. 040 5499 626, sanna.airaksinen@uimaliitto.fi

Yksittäiset kilpailutapahtumat: kilpailupäällikkö Pasi Salonen, puh. 044 5490 350, pasi.salonen@uimaliitto.fi

Lue lisää:

THL:n seuranta koronaviruksesta: www.thl.fi 

Olympiakomitean ajankohtaissivu 

Olympiakomiten ohjeistus: seuratoiminta ja koronavirus 

Olympiakomitean ohjeistus: Urheilutyönantajien koronatietoa työnantajille

ESLU:n laatima ohjeistus urheiluseuroille koronaviruksen vaikutuksista 


Uintiurheiluun liittyviä vahvistettuja toimenpiteitä:

 • (21.5.) Kansainvälinen uimaliitto FINA tiedotti lyhyen radan MM-uintien siirtymisestä vuodella joulukuuhun 2021. Lue lisää uutisista.
 • (20.5.) Uimaliiton alaista kilpailutoimintaa avataan asteittain kaikissa uintiurheilulajeissa. Lue lisää uutisista.
 • (5.5.) Euroopan uimaliitto LEN tiedotti, että tämän vuoden Budapestin EM-kilpailut siirtyvät ensi vuodelle, 10.-23. toukokuuta 2021.
 • (5.5.) Pohjoismaiset ikäkausimestaruusuinnit (11.-12.7.2020 Kaunas LTU) on peruttu. 
 • (2.4.) Uinnin maajoukkuetoimintaan muutoksia syksylle 2020. Lue lisää uinnin ilmoitustaululta.
 • (2.4.) World Para Swimming siirtää parauinnin EM-kilpailuja ja kaikkia muita tapahtumiaan vähintään syyskuulle. Lue lisää.
 • (30.3.) Valtioneuvosto päätti jatkaa 16.3. antamiaan rajoituksia muun muassa uimahallien ja urheilutilojen sulkemisesta 13.5. asti.
 • (30.3.) Uimaliiton toimisto on avoinna normaalisti, mutta sopeutustoimet ovat käytössä
 • (24.3.) Tokion olympialaiset ja paralympialaiset on siirretty kesälle 2021.
 • (24.3.) Kesän 2020 kansalliset arvokilpailut ja muut kilpailutapahtumat on peruttu 30.6. asti. Lue lisää.
 • (20.3.) Toukokuun EM-kilpailut Budapestissa on siirretty alustavasti elokuulle. Myös kesän 2020 nuorten EM-kilpailut siirtyvät.
 • (19.3.) Parauinnin EM-kilpailut (17.-23.5. Funchal) on siirretty heinäkuulle, tarkka aika avoinna.
 • (19.3.) Uimahyppyjen maailmancup (21.-26.4. Tokio) on siirretty kesäkuulle, aika ja paikka avoinna.
 • (19.3.) Taitouinnin FINA-olympiakarsinnat (30.4.-3.5. Tokio) on siirretty kesäkuulle, aika ja paikka avoinna.
 • (18.3.) Uimaliiton sääntömääräistä kevätkokousta ei järjestetä 25.4., liittohallitus päättää kokouksen uuden ajankohdan ja siitä tiedotetaan nettisivuilla.
 • (17.3.) Uimaliiton kevään koulutukset on siirretty syksylle tai peruutettu 
 • (16.3.) Vesipallosarjat on keskeytetty 12.3. alkaen, eikä niitä pelata loppuun. Myöskään sijoituksia, Suomen tai ikäkausimestaruuksia ei jaeta.
 • (16.3.) Valtioneuvosto linjaa kuntien uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat suljettaviksi 13.4. asti.
 • (16.3.) Valtioneuvosto linjaa yleiset kokoontumiset rajoitettavan enintään kymmeneen henkilöön.
 • (16.3.) Vesisankarit-tapahtumat on peruutettu toukokuun loppuun asti.
 • (16.3.) Uimahallit suljettu Forssassa, Huittisissa, Jämsässä, Kirkkonummella, Kuopiossa, Laitilassa, Mikkelissä, Nivalassa, Nokialla, Porvoossa, Saarijärvellä, Salossa, Somerolla.
 • (13.3.) Uimahallit suljettu Turussa 12.4. asti.
 • (13.3.) Uimahallit suljettu Hämeenlinnassa ja Lammilla 13.4. asti.
 • (13.3.) Uimahalli suljettu Imatralla 16.3. asti.
 • (13.3.) Uimahallit suljettu toistaiseksi Espoossa, Helsingissä, Porissa, Rovaniemellä, Sodankylässä, Suolahdella, Tampereella, Tuusulassa, Ylivieskassa ja Äänekoskella.
 • (13.3.) Uimahallit suljettu Jyväskylässä 30.4. asti.
 • (12.3.) Uimahallit suljettu Kemissä ja Kotkassa.
 • (12.3.) Suomen Uimaliitto peruu kaikkien lajiensa kansalliset kilpailut ja ottelut, sekä liittojohtoiset leirit 31.5. asti.
 • (12.3.) Suomen Uimaliitto peruu Arena Helsinki Swim Meetin (25.-26.3.), joka oli Nordic Swim Tourin ensimmäinen osakilpailu. Kilpailuihin oli ilmoittautunut noin 650 uimaria kuudesta maasta.
 • (12.3.) Ruotsin uimaliitto peruu Stockholm Swim Open -kilpailutapahtuman (3.-6.4.), joka oli Nordic Swim Tourin kolmas osakilpailu.
 • (11.3.) Euroopan uimaliitto LEN rajoittaa henkilöstönsä liikkumista (LEN delegaatit, toimitsijat, luennoitsijat ja tarkkailijat) ainakin 15.4. asti.
 • (10.3.) Norjan uimaliitto peruu Bergen Swim Festival -kilpailutapahtuman (28.-30.3.), joka oli Nordic Swim Tourin toinen osakilpailu.
 • (10.3.) Kansainvälinen uimaliitto FINA perustaa COVID-19 työryhmän analysoimaan ja suosittamaan toimenpiteitä tulevia FINA-tapahtumia koskien.

Tulevia PERUUTETTUJA tapahtumia:

Huom! Myös tapahtumakalenterin ulkopuoliset "Muut kilpailut" -kategorian kilpailut on peruutettu.

Viikko 17

26.4.2020 18:30, IKC: JySa-UiTa Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari
26.4.2020 18:30, Miesten SM: Sentterit-TU Porin uimahalli
26.4.2020 17:15, IKC: OuLo-Cetus Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari
26.4.2020 17:00, BSM: Sentterit-TU Porin uimahalli
26.4.2020 16:00, BSM: JySa-Cetus Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari
26.4.2020 14:45, IKC: Cetus-UiTa Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari
26.4.2020 13:30, IKC: JySa-OuLo Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari
26.4.2020 Toimitsijakoulutus (2lk.) Raisio
25.4.2020 20:00, Miesten SM: Cetus-TU Espoonlahden uimahalli
25.4.2020 18:30, IKC: UiTa-OuLo Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari
25.4.2020 17:15, IKC: JySa-Cetus Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari
25.4.2020 16:00, BSM: JySa-Kuhat Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari
25.4.2020 14:45, IKC: Cetus-OuLo Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari
25.4.2020 Jeppis-uinnit
25.4.2020 Kaukaveden Kevätuinnit
25.4.2020 Vuosaari Uinnit
25.4.2020 XIX Turku Junior Games
25.4.2020 Uimaliiton sääntömääräinen kevätkokous
24.4.2020 19:15, BSM: TU-Cetus Impivaaran uimahalli

Viikko 18

3.5.2020 17:15, Miesten SM: KuUS-Sentterit Niiralan uimahalli
3.5.2020 00:00, IKC: - 
3.5.2020 00:00, IKC: - 
3.5.2020 00:00, IKD: - 
3.5.2020 00:00, IKD: - 
2.5.2020 18:00, Miesten SM: Sentterit-Cetus Porin uimahalli
2.5.2020 00:00, IKD: - 
2.5.2020 00:00, IKD: - 
2.5.2020 00:00, IKC: - 
2.5.2020 00:00, IKC: - 
2.5.2020 Kevätuinnit
2.5.2020 Laviaarit

Lisää peruttuja tapahtumia Tapahtumakalenterissa 


Ennaltaehkäise viruksen leviämistä, katso ohjevideot:

Pese kätesi aina:

 • kun tulet ulkoa sisään
 • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
 • wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
 • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö


Yski oikein – älä tartuta muita: