Parauinnin MM-kilpailut starttaavat ensi viikolla

#UUTINEN #UINTI 28.7.2023

Khalili Speedo Helsinki Swim Meetissä keväällä 2023. Kuva: Teemu Moisio

Parauinnin kauden päätavoite starttaa ensi viikon maanantaina Isossa-Britanniassa. MM-kisat käydään 31.7.–6.8.2023 Manchesterissa. Kisanäyttämönä toimii Manchester Aquatics Centre. Mukana on yli 600 parauimaria noin 70 maasta. Kilpailut toimivat näyttökilpailuna ensi vuoden Pariisin paralympialaisiin.

Suomea kisoissa edustaa Vaasan Uimaseuran Nader Khalili. Khalili alitti 200 metrin vapaauinnissa MM-kisojen valintarajan toukokuussa Tampereella käydyissä Zoggs-uinneissa.  Kevään ja alkukesän aikana vaasalaisuimarille kertyi hurja määrä kisastartteja, kun hänet nähtiin Ranskassa Virtus Global Games kisoissa. Ranskassa Khalilin lajivalikoimaan kuului 11 matkaa ja tuloksena oli kaksi uutta PSE-aikaa, yksi voitto ja neljäs sija MM-kisamatkallaan 200 metrin vapaauinnissa. MM-kisamatkalle lähtee Khalilin lisäksi parauinnin päävalmentaja Jari Nordblom sekä Anne Kulmala.

Kesäkuun Porin SM-uinneissa Khalili urakoi kahdeksalla matkalla, joissa hän kellotti kaksi uutta PSE-aikaa. SM-uintien jälkeen Khalili on harjoitellut terveenä Kalle Lydmanin valmennuksessa. Kaksikko on tehnyt kovasti töitä ja treenit ovat sujuneet hyvin.

– Vaasan Kaupunki on mahdollistanut treenit kotihallissa, mikä on ollut iso apu, Khalilin äiti Anne Kulmala kiittelee ja jatkaa:

– Nader odottaa kovasti MM-kisoja. Hänelle oli todella iso juttu, että hän alitti MM-uintien aikarajan ja pääsee kisoihin. Aikarajat ovat kiristyneet koko ajan ja kisoihin pääsy vaatii kovaa työtä. Vaasassa on tehty kulunut kausi hienoa työtä.

Khalilin tavoitteena MM-kisoissa on uida Pariisin paralympialaisten aikaraja 200 metrin vapaauinnissa. Aikaraja (MQS) on 1.57,95 ja se on hänen päätavoitteensa. Kulmalan mukaan finaaliin pääsy vaatii lähes täydellisen onnistumisen.

Pariisin paralympialaisten parauinnin maapaikat jaetaan jo tammikuun 2024 lopussa, joten tulevana syksynä Khalilin täytyy kisata 50 metrin altaalla WPS-statuksella olevissa kisoissa.

– Toivottavasti loppusyksyllä järjestetään WPS-statuksella olevia kisoja, joissa olisi mahdollista alittaa aikarajoja ja antaa näyttöjä Paralympialaisiin, Kulmala päättää.

Parauinnin päävalmentaja Jari Nordblom lähtee hyvillä fiiliksillä Manchesteriin.

– Joukkue ei ole iso, mutta on hienoa lähteä edustamaan Suomea. Nader on harjoitellut kesän hyvin ja odotan ennätystä. Yleisesti kivaa nähdä uinnin taso kansainvälisesti ennen ensi vuoden Pariisin paralympialaisia.

 

Parauinnin MM-kisojen kotisivut | aikataulu

Khalilin ohjelma MM-kisoissa (suluissa luokka):

alkuerät kello 11-14 | iltajakso 19:30-23.15 (kellonajat Suomen aikaa)

Maanantai 31.7 |

Nader Khalili | 200m vapaauinti (S14)