Uinnin kausi huipentuu lyhyen radan MM-kilpailuihin – ota talteen lähetysajat

#UUTINEN #UINTI 10.12.2021

Ida Hulkko ui Kazanin lyhyen radan EM-kilpailuissa 50 metrin rintauinnissa neljänneksi.

Uinnin lyhyen radan MM-kilpailut kisataan Abu Dhabissa 16.–21. joulukuuta.

Suomen joukkueessa on mukana kuusi* uimaria: Ida Hulkko, Veera Kivirinta, Fanny Teijonsalo, Laura Lahtinen, Olli Kokko sekä Ronny Brännkärr.

Marraskuun alun EM-kisoissa 50 metrin rintauinnissa neljänneksi uinut Ida Hulkko lähtee Abu Dhabiin finaalipaikat mielessä.

– Pitkä, teoriassa vuoden 2020 kesästä lähtien käynnissä ollut kausi lopetellaan MM-kisoihin. Vaikka väsymys alkaa painaa sekä henkisesti että fyysisesti, niin lähden viimeiseen taistoon ehdottomasti finaalipaikat mielessä, Hulkko kertoo.

Olympialaisten jälkeen Hulkko kisasi syksyn uinnin ammattilaisliiga ISL:ssä. MM-kilpailuissa Hulkolla on ohjelmassa 50 ja 100 metrin rintauinti.

– Perusuorittamisella olen mennyt koko syyskauden ISL:n myötä ja samalla tekemisen tasolla finaali on täysin mahdollinen. Herkistelyn kautta haetaan vielä viimeiset sadasosat kisoja varten ja katsotaan mihin sitten rahkeet riittävät. Jos pystyn uimaan varsinkin 50 metrillä ennätyksen pintaan, niin sillä on mahdollista päästä taistelemaan mitaleista, mutta tietysti se vaatii onnistumisia oikeissa paikoissa. Hyvällä fiiliksellä siis kisoihin, vaikka innolla odotan myös kisojen jälkeistä lomaa, Hulkko kertoo.

Teijonsalo ja Lahtinen liigasta MM-kisoihin

Myös Fanny Teijonsalo ja Laura Lahtinen kisasivat syksyllä ISL:ssä. Molempien uimareiden joukkueet etenivät aina finaaliin asti, joka uitiin joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Teijonsalon edustama Energy Standard vei tällöin ISL:n voiton. MM-kilpailuissa Teijonsalo urakoi neljä matkaa: 50 ja 100 metriä vapaauintia, 50 metriä selkäuintia sekä 100 metriä sekauintia.

– On kiva lopettaa kausi MM-kilpailuihin ja lähden hyvillä mielin kisaamaan. Onnistuneilla uinneilla finaalipaikkojen pitäisi olla otettavissa. Niitä lähden hakemaan, mutta en halua asettaa näin pitkän kauden jälkeen liikaa odotuksia omille suorituksille. Jos pystyn kisojen jälkeen toteamaan, että kropasta on otettu irti se, mitä oli otettavissa, niin olen tyytyväinen, Teijonsalo kertoo.

Lahtinen joukkue London Roar ui finaalin kolmanneksi. Lahtisella on edessä viiden matkan kisaurakka: 200 ja 400 metriä vapaauintia, 100 ja 200 metriä perhosuintia sekä 200 metriä rintauintia.

– Tavoitteena on iltauinti. 200 metrillä ei ole välieriä vaan suoraan finaali, joten aamulla pitää pystyä uimaan todella kovaa. Nämä ovat minun ensimmäiset lyhyen radan MM-uinnit, ja odotan innolla, että pääsen kisaamaan maailman kovimpia vastaan, Lahtinen kertoo.

Lahtinen ui myös marraskuun EM-uinneissa useita startteja.

– EM-kisoihin minulla ei ollut kauheasti aikaa valmistautua. Nyt toivon, että saan kunnolla herkisteltyä, sillä MM-kisat ovat minulle kauden pääkilpailut, Lahtinen kertoo.

Kivirinta innolla MM-kisoihin

Veera Kivirinta oli hyvässä vireessä Kazanin EM-kilpailuissa ja teki ennätyksensä 50 ja 100 metrin rintauinnissa. Samat lajit ovat Kivirinnan ohjelmassa myös Abu Dhabissa.

– Valmistautuminen MM-kisoihin on sujunut ihan hyvin. Olin hieman väsynyt Kazanin EM-kisojen jälkeen, ja minulla meni aika kauan sieltä palautuessa. Minulla on ollut todella paljon koulua (poliisiammattikorkeakoulu), mutta olen silti yllättävän hyvin pysynyt Kazanin jälkeen vauhdissa.

Kivirinta lähtee MM-kilpailuihin innoissaan.

– Nyt on paljon rennompi ja vapaampi fiilis lähteä kisoihin, joten katsotaan, miten se toimii. Lähden nauttimaan ja hakemaan parempaa tulosta finstalla (50m) kuin EM-kisoissa, Kivirinta kertoo.

Brännkärr ja Kokko tähtäävät iltauinteihin

Ronny Brännkärrille marraskuun EM-kilpailut olivat ensimmäiset aikuisten arvokilpailut. Brännkärr teki vakuuttavaa tulosta ja paransi Kazanissa aiemmin syksyllä uimaansa 100 metrin selkäuinnin Suomen ennätystä ja rikkoi Jani Sievisen vuonna 1996 uiman 100 metrin sekauinnin SE-ajan.

– Valmistautuminen MM-kisoihin on mennyt hyvin pieniä haasteita lukuun ottamatta, mutta niistäkin on selvitty. MM-kisoissa minulla on sama tavoite kuin EM-kisoissa oli, eli iltauinteihin olisi hyvä päästä. Hyvällä fiiliksellä kisoihin tekemään viimeiset hyvät suoritukset tälle kaudelle, joka on jo muutenkin ollut hyvä, Brännkärr kertoo.

Brännkärr kisaa Abu Dhabissa 100 metrin selkäuinnin ja sekauinnin.

SE-aikoja neljästi EM-kilpailuissa paukutellut Olli Kokko lähtee MM-kilpailuihin myös iltauinnit mielessä. Kokko kisaa MM-kilpailuissa 50 ja 100 metrin rintauinnissa.

– Omia aikoja ajatellen tavoitteena on päästä iltajaksolle, ennen kaikkea finstalla (50m). Molemmilla matkoilla lähden ennätyksiä tekemään ja jos niitä tulee, niin olen tyytyväinen. Ainakin kaikki viittaa siihen, että kunnon pitäisi olla kohdillaan, Kokko sanoo.

*Uinnin MM-joukkueeseen valittiin myös Jenna Laukkanen, mutta Laukkanen ei osallistu kilpailuihin terveydellisten syiden vuoksi.

Suomalaisuimareiden tilastot

Klikkaa nimeä päästäksesi tilastoihin

Ronny Brännkärr
Ida Hulkko
Veera Kivirinta
Olli Kokko
Laura Lahtinen
Fanny Teijonsalo

MM-kisojen tulospalvelu löytyy Omega Timingista.

MM-kilpailuiden TV-lähetysajat

Yle näyttää uinnin lyhyen radan MM-kilpailut suorina lähetyksinä jokaisena kilpailupäivänä 16.–21.12.

Sekä aamujakso että iltajakso ovat katsottavissa suorina lähetyksinä Yle Areenassa. Lisäksi aamu- ja iltajaksoista nähdään koosteet TV2-kanavalla, tarkempi aikataulu alla.

Aamujaksot uidaan Suomen aikaan kello 07.30 alkaen ja iltajaksot kello 16 alkaen. Lähetys Yle Areenassa alkaa viisi minuuttia ennen jakson alkua.

Lähetykset selostaa Jari Haapala ja asiantuntijana iltajaksoissa on mukana Ville Kallinen.

Koosteiden lähetysajat TV2-kanavalla 16.21.12.

Torstai klo 10.45–11.43 ja 18.00–19.00
Perjantai klo 10.45–11.25 ja 19.10–20.10
Lauantai klo 11.30–12.20 ja 18.55–19.30
Sunnuntai klo 12.10–13.20 ja 19.00–20.00
Maanantai klo 10.45–11.45 ja 18.00–19.00
Tiistai klo 12.00–12.58 ja 18.00–19.00