Taitouinnin Ranskan World Cup paketissa

#UUTINEN #TAITOUINTI 7.5.2023

Oona Pulkkinen ja Sini Tuuli

Vantaan Pyörteen taitouimarit Oona Pulkkinen ja Sini Tuuli debytoivat kansainvälisellä kilpailuareenalla Ranskan Montpellierissä, jossa järjestettiin World Cupin toinen osakilpailu 5.–7.5.2023.

16-vuotias Pulkkinen kisasi sekä vapaalla että teknisellä ohjelmalla. Hän suoriutui hienosti alkuhaasteista huolimatta ja jatkaa kisaurakkaa heti ensi viikolla, kun Egyptissä käydään Cupin kolmas osakilpailu.

Oona Pulkkisen soolo vapaaohjelma.

 

Valmentaja Riia Peltonen ja Oona Pulkkinen.

Tuuli on jo kokenut kilpailija ja myös arvokisaedustaja, mutta tämä oli hänen ensimmäinen starttinsa soolo ohjelmalla ulkomailla. 25-vuotias taitouimari esitti näyttävästi "bewitched" -teemaisen uuden koreografian ja valmentaja Iris Lucenius oli tyytyväinen kokonaissuoritukseen.

Sini Tuulen soolo vapaaohjelma.

 

Sini Tuuli ja valmentajansa Iris Lucenius.

Kilpailu täysin uudistuneilla säännöillä toi yllätyksiä sijoituksissa. Mitaleilla nähtiin edellisen osakilpailun tavoin jälleen yllätysnimiä. Kenties suurin ihmetys oli kuitenkin Ukrainan tekninen duo, joka tippui useita basemarkeja saatuaan sijalle 19., vaikka on muun muassa hallitseva Euroopan mestari ja viime vuoden MM-mitalisti. 

Lajin ennalta-arvattavuus sijoitusten osalta on karissut uuden pistelaskusysteemin ja kisaohjelmasta etukäteen lähetettävän coach cardin myötä. Kaikki kilpailijat ja valmentajat tähtäävät nyt kapasiteettiensa rajoissa maksimaaliseen ohjelman vaikeuteen, osa taiteellisen vaikutelman kustannuksella. Jos kaikkia ennalta ilmoitettuja liikkeitä ei suoritetakaan kuten on ilmoitettu, niin kyseisen jalkasarjan vaikeusastekerroin tippuu basemarkiin ja tästä seuraa todennäköisesti suurikin pudotus kokonaispisteisiin. 

Suomelta kilpailussa oli mukana myös tuomari Venla Manninen. Tuomareille järjestettiin kisapaikalla vielä pakollista harjoittelua ja he seurasivat jo treenipäivinä silmä tarkkana eri maiden edesottamuksia. Tuomarilinja olikin suhteellisen tasaista läpi kilpailun. 

Teknisiltä haasteilta ei Montpellierissä vältytty, sillä pistelaskujärjestelmän kanssa oli muutamia ongelmia. Tästä, ja lukuisista teknisten kontrollereiden videotarkistuksista huolimatta, kilpailu eteni kuitenkin hyvin ja täydessä katsomossa oli hieno tunnelma. 

Kilpailussa oli historiallisen paljon miesosallistujia. Mixed duojen ja miesten soolojen määrä oli suurempi kuin koskaan aiemmin ja miehet olivat osalla maista mukana myös joukkueohjelmissa. Toivottavasti näemme miehiä tulevaisuudessa suuremmissa määrin myös Suomen taitouinnin kisa-altaissa.

Teksti Iris Lucenius
Kuvat Sini Tuuli ja Anh Viet Chau

Lisää vastaavia uutisia