Olli Kokko toivoo olevansa esimerkkinä nuorille uimareille

#UUTINEN #UINTI 14.12.2021

Olli Kokko ui Kazanin EM-kilpailuissa marraskuussa neljä lyhyen radan Suomen ennätystä, kahdesti 100 metrin ja kahdesti 50 metrin rintauinnissa.

Marraskuun uinnin lyhyen radan EM-kilpailuissa neljä Suomen ennätystä uinut Olli Kokko, 27, on löytänyt rentouden treenaamiseen. Seuraavaksi Kokon tähtäin on torstaina 16.12. alkavissa lyhyen radan MM-uinneissa.

Havaijilla neljä ja puoli vuotta rahoitus- ja taloustieteiden kaksoistutkintoa opiskellut ja samalla yliopistossa treenannut Kokko palasi Suomeen keväällä. Samalla Kokko siirtyi kasvattiseurastaan Lahden Uimaseurasta Tampereelle TaTUn riveihin.

– Olen edelleen tiiviisti yhteydessä Lahteen ja autan heitä aina mielelläni, jos siellä apua tarvitaan, Kokko kehuu kasvattajaseuraansa.

Kokko ei osannut odottaa EM-kisojen tulostasoaan ennakkoon. Vaikka harjoittelu Tampereella on alusta asti sujunut erittäin hyvin, oli hänen vaikea sisäistää ja uskoa joitain asioita valmennuksessa. EM-kilpailuiden tulokset osoittivat hänelle, että harjoittelu Jere Jänneksen johdolla on ollut juuri sitä, mitä hän on tarvinnut.

– Meillä on treeneissä niin älyttömän hauskaa ja hyvä porukka. Uskon, että se on osaltaan siivittänyt minut näihin tuloksiin. Treeneihin on kiva mennä joka kerta ja siellä voi antaa kaiken itsestään. Ryhmässä jokainen puskee toisiaan eteenpäin ja siitä syntyy positiivisuuden kierre, Kokko kertoo.

Uinti ei ole ollut vain ruusuilla tanssimista

7-vuotiaana uinnin vesiralleista aloittanut Kokko ei aina lapsena nauttinut uinnista. Uimakoulun jälkeen Kokko siirtyi kilparyhmään ja hänelle tuli jopa hetkiä, jolloin hän vihasi uintia.

– Siinä taisi käydä niin, että kausimaksu oli jo maksettu, mutta en olisi halunnut mennä uimaan, niin vanhemmat joutuivat hieman pakottamaankin minua sinne. Onneksi he työnsivät minu ja menin, sillä sen jälkeen uinnista tuli kivaa. Siitä lähtien olen uinut koko ajan pieniä taukoja lukuun ottamatta, Kokko muistelee.

Rolloikäisten kilpailuissa (pojissa 11–13-vuotiaat) Kokko menestyi ja keräsi mitaleita.

Seuraavaan ikäluokkaan siirryttäessä kehitys hidastui ja se näkyi myös tuloksissa. Kokko oli ikäisekseen pienikokoinen ja jäi ensimmäisissä IKM-kilpailuissaan (ikäluokan mestaruuskilpailuissa) finaaliuintien ulkopuolelle. Vasta kolmantena vuonna hän oli kahdeksan parhaan joukossa.

– Se oli aika vaikeaa aikaa. Katsoin, kun muut kehittyivät hirveästi ja itse tein yhtä paljon töitä, mutta en ottanut minkäänlaisia askeleita eteenpäin. Kuitenkin viimeisissä nuorten SM-kilpailuissa voitin jo Suomen mestaruuden ja pääsin samalle tasolle mitä Rolloissa olin, Kokkoa avaa.

”Toivottavasti voin olla nuorille tukena uralla”

Kokko haluaa muistuttaa myös nuoria uimareita siitä, että treenaaminen ei koskaan mene hukkaan, vaikka kehitys ei menisikään jatkuvasti vuosi vuodelta eteenpäin.

– Uskon, että kova työ palkitaan aina, vaikka tulos ei välttämättä näy heti. Olen monta kertaa SM-kilpailuissa tehnyt paljon enemmän töitä kuin mitä tulos on ollut. Jokaisella urheilijalla tulee urallaan se niin sanottu tasainen tai alaspäin menevä hetki, mutta sen ei pidä antaa lannistaa liikaa.

Sittemmin urallaan Kokko on kärsinyt polvi- ja olkapäävaivoista. Näihin hän on saanut uransa aikana paljon tukea valmentajiltaan. Myös perheen ja ystävien tuki on ollut korvaamattoman tärkeää.

– Hyvät valmentajat eivät ole itsestäänselvyys ja olen todella onnekas, että minulla on aina ollut erinomaisia valmentajia. Myös perhe on auttanut muutenkin kuin vain taloudellisesti. Perhe on suurin resurssi, mitä minulla on. Heidän ja kavereiden merkitystä ei voi liikaa korostaa, Kokko sanoo.

Valmentajien tuen lisäksi myös Matti Mattssonin sekä Ari-Pekka Liukkosen saavutukset ovat inspiroineet Kokkoa. Huippu-urheilussa saatetaan ajatella uran kohokohtien tapahtuvat uran alkuvaiheissa. Mattsson ja Liukkonen ovat olleet esimerkkeinä myös Kokolle, että myöhemminkin voi menestyä. Myös Kokko toivoo ja haluaa olla esimerkkinä nuoremmille urheilijoille.

– Olisi paras asia, jos voisin olla esikuva jollekin nuorelle ja auttaa sekä tsempata eteenpäin. Toivottavasti voin olla nuorille tukena uralla, Kokko sanoo.

Abu Dhabin MM-kilpailuissa tavoitteena iltajakso

Havaijilla vietetyt vuodet ovat tuoneet rentoutta tekemiseen. Kokolle on tärkeää, että uinnin rinnalla on myös muuta elämää.

– Havaijilla vietetyt vuodet toivat uusia oppeja sekä rentoutta. Siellä treenaamista ei otettu liian totisesti. Monesti jos ui paljon, niin koulun ja työn yhdistäminen voi olla vaikeaa, mutta itse koen, että uinnin rinnalla on pakko olla myös muuta. Minulla on oltava myös takaportti olemassa, jos ura jostain syystä loppuisi yhtäkkiä, Kokko kertoo.

Kokon vuoden päättävät torstaina 16. joulukuuta alkavat lyhyen radan MM-kilpailut Abu Dhabissa. MM-kilpailuihin pääseminen on ollut hänelle unelma pienestä asti.

Nyt kun kilpailut ovat edessä, niin valmistautuminen kilpailuihin on sujunut hyvin. Kokko kisaa MM-kilpailuissa 50 ja 100 metrin rintauinnissa.

– Omia aikoja ajatellen tavoitteena on päästä iltajaksolle, ennen kaikkea finstalla (50m). Molemmilla matkoilla lähden ennätyksiä tekemään ja jos niitä tulee, niin olen tyytyväinen. Ainakin kaikki viittaa siihen, että kunnon pitäisi olla kohdillaan, Kokko sanoo.

Vaikka omat Kokko näkee omien vahvuuksiensa olevan lyhyellä radalla, haaveilee hän silti myös olympialaisista.

– Uskon, että olympialaiset ovat tavoitteena jokaiselle urheilijalle, jonka laji olympialaisissa on.

MM-kisojen lähetysajat ja ennakon löydät täältä!