Jenna Laukkanen tavoittelee takaisin huipulle

#UUTINEN #UINTI 22.3.2023

Joensuun harmaa sää ei vedä vertoja Las Palmasin auringolle, mutta Jenna Laukkanen saapuu silti hyvillä mielin Rantakylän Uimahalliin Joensuussa. Takana on onnistunut leiri uinnin A-maajoukkueen kanssa Kanariansaarilla ja hyviä treenejä on saatu tehtyä.

Laukkanen on asunut reilun vuoden Joensuussa ja edustaa nykyisin Joensuun Uimaseuraa. Viime vuoden vaikeudet Laukkanen haluaa valmentajansa Petri Hirvosen kanssa jättää nyt taakse.

– Jos sanon suoraan, niin oli paska kausi. Ei siitä jäänyt mitään käteen ja asiat menivät niin huonosti, kuin pystyi vain mennä. Sairasteluja ja loukkaantumisia oli paljon ja henkisesti voin huonosti. Näiden pohjalta tulosta oli vaikea saada, Laukkanen avaa.

Viime kaudella Laukkaselle ja hänen valmentajalleen realisoitui moni asia, mitä täytyy tehdä toisin. Kauden aikana avautui myös mitkä on oltava pääpointit treenaamisessa ja se, että arvokisamitalistin elämä on saatava tasapainoon. Asiat on nyt prosessoitu ja käsitelty ja uusi strategia tälle kaudelle on luotu.

– Viime kaudella oli koko ajan vähän kiire, enkä saanut tilannetta koskaan kunnolla rauhoitettua. Sairastelujen jälkeen motivaatio päästä treenaamaan kunnolla ja kovaa oli korkea, mutta tilannetta ei missään vaiheessa rauhoitettu ja tehty rauhassa kuntopohjaa, joensuunlainen avaa.

Vuoden 2022 pitkän radan EM-kisat Roomassa olivat Laukkaselle mukava kokemus, vaikka huippuonnistumiset jäivät saamatta. Ennen EM-kisoja alla oli viiden viikon harjoittelujakso, joka oli siihen asti koko vuoden pisin kunnollinen treenijakso. Rooma herätti uimarissa palon saavuttaa jälleen menestystä kansainvälisellä tasolla.

– Oma päämatkani rintauinti, joka on vuosia kulkenut, oli nyt ihan surkeaa, ja siitä ei kyllä jäänyt mitään käteen. Olihan se inhottavaa päättää kisat sellaiseen suoritukseen, mutta muuten oli mahtavaa päästä kokemaan 1,5 vuoden tauon jälkeen arvokisatunnelma. Roomasta löytyi se palo, että tällaisissa kisoissa haluan olla ja menestyä, Laukkanen hymyilee.

Syksyn kisarupeama jatkui Berliinin maailmancupissa, jonne suunnattiin kovin odotuksin. Ajatuksissa siinsi MM-kisaraja, mutta kisat eivät sujuneet odotusten mukaan. Syksyn kisat alkoivat herättää niin Laukkasen kuin valmentaja Hirvosenkin siihen todellisuuteen, mikä tilanne oli ja mitä pitää pystyä parantamaan, että Pariisin olympialaisiin voidaan tähdätä.

Vaikeat hetket kasvattivat ja opiskelu toi kaivattua muutosta

Viime syksynä Laukkaselle tuli useamman kerran hetkiä, jolloin hän ei jaksanut olla vahva. Useamman epäonnistuneen kilpailun jälkeen oli vaikeaa kaivaa itseään kuopasta taas ylös ja löytää motivaatiota treeneihin ja kisoihin. Syksyn aikana huono fiilis oli usein läsnä.

– Jonkun ajan, kun sain velloa huonossa olossa, niin aloin arvostaa pieniä hyviä asioita elämässä ja pikkuhiljaa moni asia muuttui paremmaksi. Tosi paljon kyseenalaistin kaikkea tätä ja mietin, pitäisikö tehdä jotain muuta. Kävin itseni kanssa paljon keskusteluja aiheesta, mutta haluan edelleen jatkaa. Tiedän mitä on olla huipulla ja uskon, että voin palata huipulle, huippu-uimari toteaa itsevarmana.

Vaikeudet ovat kasvattaneet Sotkamosta kotoisin olevaa uimaria ja taustalla on usko omaan tekemiseen. Iän tuoma kokemus on opettanut suhtautumaan asioihin eri tavalla, ja uinnin rinnalle on löytynyt uusia juttuja. Enää identiteetti ei perustu vain uinnin ympärille.

– Aloitin alkuvuodesta fysioterapeutin opinnot Karelian AMK:ssa Joensuussa. Opinnot on ollut hyvää vastapainoa uinnille. Viime vuosi oli kaikkinensa niin rankka ja uinnin ohessa ei ollut muuta. Nyt koulu tuo muuta ajateltavaa ja ala on todella mielenkiintoinen. Olen oppinut itsestäni opinnoissa hirveästi ja saanut sieltä uusia ajatuksia uintiinkin, uusista opiskelukavereista iloitseva Laukkanen kertoo.

Keväällä luvassa monta hyvää kisaa

Tällä kaudella Laukkasen kokonaistavoitteena on saada ehjä kausi ja sitä kautta nostaa oma taso sinne, minne se kuulukin. Ajatuksissa on myös MM- ja EM-kisarajojen alitus. Ensimmäiset kansainväliset kisat ovat pääsiäisenä Helsingissä, kun Speedo Helsinki Swim Meet kisataan 8.–9.4.2023. Kevään kisakalenterissa siintää myös Stockholm Open, Tampereen avoimet sekä Mare Nostrum -kilpailu Barcelonassa. Kesällä Laukkanen nähdään kotimaan altaassa, kun Porin SM-kisat käynnistyvät.

– En aseta ensimmäisiin kisoihin liikaa paineita, kun heikompia kausia on alla. En halua heti romuttaa tätä hyvää, mikä on nyt saatu kasattua. Yritän jokaisesta kisasta löytää pieniä hyviä asioita, joiden avulla voidaan viedä kuntoa eteenpäin, Laukkanen muistuttaa.

Aiempien vuosien kokemukset Helsinki Swim Meetistä eivät ole kovin positiivisia. Tämän vuoden kisoissa tavoitteena on parantaa jokaista suoritusta edellisestä. Viime kaudella tällainen jatkumo alkoi ja nyt tavoitteena on jatkaa sitä pitkällä radalla. Sitä kautta Laukkanen uskoo olevansa kesällä kunnossa. Tippuminen Tokion olympialaisista kaivelee edelleen. Halu menestyä pitkällä radalla on kova ja tavoitteena rikkoa Pariisin olympiaraja.

– Tämän vuoden EM- ja MM-kisojen rinnalla ensi vuoden olympialaiset ovat iso päätavoite. Sinne tähdätään ja joka päivä tehdään kovasti töitä niitä ajatellen. Toki kesän kisojen rajat pitää saada ensin rikki, mutta tämä kausi rakennetaan ensi kautta ajatellen. Jos Helsinki Swim Meetissä ei kuljekaan, niin täytyy muistaa pitää mielessä kokonaiskuva ja olympialaiset. Tulos tulee varmasti, kun aika on, Laukkanen toteaa luottavaisena.

 

Vuoden 2024 Pariisin olympialaisten näyttökisat Suomessa:

8.–9.4.2023 | Speedo Helsinki Swim Meet, Helsinki

6.–7.5.2023 | Tampereen avoimet, Tampere

15.–18.6.2023 | SM-uinnit, Pori

Vuoden 2023 World Aquatics -status kisat (mahdollisuus alittaa MM-kisaraja):

1.–2.4. Kvarken Games, Vaasa

8.–9.4. Speedo Helsinki Swim Meet, Helsinki 

22.4. Oskareiden jatkot, Jyväskylä

6.–7.5. Tampereen avoimet, Tampere 

13.–14.5. Laviaarit, Espoo

27.5. Märsky-uinnit, Helsinki 

27.–28.5. Lohiuinnit, Oulu

 

Uinnin kansalliset arvokilpailut löydät täältä ja kansainväliset tästä linkistä. Fukuokan MM-kisojen valintakriteerit löydät täältä sekä lyhyen radan EM-uintien aikarajat löytyvät täältä.