Ida Hulkko upeasti seitsemänneksi Berliinin maailmancupissa

#UUTINEN #UINTI 9.10.2023

Kuva: Deep Blue Media

Uinnin maailmacupkausi käynnistyi perjantaina Saksan Berliinissä. Viikonloppuna altaassa nähtiin neljä suomalaista. Parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Ida Hulkko.

Tampereen Tatua edustava Hulkko eteni 50 metrin rintauinnin alkueristä finaaliin, jossa hän pysäytti kellot aikaan 31,76 ja oli seitsemäs. Uimari ei ollut vielä täysin tyytyväinen omaan uintiinsa.

– Finaaliuinti meni aika lailla yliyrittämiseksi. Vielä on se oma perustaso ja tekeminen pahasti hukassa, joten tekemistä riittää. Tietääpähän ainakin, mitä treenataan. Syksy jatkuu vielä Budapestin maailmancupilla muutaman viikon päästä sekä kovalla treenillä kohti helmikuun MM-uinteja.

Hulkko kilpaili Saksassa myös 100 metrin rintauinnissa sekä 50 metrin vapaauinnissa. Sadalla metrillä hän jäi niukasti finaalista ollen 10:s ajalla 1.09,70. Kahdeksan parasta eteni finaaleihin. Ensimmäisenä kisapäivänä uidussa 50 metrin vapaauinnissa Hulkko oli 36:s pysäyttäen kellot aikaan 27,32.

Cetus Espoota edustava Fanny Teijonsalo nähtiin Hulkon tapaan 50 metrin vapaauinnin alkuerissä. Teijonsalo kellotti ajan 26,13 ollen 19:s. Teijonsalo nähtiin viikonlopun aikana myös 50 metrin selkäuinnissa, 50 metrin perhosuinnissa ja 100 metrin vapaauinnissa. Selkäuinnissa hän oli sijalla 19. ajalla 29,54, perhosuinnissa sijalla 16. (27,75) ja vapaauinnissa sijalla 24. (57,28).

– Aika keskinkertaisia uinteja niin perjantaina kuin lauantainakin. Huomaa, että alla on kova treenijakso, niin ei löydy nopeutta ollenkaan. Toisaalta on kivempi jäädä ennätyksistä sen vuoksi, että on treenannut paljon, kuin että olisi sairastellut.

Teijonsalo suuntaa nyt katseet kohti Budapestin maailmancupia. Sitä ennen hän aikoo levätä vähän enemmän ja toivoo sen auttavan, jotta tuloskunto saadaan paremmin esille.

Ronny Brännkärr nähtiin viikonlopun aikana joka päivä altaassa. Brännkärrin lajiohjelmassa oli 50 metrin vapaauinti, 200 metrin sekauinti sekä 100 metrin selkäuinti. TaTU:n uimari oli perjantain vapaauinnin 40:s ajalla 23,74. Lauantaina uidussa 200 metrin sekauinnissa hän ui ajan 2.07,78 ollen sijalla 19. Sunnuntain aamujaksolla Brännkärr hyppäsi altaaseen 100 metrin selkäuinnin alkuerissä. Aamun uinti pysähtyi aikaan 57,26, joka riitti sijaan 18.

– Sunnuntain uinti oli tuloksiin nähden keskiverto. Ei mikään huippu, mutta ei myöskään yhtä huono kuin lauantaina. Sain onneksi tekniikkaa vähän urautettua, mitä olen työstänytkin. Kokonaisuudessaan viikonlopusta jäi vielä paljon parannettavaa, mutta nyt tiedän mitä lähdetään työstään treeneissä. Onneksi kauden pääkisaan on vielä paljon aikaa.

Jyväskylän Aallon Ari-Pekka Liukkonen nähtiin 50 ja 100 metrin vapaauinnin alkuerissä. Finstalla (50 metriä) jyväskyläläinen oli sijalla 17. ajalla 22,90 ja satasella 70:s (55,63). Liukkonen löysi uinneistaan hyviä asioita mitä pystyttiin viikonlopun aikana parantamaan ja joita lähdetään vielä treenaamaan ennen Budapestin maailmancupia.

Päämatkaansa 50 metrin vapaauintiin uimari oli tyytyväinen. Liukkosen mukaan näin alkukauden uinniksi itse uinti rullasi hyvin, mutta hän olisi toivonut hieman kovempaa aikaa. Valmentajan kanssa tehdyn videoanalyysin jälkeen syy hitauteen löytyi.

– Ensimmäinen 15 metriä on tosi hidas. Vielä viikko sitten treeneissä se tuli kolme kymmenystä kovempaa ja siitä se on pitkälti kiinni. Täytyy saada startti, veteen meno ja pintautuminen toimimaan kisatilanteessa hyvin. Alkukauteen tosi hyvä oppeja tuleville viikoille, Liukkonen analysoi ja jatkaa:

– Satasella ajatus oli vetää ensimmäinen 50 metriä kovaa ja erityisesti tehdä startissa muutamia juttuja mitä viime aikoina on tullut tehtyä. Tavoitteet sinänsä onnistu. Ajassa se ei juurikaan vielä näkynyt, mutta löydettiin valmentajan kanssa uinnin jälkeen heti ne jutut, mitä korjailemalla lähtee finsta kulkemaan.

Joukkueen valmentajana kilpailuissa toimineen Marko Malvelan mukaan kaikilla uimareilla oli nähtävissä, että työtä on tehty kohti ensi kesää. Berliinin kilpailut toimi hyvänä välietappina kohti ensi helmikuussa käytäviä Dohan MM-kilpailuja sekä Pariisin olympialaisia.

– Omien valmennettavien uinneista näkyi, että Ari-Pekalla vauhti oli hyvää lokakuun vauhtia. Haasteet startissa eivät pääse paljastamaan ihan, mitä miehestä löytyy. Fannylla on takana hyvä harjoitusjakso, josta näkyi väsymys. Kahden viikon päästä kisataan Budapestissä ja sitä kohti lähdetään nyt tekemään töitä.

Ensi viikonloppuna 13.–15.10. vuorossa on Ateenan maailmancup, jossa nähdään Simmiksen Laura Lahtinen. Budapestin maailmancup on vuorossa 20.–22.10.2023. Joukkue Unkariin tiedotetaan myöhemmin.

Kaikki tulokset | Kuuntele suomalaisten kommentit