Avovesiuinnin ja Hengenpelastuksen SM-kilpailut järjestetään Lahdessa 2024

#UUTINEN #UINTI 1.2.2024

Lahdessa koetaan 3.-4. elokuuta 2024 jännittäviä hetkiä, sillä kaupunki toimii näyttämönä avovesiuinnin ja hengenpelastuksen SM-kilpailuille. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ja Suomen Uimaliitto.

Viikonlopun aikana kilpaillaan rannalla, avovedessä ja uimahallissa

Möysän uimarannalla kilpaillaan lauantaina 3.8. rantapelastuksen ja avovesiuinnin suomenmestaruuksista. Rantapelastuksessa kilpailijat ottavat mittaa toisistaan kaikkiaan viidessä lajissa eri kokoonpanojen ja pelastusvälineiden avulla. Kilpailuja käydään sekä nuorten että aikuisten sarjassa. 

- 1900-luvun alkupuolella kehitetyssä urheilulajissa kilpaillaan tänä vuonna sekä rannalla että avovedessä. Laji on luotu kannustamaan hengenpelastajia ylläpitämään ja parantamaan olennaisia fyysisiä sekä psyykkisiä taitoja, joita tarvitaan ihmishenkien pelastamiseksi vedessä, kertoo SUH:n koulutussuunnittelija Aleksandr Efimov

SM-viikko, hengenpelastus 2017, Tampere. (SM-viikko)

Avovesiuinti on uintia luonnonvedessä ja lajin SM-kilpailua on järjestetty vuodesta 2010 lähtien. Laji tarjoaa elämyksellisyyttä erilaisten olosuhteiden kautta allasuintiin verrattuna. Avovesiuinnissa kilpaillaan lauantaina sekä kilpasarjassa että kuntosarjassa. Kilpasarjassa uitava matka on 3 kilometriä ja kuntosarjassa 1,5 kilometriä. 

- On innostavaa palata jälleen viime kesän SM-viikon kilpailupaikalle, jossa saimme positiivista palautetta. Uskomme, että yhteistyömme Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kanssa ei ainoastaan kasvata osallistujamäärää, vaan myös rikastuttaa tapahtumaa tuomalla yhteen kaksi erilaista lajia, sanoo Uimaliiton avovesiuinnin vastaava Krista Terämaa

- Tänä vuonna SM-sarjojen lisäksi uidaan myös kuntosarjassa, jossa uitava matka on lyhyempi eikä sääntöjä kilpailupukujen suhteen ole. Toivomme houkuttelevamme mukaan myös ne, jotka etsivät uinnista enemmän elämyksiä kuin suorituksia, jatkaa Terämaa. 

 

SM-viikko, avovesiuinti 2022, Lahti. (Uimaliitto)

Sunnuntaina kilpailut siirtyvät paikalliseen uimahalliin, jossa kisataan hengenpelastuksen allaslajit. Nuorten ja aikuisten sarjat kilpailevat kaiken kaikkiaan kahdeksassa kilpailulajissa eri kokoonpanojen ja pelastusvälineiden avulla.  

- Tämän vuoden kilpailut ovat täynnä uusia ja innostavia aluevaltauksia, jotka tuovat mukanaan aivan uudenlaista energiaa! Ensimmäistä kertaa historiassamme hengenpelastuksessa kilpaillaan myös nuorten sarjassa. Tämä on loistava mahdollisuus nuorille näyttää taitonsa ja intohimonsa lajeihin, jotka vaativat rohkeutta, päättäväisyyttä ja fyysistä kuntoa, kertoo Efimov. 

- Lisäksi yhteistyömme Suomen Uimaliiton kanssa avaa uusia ovia mikä tuo kilpailuihimme toivottavasti myös uusia lajikokeilijoita. Odotamme innolla, että pääsemme jakamaan nämä upeat hetket sekä kilpailijoiden että yleisön kanssa, jatkaa Efimov. 

Kilpailuviikonlopun osallistumistiedot ja -hinnat löytyvät SUH:n ja Suomen Uimaliiton verkkosivuilta. Tämä tapahtuma ei ole ainoastaan kilpailijoille, vaan myös yleisölle loistava tilaisuus kokea huipputason urheilua ja viettää aikaa Lahden kauniissa maisemissa. 

Lahti toivottaa avovesiuimarit ja hengenpelastajat tervetulleeksi kesän 2024 kisapaikoille. Alueen yli tuhat järveä puhtaine vesineen mahdollistaa uinnin avovesissä ja toisaalta vaatii myös taitoja, joita hengenpelastuksessa tarvitaan.  

- Vesiurheilulajit sopivat erinomaisesti kilpailtavaksi Lahden seudulla ja olemme iloisia, että kesän 2023 positiiviset kokemukset saivat avovesiuinnin palaamaan tänne ja tuomaan mukanaan myös hengenpelastuksen lajit. Tapahtuman järjestäjien kanssa meitä yhdistävät myös yhteinen arvomaailma: vastuullisuus, vesillä liikkumisen turvallisuus ja ihmisten monipuolinen liikuttaminen ulkoilmassa, sanoo Visit Lahden urheilumatkailun asiantuntija Soili Hirvonen.  

Lisätietoja: 
 
Aleksandr Efimov, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, 
koulutussuunnitelija, aleksandr.efimov(a)suh.fi, 0103407340 
 
Krista Terämaa, Suomen Uimaliitto, 
hallintopäällikkö, krista.teramaa(a)uimaliitto.fi, 0445490300 
 
Soili Hirvonen, Visit Lahti 
urheilumatkailun asiantuntija, soili.hirvonen(a)lahtiregion.fi, 0400837583 

Tutustu Lahden seutuun www.visitlahti.fi