Yhteishaku alkaa – haku urheiluoppilaitoksiin

#UUTINEN 19.2.2019

Toisen asteen koulutuksen yhteishaku päättyy 12. maaliskuuta. Suomessa toimii 15 urheilulukiota ja 15 ammatillista urheiluoppilaitosta, jotka tarjoavat tavoitteellisille urheilijoille opiskelun ja urheilun yhdistämistä tukevan ympäristön.

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen alkoi 19. helmikuuta ja hakemuksen on oltava perillä 12.3.2019 klo 15:00 mennessä (myös postitse lähetettävät). Hakulomake urheiluoppilaitokseen toimitetaan oppilaitokseen viimeistään yhteishaun päättymiseen 12.3.2019 mennessä (myös postitse lähetettävät).

Urheiluoppilaitoksiin hakevien urheilijoiden tiedot lähetetään oppilaitoksilta lajiliittojen pisteyttäjille 29.3.2019 mennessä. Lajiliittojen pisteytykset palautetaan oppilaitoksille 19.4.2019 mennessä.

Miten haetaan urheiluoppilaitoksiin?

Urheilulukioihin haetaan vain yhteishaun kautta, ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin voidaan hakea sekä yhteishaun, että jatkuvan haun kautta. Toisen asteen yhteishaussa virallisiin urheiluoppilaitoksiin haettaessa urheilija täyttää sähköisen oppilaitoshaun (opintopolku.fi).

Lisäksi urheilijan tulee lähettää Urheiluoppilaitosten hakulomake 2019 tai urheiluoppilaitoksen oma hakulomake yhteishaun päättymiseen mennessä oppilaitokseen (yhteystiedot oppilaitoksen kotisivuilla).

Huom! Varmista aina hakuohjeet, aikataulu, mahdollinen oppilaitoksen oma hakulomake ja vaadittavat liitteet oppilaitoksen verkkosivuilta tai ota tarvittaessa yhteys oppilaitoksen urheilukoordinaattoriin.

Urheilulukioihin opiskelijaksi valittavan ylin mahdollinen pistemäärä on 20, joka muodostuu peruskoulutodistuksen keskiarvosta (max. 10) sekä urheilu- ja soveltuvuuspisteistä (max. 10, joista lajiliittopisteytys 0–5 pistettä ja oppilaitospisteet 0–5).

Ammatillisten urheiluoppilaitosten hakuprosessi jakautuu kahteen osaan: opiskelupaikan hakuun ja urheilijastatuksen hakuun. Opiskelupaikkaa voi hakea eri tavoin ja eri aikoina, urheilijastatuksen voi saada sitten opiskelupaikan varmistuttua. Urheilijastatuksesta päätettäessä lähtökohtana ovat hakijan lajiliittopisteet.

Lisätietoa: Toisen asteen urheiluoppilaitoshaku ja oppilaitokset ja www.olympiakomitea.fi

Ammatillisten urheiluoppilaitosten haku

Hakijan tulee tarkistaa oppilaitoksen sivuilta, että hänen tavoittelemansa ammatillinen perustutkinto sisältyy oppilaitoksen urheilijakoulutukseen. Urheiluansioilla ei saa lisäpisteitä hakutilanteessa, joten urheilijan kannattaa hakea sellaiseen perustutkintoon, jonne edellytykset sisäänpääsyyn ovat olemassa. Yhteishaku on ensisijainen urheilijan hakukanava ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin.

Ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin voi hakea myös jatkuvan haun menettelyllä, joka toimii koko lukuvuoden ajan. Toimintatavat ja hakuajat ovat oppilaitoskohtaisia, joten niihin kannattaa tutustua oppilaitosten tiedotuskanavilla.

Hakuprosessin linkit 

Lajiliittopisteytys, Uimaliitto

Uimaliiton urheiluoppilaitoshaun pisteytys 2019 

Lajiliittopisteytyksessä huomiotava tulosten aikaväli uinnissa on 1.9.2018–15.4.2019. Uimareiden FINA-pisteet pohjautuvat tilastopalvelu Tempukseen tilastoituihin tuloksiin ja uimarikohtaisesti huomioidaan sekä 25 m että 50 m altaan parhaat tulokset. Parauimareiden pisteytyksestä vastaa vammaisuinnin vastuuvalmentaja Jari Nordblom yhdessä vammaisuinnin kehittäjä Kati Kauhasen kanssa. Uinnissa asiantuntijoina ovat keskeisten urheiluakatemioiden läheisyydessä olevien seurojen päävalmentajat ja valmennusvastaavat (Pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Jyväskylä ja Oulu.)

Uimahyppyjen asiantuntijana toimii nuorten olympiavalmentaja Satu Uusitalo, taitouinnin asiantuntijana Jasmin Grönman, vesipallon asiantuntijoina Mikko Moisalo (tytöt) ja Teppo Lehtinen (pojat).

Lisätietoja urheiluoppilaitoshausta ja lajiliittopisteytyksestä:
(25.2. alkaen) Ippe Natunen
044 5490 353
ippe.natunen@uimaliitto.fi

Toisen asteen urheiluoppilaitokset

Urheilulukiot

Brändö Gymnasium, Helsinki
Joensuun yhteiskoulun lukio, Joensuu
Kastellin lukio, Oulu
Kerttulin lukio, (ent. Aurajoen lukio) Turku
Kuopion klassillinen lukio, Kuopio
Kuortaneen lukio, Kuortane
Lahden lyseo, Lahti
Mäkelänrinteen lukio, Helsinki
Ounasvaaran lukio, Rovaniemi
Pohjois-Haagan yhteiskoulu, Helsinki
Porin suomalaisen yhteislyseon lukio, Pori
Sammon keskuslukio, Tampere
Schildtin lukio, Jyväskylä
Sotkamon lukio, Sotkamo
Vörå samgymnasium Vörå, Vöyri

Erityisen tehtävän saaneet urheilun ammatilliset oppilaitokset

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto, Kotka
Perho Liiketalousopisto, Helsinki
Hyria Koulutus Oy, Hyvinkää, Riihimäki, Hämeenlinna
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Jämsän ammattiopisto ja Jyväskylän ammattiopisto
Koulutuskeskus Salpaus, Lahti
Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki
Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola
Omnia, Espoo
Oulun seudun ammattiopisto, Oulu
Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Rovaniemi
Savon ammatti- ja aikuisopisto Kuopio, Juankoski, Leppävirta, Toivala, Varkaus
Stadin ammattiopisto, Helsinki
Tampereen seudun ammattiopisto, Tampere
Turun ammatti-instituutti – Åbo Yrkesinstitut, Turku
Yrkesinstitutet Prakticum, Helsinki

 

 

Henkilöt

Ippe Natunen