Vaasan SM-altaalla kunnon lauantailöylyt!

#UUTINEN 17.11.2018

SM-uintien kolmas finaalijakso oli fantastinen, eikä vastaavaa olla ihan lähiaikoina koettu. Huippu-uimarit kaunistelivat ennätyksiään todenteolla ja kirjautuivat maailmantilastojen kärkikahinoihin.

Kuva: Jussi Salminen

Miesten 50 metrin vapaauinnissa kirjattiin uusi Suomen ennätys, kun Cetus Espoon Ari-Pekka Liukkonen ui matkan aikaan 21.20. Se noteerataan myös kauden maailmanlistalla 11. sijalle. Toiseksi tuli TaTU Tampereen Anton Herrala (22.13) ja kolmanneksi Riihimäen Uimaseuran Niko Mäkelä (22.17).

– Uinti tuntu tosi hyvältä. Koko vuoden on ollut alaselän kanssa ongelmia ja se oli tänään selkeästi kipeämmän tuntuinen mitä eilen, mutta sain hyvin startattua ja uinnissa se ei tunnu. Sain uinnin hyvin rullaamaan. Päädyt on ollut vähän joka lajissa epäsuosiollisia ja tänään jäi kanssa aika kauas ja joutui pitkältä kurottamaan. Kunhan rupeaa herkistelemään ja saa heti kierroksia helpommin ja vetopituudet monesti kasvaa ja toivotaan että sattuisi paremmin vielä päädyt kohdilleen MM-kisoissa, Liukkonen analysoi suorituksensa jälkeen.

Mattssonin paketti pysyi kasassa loistavasti

Myös miesten 200 metrin rintauinnissa nähtiin upea Suomen ennätys, kun Porin Uimaseuran Matti Mattsson paransi aiempaa Suomen ennätystään lähes kahdella sekunnilla. Mattssonin aika ja uusi Suomen ennätys oli 2:04.72. Toiseksi kisassa tuli Vandersin Tapio Junninen (2:09.28) ja kolmanneksi Swimming Jyväskylän Miikka Ruohoniemi (2:09.60).

– Hyvältä tuntui, ei hyytynyt lainkaan ja pystyin pitämään koko ajan uintia paketissa. Tosi kivalta tuntuu pitkästä aikaa. Aamu oli vaan niin teknisesti hyvä, kun vaan pystyi ikinä uimaan, aamulla tuli 2.08 niin helpolla, että ajattelin, että täytyy lähtee ennätyksiä paukkumaan, Mattsson totesi.

Porilaisen aika vei hänet kauden maailmantilastossa 13. sijalle.

Jallow petrasi lähes sekunnin satasella

Naisten 100 metrin selkäuinnissa Kampuksen Plaanin Mimosa Jallow kellotti uudeksi Suomen ennätysajaksi 57.51. Parannusta viime syksyiseen SE-aikaan kertyi peräti 0,73 sekuntia ja tämä tuotti 15. sijan kauden maailmantilastossa. Toiseksi tuli SC Vuokatin Jenna Laukkanen ajalla 59.03 ja kolmanneksi Simmiksen Vilma Oura ajalla 59.82. Ouran aika on myös uusi nuorten Suomen ennätys.

– Tuntui tosi hyvältä uinti. Kyllä sen huomaa, kun on ollut pieni tauti päällä, ei palaudu ihan samalla tavalla. Delffarit on mulle vielä se heikkous, niitä ollaan kyllä parannettu ja se on vienyt tosi paljon eteenpäin, mutta ne syö vielä sen vauhdin ja on vielä aika paljon otettavissa pois. Uskon että MM-kisoissa pääsee vieläkin kovempaa, kun pääsee oikeasti terveenä kisaamaan, Jallow kertoi kisasta.

Pöytäkiven vauhti uumoilee kovaa viisikymppistä

Ennen lauantain iltajaksoa jo seitsemän Suomen ennätystä vammaisuinnissa kauhoneen Nader Khalilin huippuvire jatkui edelleen. Uusiksi Suomen ennätyksiksi luokassa S14 kirjattiin 100 metrin sekauinnissa 1:07.27, 100 metrin perhosuinnissa 1:05.42 ja 50 metrin vapaauinnissa 25.93.

– Uinti tuntui hyvältä, Nader totesi.

Vammaisuinnin mestaruuden 50 metrin vapaauinnissa nappasi MM-mitalisti Leo Lähteenmäki ajalla 25,77, mikä tuotti lähes tuhat pistettä.

Perhosuimari Riku Pöytäkivi hätyytti omaa Suomen ennätystään satasen perhosuinnissa. 51,24 on hänen uransa toiseksi paras veto ja Suomen ennätyksestä puuttui vain seitsemän sadasosaa. Pöytäkivi heilahti maailmantilastossa 23:nneksi. Sunnuntaina hän kisaa vielä 50 metrillä.

Naisten 50 metrin perhosuinnissa Suomen mestaruuden vei Jenna Laukkanen ajalla 25.91, maailmanlistan sijoitus 17:s. Toiseksi tuli Mimosa Jallow ajalla 26.11 ja kolmanneksi Oulun Uinnin Reetta Kanervo ajalla 26.95.

– Yllättävän hyvälle tuntuu. 50 metrin matkalla kaiken pitäisi loksahtaa kohdalleen, että tulisi oikeasti sellaista aikaa mitä havittelee. Ihan tyytyväinen olen uintiin. Voitto tuli vähän yllätyksenä, olisin odottanut Mimmun tulevan sieltä vierestä ohi. Hyvä kilpailu meille molemmille tälle päivälle, Laukkanen kertoi.


Tulospalvelu: www.livetiming.fi 

Piste- ja mitalitaulukot: www.sm-uinnit.fi