Uimahyppyjen nuorten EM-kilpailuista kuusi finaalipaikkaa

#UUTINEN #UIMAHYPYT 28.8.2023

Uimahyppyjen nuorten EM-kilpailut kisattiin Kroatian Rijekassa 19.–25. elokuuta. Suomelta kilpailuihin osallistui kuusi hyppääjää: Odessa Jääskeläinen, Odessa Käck, Aada Liikkanen, Hannah Puranen, Eerika Repo sekä Kerttu Toivonen.

Uimahyppyseura Tiiroja edustava Eerika Repo nähtiin NEM-kilpailuissa A-tyttöjen niin metrin kuin kolmen metrin ponnahduslaudalla. Metrin finaalissa Repo oli kuudes pistein 352.20. Kolmella metrillä hän oli sijalla 22. keräten pisteet 302.90.

Hyppääjä oli tyytyväinen kisasuoritukseensa metrillä ja onnistui saavuttamaan asettamansa tavoitteet.

– Olen tosi iloinen uudesta ennätyksestä ja kuudennesta sijasta. Metrin kisa oli todella hyvä ja pystyin pitämään pakan kasassa loppuun asti ja hyppäsin omalla tasolla. Olen todella iloinen tästä kilpailusta.

Samassa finaalissa nähtiin myös toinen suomalainen, kun Vantaa Divingia edustava Odessa Käck oli seitsemäs (348.60). Käck hyppäsi myös A-tyttöjen kolmosella sekä syncrokisan Aada Liikkasen kanssa kolmen metrin laudalla. Metrin finaalin jälkeen hyppääjä oli tyytyväinen parannettuaan alkukilpailun pisteitä finaalissa.

– Hypyt tuntuivat oikein hyviltä, vaikka oli aika kuuma ja vauhdin kanssa oli vähän vaikeuksia koko päivän. Olen tyytyväinen, että pystyin pitämään oman tason alkukilpailussa ja finaalissa, vaikka vauhtien takia tulikin muutamia virheitä. Olen iloinen seitsemännestä sijasta, vaikka se ei ihan yltänyt omaan tavoitteeseen.

A-tyttöjen kolmen metrin laudan finaalissa Käck hyppäsi pisteet 360.90 ja oli kahdeksas. Hän jäi alkukilpailun pisteistä 8.9 pistettä. Viimeistä kertaa nuorten tasolla hyppäävä Käck oli tyytyväinen jokaiseen kisasuoritukseensa ja suuntaa innolla kohti ensi vuoden aikuisten kilpailuja.

– Kolmosen alkukisassa sain tehtyä tasaisen sarjan ja hypättyä hyvin omaan tason nähden. Olen kokonaisuutena tosi tyytyväinen kolmosen suoritukseen ja muutenkin jäi näistä kisoista hyvä fiilis, Käck iloitsee.

Kolmen metrin laudan syncrokilpailussa Käck ja Liikkanen sijoittuivat pisteillä 213.72 sijalle 8. Liikkasella oli pitkä päivä takana, kun saman päivän aikana hänet nähtiin myös B-tyttöjen kerrosten alkukilpailussa sekä finaalissa. Hyppääjät harmittelivat kisan jälkeen, etteivät päässeet omalle tasolle, mikä olisi voinut riittää kärkisijoihin.

– Mulla oli aika pitkä päivä takana ja hypyt eivät oikein sujuneet. Kaikesta huolimatta oli hauska kisata, Liikkanen sanoo.

Vantaa Divingia edustava hyppääjä oli B-tyttöjen kerrosten finaalin 9. pisteillä 261.15. Alkukilpailussa hän oli 11. ja keräsi pisteitä 262.50.

– Oli hyvä fiilis kisata ja hyppäsin omaan tasoon ja tasaisia sarjoja finaalissa. Nousin kaksi sijaa finaalissa, johon olen tyytyväinen, Liikkanen kertoo.

Hannah Puranen hyppäsi A-tyttöjen kerrosten alkukilpailuissa pisteet 305.90 ja eteni finaaliin sijalta 12. Finaalissa Tiiroja edustava Puranen tuli samalle sijalle pisteillä 273.05.

– Alkukilpailusta jäi tosi hyvä fiilis. Tein tasaisen sarjan vaikka pistetulos ei ollut ihan kärkipäästä. Alkukilpailun sarjassa oli monia hyviä hyppyjä joukossa. Finaalissa tuli kaksi isoa ja turhaa virhettä. Kokonaisuudessaan finaalista jäi pettyneet fiilikset, mutta on aina hieno kokemus olla nuorten EM-kilpailuissa, Puranen kertoo.

Joukkueenjohtajana kilpailuissa toiminut Satu Uusitalo on tyytyväinen kokonaisuutena joukkueen suorituksiin. Hänen mukaansa yleisellä tasolla tämän vuoden NEM-kisojen taso jäi normaalia matalammaksi B-ikäsarjoissa.

– Yksi syy siihen oli se, että kisat käytiin ulkoaltaalla ja se johti tason tippumiseen, koska kaikilla mailla ei ole mahdollisuutta harjoitella ulkoaltaassa. Ulkoaltaassa hyppääminen on kuitenkin sen verran erilaista kuin sisällä.

Kroatian lämpötilat toivat haasteita hyppääjille. Viikon aikana lämpötila kohosi lähelle jopa 40 astetta, joka vei urheilijoista voimia varsinkin loppuviikon aikana. Hyppääjillä kausi on ollut pitkä, sillä yleensä NEM-kilpailut käydään heinäkuun alkupuoleen mennessä. Kaikesta huolimatta joukkueenjohtajan mukaan onnistumisia nähtiin.

– Erityisesti Odessa Käck ja Eerika Repo onnistuivat. Käck hyppäsi kaksi finaalipaikkaa ja on ollut hienoa nähdä, miten hän on kypsynyt urheilijana. Perustason varmuus ja urheilullinen kypsyys toi hänelle finaalipaikat. Odessa on hienosti kypsynyt nuorten tasolla, Uusitalo iloitsee ja jatkaa:

– Eerika sai superonnistumisen metrillä. Hän on ensimmäisen tason Asarjalainen ja vasta hakee paikkaansa. Metrin finaalissa hänellä tuli oma ennätys ja hän nosti tasoaan vielä finaalissa. On ilahduttavaa, että arjessa treenatut asiat konkretisoituvat kisapaikalla ja tuovat huippuonnistumisia.

Uusitalo iloitsee myös Pohjoismaiden yhteistyöstä ja toivoo sen myös jatkuvan tulevaisuudessa. Suomen joukkue teki Kroatiassa yhteistyötä Ruotsin joukkueen kanssa fysioterapeuttien osalta.

– Tällaista yhteistyötä toivoisin lisää. Osa joukkueesta valmistautui kisoihin Tukholmassa leirillä ja siellä nuorten olympiavalmentaja Salla Sofieva valmensi myös muutamaa ruotsalaista. Tämänkaltainen yhteistyö tuo meitä lähemmäs toisiaan ja urheilijat saavat tukea toisiltaan yli joukkuerajojen.

 

Kaikki NEM-hyppyjen tulokset näet täältä.