Suomi vei viestifinaalin aivan äärirajoille

#UUTINEN 3.12.2015

Paljoa enempää ei ollut otettavissa kuin mitä Suomen nelikko otti sekajoukkueen sekauintiviestissä. Kolmeen vaihtoon tuhlattiin yhteensä vain viisi sadasosasekuntia ja venymiset osuusajoissa olivat huikeita. Silti mitali karkasi.

Suomi saapui EM-finaaliin hyvällä asenteella. Kuva: Jussi Salminen

Suomen sekajoukkue kauhoi huippuvauhtia 4x50 metrin sekauintiviestin EM-finaalissa. Suomen aika kohentui alkueristä jopa 1,13 sekuntia. Valitettavasti muutkin joukkueet paransivat menoaan, ja Suomen sijoitus heikentyi pykälällä kuudenneksi. Loppuaika 1.39,53 on kuitenkin taas uusi Suomen ennätys, eikä eroa pronssimitaliin jäänyt kuin puoli sekuntia.

Osuusajat ja vaihdot olivat illan finaalissa huippuluokkaa. Vaihdot olivat Suomella koko finaalin ylivoimaisesti parhaat, ja aivan vaihtorikkojen rajamailla, mutta kuitenkin oikealla puolella (0,04, 0,01 ja 0,00).

Mimosa Jallow ui selkää 27,52, jääden vain 0,11 sekuntia SE-ajastaan. Jenna Laukkanen voitti keskiviikkona EM-kultaa 50 metrin rintauinnissa ajalla 29,71, ja nyt hän kiiti lentävällä lähdöllä sensaatiomaiset 29,26. Riku Pöytäkivi perhosteli taas nopeammin, 22,55, yli puoli sekuntia SE-vauhtiaan paremmin. Ari-Pekka Liukkonen ankkuroi joukkueen osuusajalla 20,20, mikä on hämmästyttävä tulos, jyväskyläläisen SE startista on 21,23.

– Nyt saatiin sellainen lento päälle, kuin pitääkin olla, nyt päästiin taas omalle tasolle. Täytyy vain saada uinti yhtä korkealle henkilökohtaiseen starttiin, Liukkonen hehkutti.

Liukkosen viestivauhti lupaa erittäin hyvää perjantain henkilökohtaiseen 50 metrin vapaauintiin, jossa uidaan aamulla alkuerät sekä illalla välierät ja finaali.

Jallowin perhonen lensi taas ennätysvauhtia

Kampuksen Plaania edustava Mimosa Jallow kurotti 50 metrin perhosuinnin välierissä jälleen uuteen ennätysaikaan. Alkuerien tuloksesta viilautui kolme sadasosaa ajalla 26,50.

– Käännös osui paljon paremmin kuin aamulla, mutta toisaalta toinen 25 metriä oli sitten vähän sellainen sutiva. Mutta hienoa että aika taas parani, se on pääasia. Tämä perhonen tuli vähän sivulajina, mutta sitä on kyllä kiva uida, Jallow riemuitsi.

Jyväskyläläisen ennätysaika riitti välierien 16. sijaan. Finaaliin vaadittiin 25,85. Jallow nousi uudella ennätyksellään suomalaisnaisten kaikkien aikojen tilastossa kakkoseksi tällä matkalla. Kärkeä pitää Sini Kuutamo Suomen ennätyksellä 26,12. Jallow nousi nyt Fanny Teijonsalon sekä Reetta Kanervon ohi toiseksi.

Sekauimarit uupuivat hieman parhaistaan

Jenna Laukkanen ja Fanny Teijonsalo karsiutuivat 100 metrin sekauinnin finaalista. Molemmat jäivät välierissä hieman parhaasta tasostaan, Laukkanen oli kymmenes ajalla 59,95 ja Teijonsalo 13:s lukemin 1.00,31. Laukkanen kiiruhti suoraan semifinaalista valmistautumaan viestifinaaliin.

– Pikkuisen pettynyt olen, olisi se saanut jo alle minuutin mennä, Teijonsalo harmitteli.

– Käännökset eivät osuneet hyvin. Mutta kyllä tämä välieräkin oli toinen tavoite ja se onneksi täyttyi, Teijonsalo tuumi.

Hänen ja minuutin välissä on edelleen 12 sadasosasekuntia. Lokakuisen ennätyksen lisäksi hän on nyt neljästi kauhonut hyvin lähelle maagista minuutin rajaa. Perjantain EM-finaalin karsintarajaksi muodostui 59,82.


Uimaliiton EM-kisasivu 

Lisää valokuvia kuvagalleriassa