Sunnuntaista tuli ainoa vapaa ilta

#UUTINEN 11.12.2016

Suomi saavutti seitsemän MM-finaalia Windsorin kisoissa. Naisten sekauintiviestin alkuerät sunnuntaiaamuna jäivät Hanna-Maria Seppälän viimeiseksi uinniksi maajoukkueessa, tietenkin ankkuriosuudella.

Naisten 4x100 metrin sekauintiviestin joukkue. Kuva: Kalle Tuori

Suomen finaalisaldo ei kasvanut MM-uintien päätöspäivänä Windsorissa. Jenna Laukkanen ja Silja Känsäkoski, sekä naisten 4x100 metrin sekauintiviestijoukkue jäivät alkueriin.

Jenna Laukkanen ei yltänyt ennätysvauhtiinsa 200 metrin rintauinnissa. Laukkasen viimeksi 13 kuukautta sitten lyhyellä radalla uima laji sujui aikaan 2.22,09. Hänen Suomen ennätyksensä on 1,34 sekuntia parempi. Aivan ennätysaikaan ei olisi tarvinnut yltääkään loppukilpailua ajatellen, kun USA:n Lilly King vei viimeisen finaalipaikan ajalla 2.21,17. Laukkasen sijoitus oli kymmenes.

Silja Känsäkoski jäi Laukkasesta neljä sijaa ja reilut pari sekuntia. Oululaisen aika oli 2.24,19. Hänen oma ennätyksensä on myös nuorten Suomen ennätys vuodelta 2014, 2.22,56. Vaasan SM-uinneissa kauhottu kauden paras on kuitenkin hyvin lähellä hänen ennätystään, eikä parantunut Windsorissa.

Naisten 4x100 metrin sekauinnin viestijoukkue oli Mimosa Jallowin poisjäännin johdosta MM-altaassa hieman poikkeuksellisella kokoonpanolla. Jenna Laukkanen ui Jallowin harteilla olleen selkäuintiosuuden, ja onnistui siinä hyvin kellottaen uuden oman ennätyksensä 59,92. Sitten Silja Känsäkoski vastasi rintauintiosuudesta lentävällä ajalla 1.05,84. Emilia Bottas ui perhososuuden lukemiin 1.00,63. Hanna-Maria Seppälän oli lopuksi aika hypätä uransa viimeisen kerran arvokisa-altaaseen, ja tuloksena oli ankkuriosuuden aika 53,82. Seppälä pysäytti Suomen kellon aikaan 4.00,21. Pari vuotta sitten MM-finaalin kuutossijaan oikeuttanut Suomen ennätys jäi tällä kertaa vajaan viiden ja puolen sekunnin päähän ja sijoitus oli 12:s.

Olympiavalmentaja Jari Varjonen tyytyväisenä tason mukaisista tuloksista

Suomen saldona Windsorista oli seitsemän finaalipaikkaa. Niistä yksi tuli viestistä ja henkilökohtaisia finaaleja saavutti neljä eri uimaria, Silja Känsäkoski, Jenna Laukkanen, Matias Koski ja Ari-Pekka Liukkonen. Paras sijoitus oli neljäs, minkä Jenna Laukkanen saavutti kahdesti.

Suomen ennätyksiä syntyi henkilökohtaisissa lajeissa viisi ja viesteissä yksi.

Joukkueenjohtaja Jari Varjonen oli erittäin tyytyväinen uimareiden tulostasoon:

– Nämä kisat, ja tämän vuoden EM-uinnit Lontoossa, osoittavat, missä maajoukkueemme taso on tällä hetkellä, se on juuri näin kova, Varjonen painotti.

– Toinen tärkeä seikka on se, että joukkueen keski-ikä oli melkein 24 vuotta, eli kyseessä on aidosti aikuisten maajoukkue, joka myös menestyy. Tämä on hyvin tärkeä signaali meidän nuorille, esimerkiksi nuorten EM-kilpailujen ikäisille, sekä vasta aikuisten sarjoihin siirtyneille, että vaikka nuorina tulokset olisivat jo kovia, kovan työn ja pitkäjänteisyyden ansiosta parhaat tulokset tehdään aikuisiällä.

Varjonen korosti myös kisakokemuksen merkitystä, joka heijastuu siinä, että ennätykset pystytään tekemään aina uran kovimmassa paikassa. Tästä hyvinä esimerkkeinä Windsorissa olivat varsinkin Andrei Tuomola, Silja Känsäkoski ja Matias Koski.

– Tämä osoittaa sen, että uimarimme pystyvät keskittymään omaan suoritukseensa ja taktiikkaan tiukassakin paikassa, Varjonen muistutti. 


Katso kaikki suomalaisten tulokset MM-kisasivulta