Sandra Scott on uusi SE-uimari Yhdysvalloista

#UUTINEN 7.9.2018

Naisten 400 metrin vapaauinnin Suomen ennätys vaihtoi omistajaa heinäkuussa, kun 20-vuotias Sandra Scott vei Eva Lehtoselta kumipukuvuosina uidun SE:n.

Kuva: Georgia University

Georgian yliopistossa opiskeleva Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen Sandra Scott paransi pitkän radan naisten 400 metrin vapaauinnin Suomen ennätystä heinäkuussa Athensissa, USA:ssa. Scott kellotti 4.16,81 parantaen 0,67 sekunnilla vuodesta 2009 Eva Lehtosen hallussa ollutta Suomen ennätysaikaa. Tulos riitti yliopistojoukkueiden kesken uidussa Bulldog Grand Slam -kisassa finaalin kakkossijalle.

Pääsy yliopistojoukkueeseen iso harppaus uralla

Sandra Scott on asunut koko ikänsä Yhdysvalloissa. Hän on syntynyt vuonna 1998 maan itärannikolla Georgian Savannahissa. Hänen äitinsä on suomalainen, joka muutti 30 vuotta sitten Yhdysvaltoihin. Isä on amerikkalainen.

Sandra Scott aloitti uinnin jo nuorena Georgia Coastal Aquatics uimaseurassa vuoden 1976 olympiamitalisti Bill Forresterin valmennuksessa. Nyt hän on uinut kaksi kautta kovatasoisessa Georgian yliopistojoukkueessa Atlantan lähellä. Samassa yliopistossa on treenannut aikanaan myös Matias Koski.

Vapaauinnin keskimatkat päälajeina

400 metrin vapaauinnin Suomen ennätys ei tullut Sandralle yllätyksenä. Vapaa- ja sekauintiin panostavan uimarin haaveena on päästä edustamaan Suomea arvokisoihin tulevina vuosina. Tähtäimessä on myös 800 metrin vapaauinnin Suomen ennätys, johon on matkaa tällä hetkellä alle kuusi sekuntia ja valmennuksessa panostusta on suunnattu nyt enemmän sekauinnista vapaauintiin.

Ikänsä amerikassa asunut Sandra Scott on käynyt Suomessa vain kahdesti, mutta ymmärtää suomen kieltä.