Nuorten EM-näytöt todella kovalla tasolla

#UUTINEN #UIMAHYPYT 6.5.2019

Ruska Lehtonen, Lauren Hallaselkä ja Saija Paavola esittelivät Bergenissä suomalaisten kovaa junioritasoa. Kuva: Satu Uusitalo

Kevään viimeinen nuorten valintakilpailu Bergen Open saatiin suomalaisittain onnistuneesti päätökseen. Viikon aikana nähtiin useita hienoja onnistumisia ja lupaavia tuloksia kesän nuorten EM-kisoja ajatellen. Erityisesti A-tytöissä Suomen taso on tällä hetkellä huikea, sillä yhteensä kuusi tyttöä on hypännyt kevään näyttökisoissa SM-luokan (suurmestari) tuloksia. SM-tulosluokkaraja lasketaan kaksien edellisten nuorten EM-kisojen 6:nneksi sijoittuneiden keskiarvosta. Maakiintiön vuoksi kaikkia valintarajan ylittäneitä ei voida valita tänä vuonna nuorten EM-karkeloihin, jotka pidetään juhannuksen jälkeen Kazanissa Venäjällä.

Eerika Repo, Hannah Puranen, Aaron Hoffman ja Eemeli Koutajoki onnistuivat Bergenissä. Tiirojen nuoret lupaukset ylittivät SM-tulosluokkarajan ja saivat kehuja hyvästä teknisestä osaamisestaan. Kuva: Satu Uusitalo

Paavola palasi näyttävästi kymppiin

Parhaista suomalaistuloksista Norjassa vastasivat SM-tulosluokkarajan ylittäneet Saija Paavola ja Ruska Lehtonen A-tyttöjen kerroksilla sekä Lauren Hallaselkä A-tyttöjen laudoilla.

Kerrostaiturina tunnettu Paavola on joutunut tyytymään viime vuodet lautahyppyihin kyynärpäävamman takia. Kerrosten vapaavalintaisia kisattiin viimeksi lähes pari vuotta sitten ja hypyt nostettiin takaisin kymppiin vasta pari viikkoa sitten.

– Olen tosi tyytyväinen ja samalla tosi yllättynyt, sillä valmistautumisaika näihin kisoihin jäi todella lyhyeksi. Tein kaksi vaikeaa hyppyäni kympistä vasta pari viikkoa sitten. Päätin kuitenkin etukäteen, että kerroskisasta tulee hyvä kisa. Kaikki on mahdollista, kun uskoo itseensä, 18-vuotias Paavola kertoo.

Ruska Lehtonen ei jäänyt harjoitustoveristaan kuin pari pistettä:

– Pakolliset hypyt onnistuivat hyvin. Vapaavalintaisiin jäi vielä parannettavaa, mutta kokonaisuudessaan kilpailu oli hyvä.

Hyppytekniikka hivelee silmää

Hallaselkä ei yltänyt Bergenissä ennätyksiinsä, mutta 16-vuotiaan perussuorittaminen on niin varmalla tasolla, että hän saavutti siitä huolimatta SM-tulosluokkarajat molemmilla A-telineillä. Muun muassa Ruotsin päävalmentaja kehui vuolaasti Laurenin 3 metrin kisahyppyjä ja erityisesti taaksepäin pyörivien hyppyjen tekniikkaa.

– Kolmosen sarja oli tasaista suorittamista, hypyt menivät aika samalla lailla kuin harjoituksissa. Pintaviilausta tarvitaan vielä ennen kesän arvokisoja, Lauren kertoo.

Hallaselkä onnistui myös naisten metrin kilpailussa, jossa tuloksena oli EM-kilpailuiden A-valintaraja ja MM-kilpailuiden B-valintaraja.

– Naisten metrin tulos yllätti, en odottanut näin hyvää tulosta. Metrin hypyissä on vielä jonkin verran vaihteluväliä, mutta kilpailussa hypyt onnistuivat.

Suomella oli Bergenissä mukana suuri 17 urheilijan joukkue. Nuorten EM-kisojen A- ja B-valintarajoja ylittivät lisäksi Nea Immonen, Sofia Slöör, Ronja Rundgren, Sofia Sihvonen, Aarne Riekki, Joona Heinonen, Tino Tapio, Pinja Pylkäs ja Wilma Perkiö. Lopulliset nuorten EM-valinnat tehdään toukokuun aikana.

Aikuisissa valintaikkuna auki kesäkuulle

Aikuisissa Anni Paloheimo teki ennätyksensä naisten kolmella metrillä ja pääsi EM-kilpailuiden A-rajan tuntumaan. Annin ja Laurenin lisäksi arvokisanäyttöjä antoivat Roosa Kanerva ja Jouni Kallunki. Naisissa edustuspaikoista käydään kovaa kilpailua, sillä arvokilpailunäyttöjä on kevään aikana antanut jo neljä maajoukkueen naista. Aikuisilla on mahdollisuus antaa arvokisanäyttöjä vielä viikon kuluttua Helsingissä pidettävissä SM-kilpailuissa sekä kesäkuun FINA GP -kilpailuissa.

Maajoukkueen mukana matkusti ensimmäistä kertaa fysioterapeutti Simone Kallonen, joka aloittaa heti kilpailujen jälkeen Urhean fysiotiimissä.

– On ollut tosi hienoa olla mukana, koska joukkue on täynnä ihan loistavia tyyppejä ja mahtavia urheilijoita.

Myös tulevaisuus näyttää valoisalta

Nykyisen nuorten ja aikuisten maajoukkueen lisäksi AdO-areenalla kilpaili useita 10-13-vuotiaita nuoria tulevaisuuden lupauksia. Aaron Hoffman latoi kerroksilla peliin huikean pistepotin 315,80, jota tässä hallissa ei ole aikaisemmin hypätty. SM-tulosluokkarajaan ylsivät lisäksi Eemeli Koutajoki, Eerika Repo ja Hannah Puranen. C-sarjalaisten potentiaalia ja vahvaa tekniikkaa ylistettiin useamman ulkomaisen valmentajan toimesta.

Suomi oli mitaleiden määrällä laskettuna kisojen paras maa.


Tulospalvelu