Nemanja Stevanovic vastuuvalmentajaksi U15-joukkueelle

#TARINA #VESIPALLO 14.2.2020

Nemanja Stevanovic on iloinen päästessään rakentamaan Suomelle U15-maajoukkuetta. Kuva: Pasi Salonen

Vuonna 2019 Suomeen muuttanut vesipallovalmentaja Nemanja Stevanovic on nimitetty vesipallon U15-juokkueen vastuuvalmentajaksi. Serbiasta kotoisin oleva Stevanovic tunnetaan jo Cetuksen vesipallon päävalmentajan tehtävistä, joissa hän on toiminut puolen vuoden ajan.

Nemanja Stevanovic omaa 36 vuoden iästään huolimatta jo mittavan vesipallouran. Espooseen hän muutti Hollannista, AZC Alphenin päävalmentajan paikalta. Joukkue voitti Stevanovicin luotsaamana Hollannin mestaruuden kaudella 2017-2018. Aiemmin hän on valmentanut menestyksekkäästi kotimaansa lisäksi myös Israelissa, Itävallassa ja Saudi Arabiassa. Suomeen asettuminen on sujunut hyvin:

– Täällä olen tuntenut oloni mukavaksi, enkä miettinyt kahdesti, kun U15-maajoukkueen päävalmentajuutta tarjottiin. Olen tästä todella iloinen ja otettu, Stevanovic kertoo.

"Haluan rakentaa joukkuetta alusta alkaen"

Vesipallon nuorten PM-turnaus otellaan Kuopiossa marraskuun lopulla, ja Suomella on tavoitteena saada iskukykyiset U15- ja U17-joukkueet kotiturnaukseen. U15-joukkueen toimintasuunnitelman viimeistely on Stevanovicin ensimmäisiä tehtäviä. Pohjana on U17-joukkueen vastuuvalmentaja Kim Johnssonin laatima suunnitelmarunko. U15- ja U17-joukkueet tulevatkin tiivistämään yhteistyötään.

Stevanovicilla on kokemusta joukkueiden rakentamisesta, ja hän näkee U15-joukkueessa mielenkiintoisen projektin, joka voi kasvattaa suomalaisen vesipallon viitekehystä.

– On upeaa, että Uimaliitto on antanut tukensa minulle, se on todella tärkeää. Haluan rakentaa U15-joukkuetta ihan alusta alkaen, tehdä jotakin uutta, ja pyrkiä jopa kohti Euroopan mestaruusturnauksia. Pelaajilla pitää kuitenkin olla näky tulevaisuudesta, ja siksi olisi tärkeää, että Suomessa olisi lähivuosina myös U19- ja seniorimaajoukkueet, Stevanovic linjaa.

Vesipallon nuorten PM-turnaus järjestettiin Suomessa viimeksi vuonna 2016. Tänä syksynä turnaus koittaa 26.-29.11. Kuopiossa. Kuva: Jussi Salminen

Toukokuun trialit

Maajoukkueen rakentamisen valmentaja haluaa pitää täysin läpinäkyvänä. Hänellä on mielessään, millaisin testein aletaan määrittämään sopivia pelaajia maajoukkueeseen. Ensin pelataan kuitenkin kansalliset mestaruussarjat.

– Vesipalloseurat tulevat saamaan tarkempaa informaatiota. Toukokuussa pidetään testejä U15-maajoukkueen rakentamiseksi. Apuvalmentajanani on Mikael Halme Kuopiosta. Myös Cetuksen fysiikkavalmentaja Vesa Salmela on mukana tuomassa osaamistaan. Ennen Kuopion PM-turnausta joukkue tulee valmistautumaan hyvin, Stevanovic sanoo.

Serbialaisena Stevanovic on nähnyt vesipalloa aitiopaikalta. Maa on saavuttanut 2000-luvun kaikissa olympiaturnauksissa mitalin, aiemmin toki Jugoslaviana sekä Serbia ja Montenegrona. Viimeisimpänä Serbia voitti olympiakultaa Riossa. Stevanovic on itse ollut Serbian nuorten maajoukkuetason valmentajana, ja Hollannissa hänet on valittu maan parhaaksi valmentajaksi viime vuonna.

Nuorilta vesipalloilijoilta motivoitunut valmentaja peräänkuuluttaa motivaatiota.

– Nuorille haluaisin sanoa, että uskaltakaa rakastaa lajianne ja harjoitelkaa aina maksimilla. Ottakaa malttia lajiin kasvamiseen, uinti- ja pallonkäsittelytaitonne kyllä kehittyvät sieltä esiin, kun olette kärsivällisiä, Stevanovic muuraa.

 

Asiasanat

U15-maajoukkue