Matti Mattsson päivitti vanhan ennätyksensä

#UUTINEN 19.11.2017

SM-uinnit päättyivät Oulussa Simmiksen juhliin, kun pisteet ja mitalit menivät suvereenisti helsinkiläisille. Ida Hulkko katkaisi Jenna Laukkasen kuuden vuoden mestaruusputken rintauintisprintissä.

Porin Uimaseuran Matti Mattsson yltyi SM-uintien päätöksessä hurjaan vauhtiin 200 metrin rintauinnissa. Jo aamulla lupaavasti uinut porilainen kauhoi finaalin voittoon lukemin 2.06,76. Mattssonin jo yli 4,5 vuotta vanha Suomen ennätys kohentui 0,74 sekuntia. Euroopan tilastossa tulos oikeuttaa 12. sijalle ja tuotti EM-uintien B-rajan. Lyhyt rata ei ole Mattssonin suosikki, ja hän onkin ilmoittanut, ettei ole lähdössä joulukuisiin lyhyen radan EM-uinteihin.

Helsingfors Simsällskapin Vilma Oura ui Suomen mestariksi 200 metrin vapaassa. Hän alitti ensimmäistä kertaa kaksi minuuttia ja kellotti nuorten Suomen ennätyksen 1.58,93.

Hulkko voitti rintauintitrillerin

Ehkä kisojen odotetuimman taiston voitti Ida Hulkko naisten 50 metrin rintauinnissa. Hulkko pisteli toisena suomalaisena alle puolen minuutin, ja kirjautti nimensä maailmantilaston neljänneksi ja Euroopan tilaston kolmanneksi ajalla 29,92. Jenna Laukkanen oli toinen lukemin 30,14 ja Veera Kivirinta otti pronssia ennätyksellään 30,23. Laukkanen oli voittanut matkan mestaruuden vuodesta 2011 lähtien. Suomalaisilla tulee joulukuun EM-kilpailuissa olemaan tiukka kilpailu, sillä välieriin voi päästä enintään kaksi uimaria samasta maasta.

Helsingfors Simsällskap voitti naisten 4x200 metrin vapaauintiviestin uudella Suomen ennätyksellä 8.07,34. Joukkueessa uivat Kaisla KollanusVilma RuotsalainenTanja Kylliäinen ja Vilma Oura. Helsinkiläiset nappasivat SE:n Espoon Cetukselta 1,15 sekunnin marginaalilla.

Ari-Pekka Liukkonen pääsi vihdoin sunnuntaina päämatkalleen 50 metrin vapaauinnissa. Espoon Cetuksen edustaja ui aamun alkuerissä 21,24 ja illan finaalissa mestaruus tuli kaksi sadasosasekuntia hitaammalla ajalla. Tämän kauden maailmantilastossa kuudentena pysyttelevä Liukkonen on tykittänyt syksyn aikana tasaisen sarjan 21,22 – 21,24 – 21,26.

50 metrin vapaassa nähtiin myös Leo Lähteenmäki, joka edustaa Suomea 2. joulukuuta Meksikossa alkavissa parauinnin MM-kilpailuissa. Vuoden 2013 MM-pronssia puolustava Lähteenmäki ui lyhyellä radalla uransa kolmanneksi parhaan aikansa 25,75. Pitkällä radalla uitaviin MM-kisoihin lähtee jyväskyläläisen lisäksi myös Antti LatikkaJessika Markkanen ja Meri-Maari Mäkinen.

Helsingfors Simsällskap voitti suvereenisti kaiken mahdollisen. Sekä aikuisten että nuorten mitalitaulukot ja seurapisteet päätyivät Simmiksen nimiin, mikä katkaisi Espoon Cetuksen pitkään jatkuneen voittoputken.

EM-rajoille ilmoittautui kuusi uutta uimaria

Päätösiltana Matti Mattssonin lisäksi myös TaTU Tampereen Anton Herrala ui uutena uimarina EM-kisojen tulosrajan alle. Liukkosen jälkeen hopeaa 50 metrin vapaassa voittanut Herrala kiiti aikaan 21,73, mikä tuotti EM-uintien B-rajan. Herralan oma ennätys oli vuoden ikäinen ja kohentui nyt mukavat 0,27 sekuntia.

Ennen Oulun SM-kisoja 17 uimaria oli saavuttanut Kööpenhaminan EM-uintien tulosrajan. Oulussa uusia rajan saavuttaneita ilmaantui kuusi, edellä mainittujen Mattssonin ja Herralan lisäksi myös Laura Lahtinen (HSS), Nea Norismaa (UiTa), Susanne Hirvonen (Plaani) ja Niko Mäkelä (RiUS). Joukkueen lopullinen koko määräytyy viestiuimarien perusteella ja ainakin Yhdysvalloissa harjoittelevat Matias KoskiSilja Känsäkoski ja Fanny Teijonsalo jäävät tulosrajoista huolimatta pois EM-kisoista.

Katso SM-uintien tallenteita Yle Areenasta!