Jenna Laukkanen vei Nooran SE-tuloksen

#UUTINEN 6.7.2013

Jyväskylän SM-uinneissa oli lauantaina hieno päivä, kun saldona oli kolme aikuisten Suomen ennätystä, yksi nuorten Suomen ennätys ja kaksi kisaennätystä. Lisäksi lukuisia vammaisuinnin SE-tuloksia.

Odotukset lauantai-illan finaaleihin olivat korkealla edellisillan kovien tulosten jälkeen. Swimming Club Vuokatin Jenna Laukkanen räjäyttikin kisatunnelman kattoon uimalla 200 metrin rintauinnissa uuden Suomen ennätyksen 2.28,25. Entinen, Noora Laukkasen nimissä ollut ennätys koheni viisi sadasosaa. Laukkanen hämmästyi itsekin kovaa vauhtiansa.

"Olen vähän sokissa, en yhtään osannut odottaa tällaista uintia. Lähdin vaan ihan rennosti pää tyhjänä uimaan, ja tuli tämmöinen tulos tällä kertaa", Laukkanen hymyili.

Laukkasen mukaan parannettavaa jäi kuitenkin vielä varsinkin toiselle sataselle, mutta hän epäili, että vauhtia löytyy lisää, kun aletaan herkistellä kohti Barcelonan MM-altaita. Omia MM-kisatavoitteitaan rintauintispesialisti ei kuitenkaan ollut vielä valmis nostamaan ylöspäin.

"Pari viime vuotta on osoittanut, että ihan mitä vaan voi tapahtua ennen kisoja. Nyt on toisaalta ollut helpompi valmistautua, kun ei ole loppuun asti tarvinnut miettiä kisanäyttöjä. Olen saanut harjoitella ja kilpailla ilman suurempia ongelmia".

Laukkasen takaa himmeämmille mitaleille uivat Uinti Tampereen Emilia Lahtinen ajalla 2.39,77 ja vasta 14-vuotias Vuoksen Uimaseuran rintauintilupaus Moona Koski ajalla 2.41,55.

Kuumassa Jyväskylän illassa nähtiin kaksi muutakin Suomen ennätystä. Swimming Jyväskylän ykkösjoukkue kauhoi 4x100 metrin vapaauintiviestin uuteen ennätysaikaan 3.24,73. Kultajoukkueessa uivat Teemu VuorelaSeveri Allonen, Jere Hård ja Ari-Pekka Liukkonen. Naisten sekauintiviestin vei nimiinsä huikealla ennätysajalla 4.10,90 Cetuksen ykkösjoukkue, jossa uivat Fanny Teijonsalo, Noora Laukkanen, Petra Soininen ja Hanna-Maria Seppälä.

Kisaennätyksiä vinstoilla

Erityisellä jännityksellä odotettiin myös vahvaa tuloskuntoa osoittaneen ja Barcelonan MM-kisakoneeseen valitun Eetu Karvosen esitystä miesten 50 metrin rintauintifinaalissa, olihan mies kauhonut aamulla kisaennätyslukemat 28,24. Loppukilpailuun saatiin kuitenkin yllätysvoittaja, kun Raision Urheilijoiden William Wihanto venytti mestariksi ajalla 28,48 ja jätti Karvosen hopeasijalle ajalla 28,51.

"Aamun uinti meni aika räpiköimiseksi ja lähdin altavastaajana illan finaaliin. Illalla taisteltiin sitten vaan sijoituksista, ja oma tavoite meni ihan nappiin".

Loistavasta lopputuloksesta huolimatta uintiin jäi Wihannon mukaan vielä hiomista.

"Ote lähti kesken uinnin, ja startissakin oli parannettavaa. Ensi vuonna mennään kovempaa, nuorukainen lupaili".

Naisten vapaauinnin pikamatkalla Cetuksen Hanna-Maria Seppälä osoitti oivaa kisakuntoa ottamalla Suomen mestaruuden kovalla ajalla 25,41, tämä oli uusi SM-kisaennätys. Seppälän vanavedessä hopealle kauhoi HSS:n Laura Kurki ajalla 26,05 ja pronssin nappasi Vuoksen Uimaseuran Lotta Nevalainen ajalla 26,12.

Kisojen ensimmäinen nuorten SE

Naisten 100 metrin selkäuinnissa Cetuksen Fanny Teijonsalo vei tyylikkäästi kultaa uudella nuorten Suomen ennätysajalla 1.03,78. Toiseksi ui Lappeenrannan Uimareiden Vilma Ruotsalainen ajalla 1.04,75 ja pronssille venytti Vuoksen Uimaseuran Carita Luukkanen ajalla 1.04,83.

Miesten 100 metrin perhosuinnissa ratkaisu jäi viimeisen käsienvedon varaan, kun eilisen pikamatkan mestari Cetuksen Riku Pöytäkivi ja Raision Urheilijoiden Mika Sola ottivat mittaa toisistaan. Osuvammin kaakeleihin kurkotti Sola, joka vei mestaruuden ajalla 55,12. Pöytäkivi kuittasi hopeaa vain kaksi sadasosaa hitaammalla ajalla 55,14. Pronssi lähti Turkuun Aurajoen Uinnin Ossi Oksan matkaan ajalla 55,75.

Miesten 400 metrin sekauintia hallitsi odotetusti jo puolta lyhyemmällä matkalla mestaruuteen kauhonut Cetuksen Sami Juopperi. Mies otti ylivoimaisesti Suomen mestaruuden uudella ennätysajallaan 4.26,59. Hopealle kiristi Swimming Club Vuokatin Jere Laukkanen ajalla 4.32,09 ja pronssin vei Vantaan Vesikoiden Miro Torola ajalla 4.37,14.

Miesten 200 metrin vapaauinnissa Teemu Vuorela huudatti kotiyleisöä ottamalla Suomen mestaruuden Jyväskylään ajalla 1.53,61. Hopealle taipui Cetuksen Aleksi Eskelinen ajalla 1.54,28 ja pronssin nappasi vain sadasosan hitaammalla ajalla Järvenpään Uintiklubin Tony Eriksson.

Naisten 1500 metrin vapaauinnissa osallistujia oli vain neljä. Voittoon ui Vantaan Vesikoiden Benita Haikola ajalla 17.48,83. Hopealle urakoi HSS:n Tiina Lindgren 17.52,81 ja pronssille Riihimäen Uimaseuran nuori Eveliina Pihkamäki ajalla 18.12,53.

Tuloksia kisasivulla