Helsinkiin huippu-uinnin valtakunnallinen valmennuskeskus

#UUTINEN #UINTI 21.12.2020

Helsinkiin perustetaan huippu-uinnin valtakunnallinen valmennuskeskus, joka aloittaa toimintansa syksyllä 2021.

Valmennuskeskushankkeen toteuttaa Suomen Uimaliitto yhteistyössä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean, Suomen Olympiakomitean, Urheiluhallit/Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:n, Mäkelänrinteen lukion sekä uimaseura Helsingfors Simsällskapin kanssa.

– Keskittäminen on suomalaisen huippu-urheilun keskeinen valinta. Johtoajatuksemme suomalaisen huippu-urheilun kehittämisessä on ”parhaat parhaiden kanssa, parhaassa valmennuksessa ja parhaissa olosuhteissa”. On välttämätöntä, että Suomen kokoisessa maassa, jossa lahjakkuutta ja resursseja on rajallinen määrä, parhaat osaajat keskittyvät samoihin toimintaympäristöihin. Osaajilla tarkoitan niin urheilijoita, valmentajia kuin asiantuntijoita valmentautumisen ympärillä, Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo.

– Tavoitteenamme on luoda Pohjoismaiden paras uinnin valmennuskeskus, jossa urheilijat voivat kasvaa ja kehittyä turvallisessa ympäristössä lajin kansainvälisissä arvokilpailuissa menestyviksi huipuiksi, Uimaliiton valmennuspäällikkö Tommi Pulkkinen kertoo.

Valmennus keskitetään Mäkelänrinteen Uintikeskukseen, joka tarjoaa erittäin laadukkaat ja monipuoliset harjoitusolosuhteet huippu-uimareille. Valmennuskeskuksen päävalmentajana tulee toimimaan Matti Mäki. Lisäksi keskukseen valitaan apuvalmentaja.

Valmennuskeskuksen lajitoiminnasta vastaa Uimaliitto ja Urhean vastuulla on urheilijoille tarjottavat asiantuntijatoiminnot.

– Uinnin valmennuskeskus yhdessä Urhean asiantuntija- ja tukipalveluiden kanssa tulee tarjoamaan uimareille erinomaisen valmentautumisympäristön. Kova tasoinen lajivalmennus täydentyy maailmanluokan olosuhteilla, jotka Uintikeskus tarjoaa. Ensi kesänä valmistuva Urhea-kampus tuo tuen opiskeluun, asumiseen, ruokailuihin ja terveydenhuoltoon. Lisäksi yhteistyö muiden lajien kärkivalmentajien ja -urheilijoiden kanssa luo tärkeää huippu-urheilukulttuuria arkeen, Urhean toimitusjohtaja Simo Tarvonen kertoo.

Optimaalisissa olosuhteissa kohti huippua

Valmennuskeskus on tarkoitettu huipulla oleville tai sinne tähtääville uimareille, jotka ovat suorittaneet peruskoulun, pääsääntöisesti toisen asteen toisen vuoden opiskelijoille tai sitä vanhemmille uimareille. Valmennuskeskukseen valitaan vuonna 2021 kuudesta kahdeksaan uimaria.

Valmennuskeskukseen valittaville uimareille tarjotaan optimaalisten harjoitus- ja palautumisolosuhteiden lisäksi opastusta kokonaisvaltaiseen elämänhallintaan kaksoisuran kautta.

Päävaatimuksina hakijoille on ehdoton sitoutuminen valmennuskeskuksen toimintaan ja halu kehittyä uimarina. Valinnassa arvioidaan uimarin tasoa ja harjoitustaustaa, ja vähimmäisvaatimuksena hakemuksen jättämiseen on 720 FINA-pistettä kuluvalta kaudelta. Hakijoille, jotka täyttävät pääsyvaatimukset valmennuskeskukseen, järjestetään haastattelut ennen lopullista valintaa.

– Meillä on potentiaalisia nuoria uimareita ympäri Suomea. Menestys on monen tekijän summa, ja isoimpia tekijöitä siinä ovat olosuhteet ja arkiharjoittelu. Valmennuskeskuksella haluamme vastata näihin menestyksen vaatimuksiin, Pulkkinen kertoo.

– Uimarin täytyy olla tasoltaan riittävän kova ja harjoitustaustaltaan valmis valmennuskeskus harjoitteluun, Pulkkinen lisää.

Valmennuskeskuksen uimareilla on mahdollisuus asua Urhea-kampuksen asuintalossa ja hyödyntää Mäkelänrinteen lukion ravintolaa sekä opiskella pääkaupunkiseudun alueella eri oppilaitoksissa (toinen aste ja korkeakoulut).

– Meillä on loistava yhteistyöverkosto valmennuskeskuksen toiminnan taustalla, ja uskon, että yhteistyössä pystymme tarjoamaan olosuhteet huipulle kehittymiseen, Pulkkinen kertoo.

Tarkat valintakriteerit ja valmennuskeskuksen hakulomake julkaistaan 14.1.2021.

Valmennuskeskus julkistettiin suorassa tiedotustilaisuudessa Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa maanantaina 21.12.2020. Katso tiedotustilaisuuden tallenne:

 

Lisätietoja:

Tommi Pulkkinen
huippu-uinnin valmennuspäällikkö, Uimaliitto
tommi.pulkkinen@uimaliitto.fi
p. +358 44 5068929

Simo Tarvonen
toimitusjohtaja, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea
simo.tarvonen@urhea.fi
p. +358 50 583 6513