Hallaselkä SM-kisojen superonnistuja – neljä MM-kisojen A-rajan ylitystä

#UUTINEN #UIMAHYPYT 15.5.2023

Uimahyppyseura Tiirat järjesti viikonloppuna uimahyppyjen SM-kilpailut Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa. Laudalla käytyjä kilpailuja hallitsi tuttu kaksikko. Tiiroja edustavat Lauren Hallaselkä sekä Juho Junttila ottivat tuplamestaruudet metrillä ja kolmosella.

Aikuisten maajoukkueurheilijat erottuvat selvästi muista. Naisten metrillä voittaja Hallaselän ja toiseksi tulleen ero oli vajaa 50 pistettä. Hallaselkä hyppäsi SM-tuloksen molemmilla laudoilla. Metrillä pisteitä tuli 250,65 ja kolmosella 279,70. Perjantaina hänet nähtiin sekasynkrossa Juho Junttilan kanssa, jonka he voittivat pistein 252,90.

Hallaselkä oli ylittänyt jo ennen SM-kilpailuja MM-kisojen A-rajan useamman kerran. Viikonlopun aikana hän ylitti kaikissa henkilökohtaisissa lajeissa MM-kisojen A-rajan sekä alkukilpailussa että finaalissa.

– Kokonaisuudessaan tosi tasainen viikonloppu. Lähdin viikonloppuun ilman suurempia odotuksia, koska olo oli vähän flunssainen. Sain siitä huolimatta hyvän kisafiiliksen eikä oikeastaan jännittänyt ollenkaan. Nyt myös Fukuokan kisapaikan pitäisi olla varma, vaikka joukkuetta ei ole vielä julkistettu, Hallaselkä iloitsee.

Hallaselkä suuntaa nyt katseet kesäkuussa käytäviin European Gameseihin. Joukkuetta Puolassa pidettäviin kilpailuihin ei ole vielä julkaistu. Hallaselän valmentaja Salla Sofieva on tyytyväinen suojattinsa viikonloppuun.

– Lauren erottui muista urheilijoista tasaisen varmalla suorittamisella siitäkin huolimatta, että hyppyjen vaikeus on aivan eri luokkaa kuin muilla kisaajilla. Neljä MM-kisojen A-valintarajan ylitystä on erinomainen ja suomalaisittain harvinainen suoritus SM-viikonlopulta, Sofieva kertoo.

Tuplahopealle naisten ponnahduslautakilpailuissa metrillä ja kolmosella hyppäsi Vantaa Divingin Odessa Käck. Tiirojen Eerika Repo otti molemmilla laudoilla pronssia.

Juho Junttila ylsi SM-kisoissa A-luokkaan metrin ja kolmen metrin ponnahduslaudalla ja kolmosella Junttilan alkukilpailun tulos ylittää M-luokkarajan. Metrillä Junttila vei voiton vajaa sadan pisteen erolla seuraavaan. Tuloksista huolimatta Junttila oli hieman pettynyt viikonloppuun.

– Kisat olivat kyllä hienoinen pettymys. Tuloksien osalta kolme mestaruutta ja kaksi EM-kilpailuiden B-rajaa ovat ihan kelpoja, mutta A-rajat jäivät kivuliaan lähelle. Tästä on kuitenkin hyvä palata uusien hyppyjen pariin ja katsoa millaisen sarjan saan kasaan Universiadeihin ja syksyksi, Junttila toteaa.

Toistaiseksi aikuisten maajoukkueurheilijat karkaavat pisteissä muilta. Naisissa taso on miehiäkin korkeampi. Nuorten olympiavalmentaja Salla Sofievan mukaan parin vuoden sisällä on odotettavissa potentiaalisia arvokisatasolle nousijoita.

– Paljon on kuitenkin töitä tehtävänä, sillä ainakaan vielä hypyt eivät ole riittävän vaikeita eikä tekniikka stabiilia. Toistoja ja harjoittelua tarvitaan lisää ja nimenomaan vielä tarkempaa tekemistä haluttujen muutosten aikaansaamiseksi, Sofieva avaa.

Miesten metrin laudalla hopealle tuli Tiirojen Lukas Lundmark (219,75) ja pronssille Joensuun Uimaseura Aukusti Eerikäinen (198,50). Kolmosella Tiirat ottivat kolmoisvoiton. Junttilan jälkeen toiseksi sijoittui Veikka Kauppinen (237,60) ja pronssille Lukas Lundmark (235,30).

Perjantaina hypätyssä sekasynkrossa Hallaselän ja Junttilan jälkeen hopealle tuli Mansen Molskiksen Emilia Pironetti ja Viljami Pekkanen. Tamperelaiset keräsivät pisteitä 151,56.

Naisten kerroksilla nähtiin tasaista kamppailua. Suomen mestaruuteen hyppäsi Vantaa Divingin Ronja Rundgren (228,90). Toiseksi tuli Tiirojen Hannah Puranen (226,80) ja kolmanneksi Odessa Jääskeläinen (197,40).

Miesten kerrosten Suomen mestaruuteen hyppäsi Tiirojen Lukas Lundmark pistein 265,55. Hopea meni Veikka Kauppiselle (252,25) ja pronssi Evan Palikaiselle (204,35).

Sunnuntaina palkittiin vuoden uimahyppääjä sekä uimahyppyvalmentaja

SM-kisojen viimeisenä päivänä nähtiin palkitseminen. Uimaliitto palkitsee vuosittain vuoden urheilijan sekä valmentajan jokaisesta lajista. Vuoden 2022 uimahyppääjäksi on valittu Lauren Hallaselkä. Hallaselkä oli viime vuonna kolmen metrin laudalla EM-finaalin seitsemäs ja MM-kisoissa sijalla 20.

Vuoden 2022 uimahyppyvalmentajana palkittiin nuorten olympiavalmentaja Salla Sofieva. Sofieva valmentaa viime vuonna upeasti menestynyttä Hallaselkää, nuorten EM-pronssimitalistia Eerika Repoa sekä nuorten MM-kisoissa kerroksilla seitsemänneksi sijoittunutta Kerttu Toivosta.

 

Uimahyppyjen SM-kilpailujen tulokset.