Cetuksen taitouimarit kisasivat Champions Cupissa

#UUTINEN #TAITOUINTI 17.5.2019

Cetus Espoon taitouinnin seniorijoukkue osallistui 10.–12.5. Pietarissa järjestettyyn LEN:in ja Venäjän taitouintiliiton isännöimään European Champions Cup -kilpailuun. Tänä vuonna ei järjestetä taitouinnin EM -kilpailuja, joten kilpailu toimi myös Euroopan vuoden merkittävämpänä taitouintitapahtumana. Kilpailuissa karsittiin lisäksi Tokion 2020 olympialaisten Euroopan maanosapaikasta.

Cetuksen joukkue lähti kilpailuihin tekemään onnistuneita suorituksia ja vahvistamaan Suomen näkyvyyttä kansainvälisesti. Arvostelulajina taitouinnissa on tärkeää ylläpitää näkyvyyttä kansainvälisissä kilpailuissa. Pienten taitouintimaiden on näyttäydyttävä säännöllisesti kilpailulavoilla, jotta tekemisen tason nousu on ilmeistä. Harvoin kansainvälisissä kilpailuissa käyvät maat joutuvat kamppailemaan edellisistä kilpailuista jäänyttä vaikutelmaa vastaan, vaikka kehitystä olisikin tapahtunut.

Duot avasivat suomalaisten kisat

Kilpailuihin osallistuttiin kahdella duokokoonpanolla, joukkueella ja yhdistetyllä vapaaohjelmalla. Molemmat duot urakoivat sekä vapaan että teknisen ohjelman. Ensimmäisenä kilpailupäivänä perjantaina uidut vapaat duot avasivat suomalaisten kilpailu-urakan vahvasti. Melania Sainio ja Sini Tuuli onnistuivat kauden pääkilpailuissaan puhtaalla suorituksella. Tuloksena 19. sija pistein 70,0333.

– Parilta nähtiin täällä ehdottomasti kauden paras suoritus. Erityisesti suorituspuhtaus oli parantunut merkittävästi Kazanista, kommentoi valmentaja Iris Lucenius. Pari osallistui FINA:n Artistic Swimmig World Series -kilpailuiden Kazanin etappiin huhtikuussa.

Kauden paras tulos Melanialle ja Sinille

Vielä juniorisarjassa kilpaileva nuorempi duo, Lili Jokinen ja Sanni Heinonen, onnistuivat puolestaan esiintymään intensiivisesti ”Black Panther” -teemaisella ohjelmalla. Valmentaja Jasmin Grönman oli tyytyväinen parin avaukseen kilpailuissa, mikä tuotti 20. sijan ja 68,9000.

Toinen kilpailupäivä alkoi jälleen duoparien suorituksilla. Lauantaina päivällä kilpailtiin duon teknisellä ohjelmalla. Lili ja Sanni tekivät hyvän kokonaissuorituksen, 65,2625 pistettä 21. sijalla.

– Kokonaisuus oli ihan hyvä, vaikka elementeissä tulikin muutamia virheitä, valmentaja Jasmin antoi suorituksen jälkeen palautetta.

Kokonaisuus säilyi ehjänä myös yhteisen debyyttinsä teknisessä ohjelmassa tehneillä Melanialla ja Sinillä. Pari on onnistunut hiomaan liikkeiden samankaltaisuutta ja yhdenaikaisuutta ansaiten suorituspuhtaudesta kauden parhaat pisteet. He olivat 20. sijalla pistein 67,5449.

Combon akrobatiaosuus verotti pisteitä

Lauantaina illalla uitiin myös yhdistetty vapaaohjelma. Altaassa näkyi erityisesti vahvaa panostusta esiintymiseen, mikä näkyi myös taiteellisen vaikutelman osa-aluepisteissä. Suorituksen heikko osa-alue oli suorituspuhtaus, johon vaikutti myös yhden akrobatiaosuuden täydellinen epäonnistuminen. Joukkueohjelmissa virheet yhdenaikaisuudessa ovat verrattain yleisiä, mutta suomalaisten suorituksessa nähty epäonnistuminen akrobatiaosuudessa on harvinaista. ”Lässähtänyt” vaikeusosio laskee kaikkien osa-alueiden pisteitä. Yhdistetyssä vapaaohjelmassa pisteet olivat 70,8333 ja sijoitus kuudes.

Joukkueella piste-ennätys

Viimeiseen kilpailupäivään ja vapaaseen joukkueohjelmaan lähdettiin mielessä halu näyttää, mihin Suomen taitouinti on kehittynyt. Suomella ei ole ollut joukkue-edustusta merkittävissä kansainvälisissä aikuisten sarjan kilpailuissa vuoden 2011 jälkeen. Joukkue hioi puhtautta, laskuja ja muodostelmia viimeiseen hetkeen asti. Suomalaisen fanijoukon kannustuksen saattelemana joukkue ui henkilökohtaiset parhaimmat pisteensä suorituksella, jossa näkyi taistelutahtoa ja esiintymisestä nauttimista. Pisteitä kertyi 72,9000 ja tuloksissa kahdeksas rivi.

Gaala antoi muistoja kotimatkalle

Pietarin kilpailut huipentuivat upeaan gaalaan, jossa jokaisen osallistuneen maan edustajat esittivät lyhyen shown, jonka ajatuksena oli tuoda esille jotain omasta maastaan tai kulttuuristaan. Suomen taitouimarit virittäytyivät joukkuesuorituksen jälkeen gaala-tunnelmaan ja tarjosivat katsojille upeaa heittäytymistä ja rohkeaa esiintymistä showllaan, erittäin lyhyestä valmistautumis- ja harjoitusajasta huolimatta.

Kokonaisuutena Pietarissa oli erinomaiset puitteet kilpailulle. Uimahallin vaihtuminen viime hetkellä ei näkynyt järjestelyissä, vaan pietarilaiset saivat kilpailuihin hienon urheilutapahtuman tuntua. Pietari tarjosi myös upean mahdollisuuden tuoda kansainvälistä näkyvyyttä Suomen taitouinnille. Suomalaisten osalta kilpailuissa nähtiin urheilulle perinteiseen tapaan muutamia pettymyksiä, mutta ennen kaikkea upeita onnistumisia ja henkilökohtaisia ennätyksiä.

Tulospalvelu 

Teksti ja kuvat: Mira Helmiö