Avoveden Suomen mestarit leivottiin Itämeressä

#UUTINEN #UINTI 1.8.2020

Naisten SM-mitalistit olivat kisan nopeimmat uimarit. Kuva: Hilla Kortetjärvi

Avovesiuinnin SM-kilpailut käytiin lauantaina Ahvenanmaan itärannikolla Bomarsundissa. Järjestävänä seurana toimi Ålands Simförening, joka sai vieraakseen kolmen kilometrin SM-matkalle yhteensä 25 uimaria.

Bomarsund Open Water -tapahtumassa oli tarjolla myös 1500 ja 300 metrin avovesiuintimatkat, ja kaikkiaan tapahtumaan otti osaa vajaat 50 uimaria.

Kisat käytiin erinomaisissa olosuhteissa, meriveden lämpötilaksi järjestäjät mittasivat 17,6 astetta. Tämän vuoksi vain yksi osallistuja lähti matkaan uima-asussa muiden valitessa märkäpuvun.

– Veden lämpötila mitattiin 40 senttimetrin syvyydestä ja kaikilla uimareilla tuntui kyllä olevan kuuma maaliin tullessa, Miisa Weuro ÅSF:stä kertoi.

Kolmen kilometrin reitti kulkee suojaisassa paikassa kiertäen Slätskärin saaren. Uimareiden turvallisuutta valvoi kaksi pelastusvenettä, yksi pikavene ja kuusi kajakkia.

Miesten sarjan mestaruuden voitti Jani-Petteri Puustinen (kesk.), hopeaa sai Sebastian Thoret (oik.) ja pronssia Mika Sulkava. Kuva: Jani-Petteri Puustinen

Olivia Weuro ui päivän parhaan ajan

Päivän kovin tulos syntyi naisten sarjassa, kun Raision Urheilijoiden Olivia Weuro ja Aboa Watersportsin Hilla Kortetjärvi uivat maaliin lähes rinnakkain. Weuro nappasi Suomen mestaruuden ajalla 41.51,0 ja Kortetjärvi sai hopeaa vain neljän sekunnin erolla. Pronssille ui Simmis Wandan Aliina Karvonen noin puolen minuutin päässä kärkikaksikosta.

– Luulin olevani paljon huonommassa kunnossa ja ajan olevan jotain 50 minuutin luokkaa, joten kyllä se kisa oikein hyvin meni, Weuro kertoi.

– Uitiin Hillan kanssa koko matka vierekkäin ja välillä pysähdyttiin ihmettelemäänkin, missä reitti menee. Viimeisen poijun luona oli vähän aallokkoa, muuten oli aika tasaista, hän jatkoi.

Kyseessä oli 18-vuotiaan Weuron ensimmäinen kolmen kilometrin avovesikilpailu. Aiemmin hän on uinut 1,5 kilometrin avovesimatkan ja saavuttanut altaassa nuorten ja aikuisten SM-mitaleita.

Naisten Suomen mestarina palkittiin Olivia Weuro (kesk.), hopeaa Hilla Kortetjärvi (oik.) ja pronssia Aliina Karvonen. Kuva: Hilla Kortetjärvi

Puustinen kisasi ensimmäistä kertaa avovedessä

Miesten kolmella kilometrillä ei käyty sekuntipeliä. Mestariksi kruunattiin Aurajoen Uinnin Jani-Petteri Puustinen ajalla 42.29,0. Naisten mestarin tavoin hänkin oli debytantti avovesiuinnin SM-matkalla. Puustinen kertoi treenanneensa avovedessä vain viitisen kertaa ennen lauantain SM-kisaa.

– Kaikki oli minulle uutta, märkäpuvulla uinti, tähystäminen ja avovedessä uimisen tekniikka, siksi vähän yllätyin mestaruudesta, Puustinen kommentoi.

– Mutta geenit ovat pitkillä matkoilla, altaassa minulla on 40-vuotiaiden Suomen ennätykset 1500 metrillä ja 200 metrin perhosessa. Lähdin tähän kisaan tasaisen tappavan tahdin taktiikalla, ja puolimatkassa saaren kierrettyäni päätin kiristää tahtia. Se oli soolouinti, 41-vuotias Puustinen analysoi.

Hopealle ui Sebastian Thoret ja pronssille Mika Sulkava.

Miesten Suomen mestari Jani-Petteri Puustinen ja lähes kaikki muutkin kilpailijat varustautuivat märkäpuvulla. Kuva: Jani-Petteri Puustinen